Ansamblurile rezidențiale moderne din suburbii se profilează ca o alternativă la blocurile vechi din „cartiere”.
Potrivit unui binecunoscut dicton american, localizarea este principalul factor ce dă valoare unei proprietăți. Mergând pe acest principiu, ar trebui ca toți să ne zbatem să locuim cât mai aproape de centrul orașului. Există însă și un revers al medaliei: preferința pentru o viață mai liniștită, în afara marilor aglomerări urbane. O tendință reală, manifestată de regulă de familii și verificată în procesul firesc de extindere al marilor orașe. Ca alternativă la blocurile vechi din „cartiere”, aceasta se profilează ca o soluție viabilă și pentru (tot mai mulți) bucureșteni.
Ce-ți vine în minte atunci când te gândești la varianta de a locui „la marginea orașului”? Poate că îți imaginezi o casă (sau un bloc) în mijlocul câmpului, de unde trebuie să călătorești kilometri întregi cu mașina pentru a ajunge la o farmacie sau la un supermarket. Nu este însă obligatoriu să fie așa.
În perioada de boom, o serie de investitori au achiziționat terenuri ample în așa-numitele „suburbii” ale Capitalei, având în minte ridicarea a mii de locuințe. Unele planuri au fost „înghețate” de venirea crizei, altele au fost încetinite și recalibrate din mers. În această din urmă categorie se înscrie un ansamblu rezidențial amplasat în nord-estul Bucureștiului (în Ștefăneștii de Jos), pe un teren de 100 de hectare. Construcția sa a început în toamna anului 2007, sub un slogan îndrăzneț: „Cosmopolis, primul oraș european din România!”. Proiectul, ce urma să cuprindă aproximativ 4.600 de unități locative deservite de infrastructură și o serie de facilități, nu era, la vremea respectivă, decât un vis.
Facilitățile, cheia unui proiect în afara urbei
Mai bine de șapte ani mai târziu – dintre care cel puțin șase de „criză” – ansamblul demarat de o companie de familie din Turcia continuă să crească. Potrivit lui Ahmet Buyukhanli, CEO și acționar al Opus Land Development, până în prezent au fost finalizate circa 1.700 de unități locative (apartamente, dar și vile) în cadrul Cosmopolis (foto jos), iar numărul locatarilor se ridică la peste 3.000. Investițiile în dezvoltarea complexului depășesc 240 de milioane de euro și includ (alături de construcția efectivă a locuințelor) costurile de dezvoltare de la zero a infrastructurii (30 de kilometri de drumuri, dezvoltarea unei rețele proprii de apă, cu stație proprie de epurare etc.), dar și a facilităților aferente.
De acum încolo, precizează Buyukhanli, planurile companiei prevăd livrarea a câte 400-500 de unități locative anual. (Anul trecut a fost primul an în care și-a propus obiectivul de a construi 400 de locuințe, în urma unei investiții bugetate de 18 milioane de euro.) În urma micșorării suprafețelor locuințelor, complexul ar trebui să cuprindă, la finalizare, aproximativ 6.000 de locuințe. Acest ritm de dezvoltare pare susținut de volumul ridicat al tranzacțiilor consemnat în ultimii ani – din care mare parte se bazează pe recomandări. „Majoritatea vânzărilor noastre vin de la oamenii care deja locuiesc aici”, punctează reprezentantul Opus Land Development.
Ținând cont de localizarea în afara Bucureștiului, este evident că (pe lângă preț și caracteristicile locuințelor în sine) un criteriu important de achiziție pentru cumpărătorii de până acum este reprezentat de facilitățile oferite de acesta. Printre acestea se numără cinci piscine exterioare, lac amenajat, cu ponton și plajă, grădiniță, farmacie, supermarket, cafenea, sală de fitness, loc de joacă pentru copii, teren de baschet și de tenis etc. Potrivit lui Buyukhanli, tuturor acestor facilități urmează să li se adauge în perioada următoare și un minimall.
1.000 de case în Corbeanca
Odată cu disiparea spectrului crizei, așa-numita zonă metropolitană a Capitalei retrezește interesul pentru asemenea dezvoltări de amploare. Un exemplu este și complexul Flamingo Park (foto jos), demarat de omul de afaceri Dragoș Cincă (fondatorul companiei IT Flamingo) pe un teren de 60 de hectare din Corbeanca. Acesta este proiectat să ajungă la circa 1.000 de case cu teren propriu, deservite de infrastructură și facilități. În opinia antreprenorului, astfel de ansambluri rezidențiale, realizate profesionist, sunt puține în preajma Capitalei. Cel puțin pe segmentul de case-vile, majoritatea dezvoltatorilor s-au concentrat până acum aproape exclusiv pe partea de construcție în sine, fără a pune prea mult accent pe dezvoltarea zonei (ca beneficiu important oferit viitorilor locatari). Cu toate acestea, este de părere Cincă, în drumul către o piață matură este de așteptat ca atenția acordată facilităților să crească, urmând astfel modelul marilor metropole occidentale (ale căror „suburbii” sunt structurate ca adevărate „cartiere” rezidențiale, oferind locuitorilor tot ce au nevoie pentru un trai civilizat).
5.000 de locuințe „eco” pe malul lacului Frumușani
Și dezvoltatorul belgian Liebrecht & Wood și-a anunțat intenția de a dezvolta un ansamblu rezidențial de proporții la marginea Bucureștiului. Amplasat pe un teren de 190 de hectare, cu deschidere către lacul Frumușani, acesta urmează să cuprindă circa 5.000 de unități locative ecologice, atât case, cât și blocuri (cu regim redus de înălțime). Dată fiind amploarea proiectului, acesta ar trebui să fie dezvoltat într-un ritm de circa 500 de unități locative anual, pe o perioadă de minimum zece ani, a explicat Didier Balcaen, partener și Chief Operations Officer (COO) pe Europa Centrală și de Est în cadrul Liebrecht & Wood. Investiția totală în dezvoltarea complexului, inclusiv în infrastructură (drumuri, stații proprii de epurare a apei, sistem de deversare a deșeurilor etc.), se va ridica la aproximativ 500 de milioane de euro. Complexul se află încă în faza de planificare, compania având în vedere începerea construcției în 2016.
ioana
foarte bune aceste varianta. in rm. valcea exista? spre inchiriere. garsoniere.
Bilibel
Despre care “vis american” e vorba? Despre dezvoltarea suburbiilor care au dus la segregare sociala si rasiala? Colapsul pietei imobiliare? Poate ar fi mai bine sa ne oprim din copiat sisteme care au dat gres in alte societati si sa ne dezvoltam noi pe noi insine asa cum ne este noua bine…cu respect pt cei din jur si pt natura.
Cetăţeanul
Toate aceste ansambluri de locuinte depind de un factor esential. Factorul locul de munca. Nu am citit nimic in ultimii zece ani despre o facilitate productiva care se construieste langa un oras si corolar ca se vor gasi si locuinte in zona. Vorbim de economie, de buget dar absolut nimic despre dezvoltare industriala. Dar e bine ca se construiesc aceste locuinte pentru ca vor fi ocupate toate, garantat, in proportie de 100%. Si sa nu va mire daca veti vedea anul acesta si cel urmator alte proiecte de ansambluri de locuinte demarate. Deocamdata nimeni nu gandeste logic sa se intrebe, daca industrializare si constructie de fabrici si uzine nu exista, cine va locui in aceste locuinte?! Interesant, nu-i asa?!
Dobre Marian
Sint interesat, as dorii in numar de contact
banel
Parerea mea este ca nu de locuinte este nevoie in Bucuresti,ci de educatie.Ma intreb cand sevor gasi investitori pentru educarea romanilor in spiritul civic si nu numai???Probabil ca niciodata!!!
Asa ca toate aceste ansambluri imobiliare nu prea au nici un folos atata timp cat vor fii locuite de niste nenorociti!!!