Acum că ai găsit chiriașul dorit pentru locuința ta, trebuie să negociezi cu el termenii contractului de închiriere. Nu uita că acesta este un pas important pentru că toată relația ta cu chiriașul va fi menținută pe baza acestui contract.
Viitorul chiriaș va încerca să negocieze cu tine o serie de aspecte, precum data efectuării plății, termenii agreați în cazul unei întârzieri la plata chiriei sau clauza cu privire la accesul tău la proprietate.
Ascultă ce are de spus și apoi încearcă să găsești un compromis alături de el pentru a te asigura că, în final, contractul de închiriere este favorabil atât pentru tine, cât și pentru acesta.
Este bine ca înainte să mergi la discuția de negociere a contractului de închiriere să știi exact care ar trebui să fie drepturile, dar și obligațiile tale.
Care sunt drepturile și obligațiile proprietarului? Dar responsabilitățile chiriașului?
Orice proprietar care dă o locuință în chirie are dreptul să rezilieze contractul de închiriere în cazul în care condițiile incluse în acesta sunt încălcate de către chiriaș. În plus, proprietarul are drept de acces în locuință, conform termenilor care vor fi specificați în contractul de închiriere, și are dreptul de a solicita chiriașului plata unor despăgubiri în cazul în care pe parcursul șederii acestuia în locuință sunt produse unele daune.
În același timp, proprietarul este cel care trebuie să predea locuința în stare bună chiriașului, este cel responsabil pentru realizarea lucrărilor de reparație și de menținere a acesteia pe parcursul contractului de închiriere și cel care trebuie să se asigure că instalațiile funcționează corespunzător și că nu există probleme cu elemente de structură ale imobilului, precum acoperișul sau fațada, în special în cazul caselor.
Pe de altă parte, chiriașul trebuie să folosească locuința în scopul în care aceasta a fost închiriată. De exemplu, dacă chiriașul ia un apartament în scopul de a locui în acesta, nu îl poate transforma în câteva luni într-un cabinet sau într-un birou de firmă.
Tot chiriașul este cel care trebuie să plătească chiria și alte cheltuieli specificate în contract, precum întreținerea sau utilitățile, să asigure curățenia în interiorul locuinței, să repare sau să înlocuiască orice lucru pe care îl deteriorează pe parcursul șederii pentru că nu l-a folosit corespunzător și să predea la final locuința într-o stare bună.
Descarcă AICI un model de contract de închiriere
*Acest document are caracter informativ.