„Casa ideală”: vezi ce pretenții au românul, britanicul, turcul și portughezul

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 1 Septembrie 2015, Ultima actualizare: 07 Septembrie 2015

Aproximativ 60% dintre europeni au o locuință proprie, iar peste 16% dețin și a doua proprietate.

Marea Britanie este recunoscută drept una dintre piețele europene cu cele mai scumpe proprietăți rezidențiale. Acesta este motivul pentru care, în ciuda nivelului ridicat de trai, așteptările populației când vine vorba de achiziția unei locuințe nu sunt atât de ridicate ca în alte țări dezvoltate – cel puțin dintr-un anumit punct de vedere.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-you-can-buy-house-close-up-male-hand-holding-key-chain-foreground-image32194596

Potrivit unei analize realizate la nivel european de RE/MAX Europe, casa ideală pentru un britanic ar avea o suprafață de circa 80 de metri pătrați. Spre comparație, media la nivel european ajunge la circa 131 de metri pătraţi. Raportat la alte popoare, discrepanța este încă și mai semnificativă. Astfel, portughezii cred că ar avea nevoie de un spaţiu de 211 metri pătraţi, în timp ce turcii consideră că 164 de metri pătraţi le-ar fi suficienţi.

În mod interesant însă, se pare că proporțiile casei ideale în viziunea britanicilor sunt foarte apropiate de cele ale românilor. „Chiar dacă România nu a fost inclusă în analiza RE/MAX Europa, statisticile noastre interne arată că un român consideră suficientă o locuinţă cu trei camere, de circa 75 metri pătraţi”, spune Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Citește și: Schimbare de tendințe! Ce fel de case vor românii, după ce au trecut printr-un boom și o criză

Ce mai contează la alegerea unei locuințe?
În afară de suprafaţa locuinţei, studiul RE/MAX face referire la alte cinci facilităţi pe care o locuinţă ar trebui să le ofere. Astfel, pentru 59% dintre europeni este foarte important să aibă o cameră de relaxare, unde nimeni să nu îi deranjeze, în vreme ce aproximativ 58% dintre respondenţi fac o prioritate din existenţa unui loc de parcare. Proximitatea unui parc sau a unei zone verzi este necesară pentru 52% dintre cei chestionați, iar 50% îşi doresc o locuinţă cu balcon. Nu în ultimul rând, 44% dintre europeni sunt atenţi, atunci când achiziționează o locuinţă, la distanţa faţă de staţiile mijloacelor de transport în comun.

Cu o singură excepție, se poate spune că standardele autohtone în materie de locuire sunt similare. „În România, analiza noastră a arătat că, de asemenea, românii îşi doresc toate aceste facilităţi şi ţin cont de ele atunci când aleg o locuinţă. Ceea ce face diferenţa este că românii nu pun aşa mare accent ca restul europenilor pe existenţa unui spaţiu de relaxare, unde să se poată retrage, în propria casă”, completează Răzvan Cuc.

O locuință individuală, visul europenilor
În ceea ce priveşte tipul de locuință considerat ca ideal, studiul companiei relevă că 75% dintre europeni ar prefera să locuiască în propria casă, 16% ar alege propriul apartament, în timp ce restul respondenților şi-ar dori să locuiască într-o locuinţă închiriată. „În România, cel mai probabil majoritatea persoanelor îşi doresc să deţină propria locuinţă, cu toate că numărul celor care aleg o chirie, în mediul urban, este foarte ridicat. Însă, ca urmare a crizei din anii trecuţi, românii au devenit mai cumpătaţi şi, în ultimii ani, au luat mai greu decizia unei achiziţii”, precizează reprezentantul RE/MAX România.

Portret-robot de proprietar
În momentul de față, relevă analiza citată, circa 61% dintre europeni deţin propria locuinţă (25% au un apartament, iar 36% o casă). 51% dintre proprietarii europeni sunt bărbați cu vârsta între 40 şi 49 de ani, ce activează în zona urbană (35%). La polul opus, 51% dintre cei care optează pentru închirierea unei locuinţe sunt femei. Chiriașii au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani şi, de cele mai multe ori, locuiesc în oraşe (45%).

Interesant este că unul din şase europeni deţine şi o a doua locuinţă. În Grecia, aproape o treime din populaţie deţine o casă unde îşi petrece vacanţa. Polonia e pe locul al doilea în clasament, cu un procent de 25,1%, urmată de Turcia, cu 24,8%. La polul opus, doar 5,4% dintre germani au o a doua locuinţă.

Studiul RE/MAX Europe a fost realizat pe baza unui eşantion reprezentativ de 8.000 de respondenţi din 16 ţări europene, printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveţia, Turcia, Olanda.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe