Ai găsit proprietatea ideală, știi deja ce dobândă vei alege, dispui de o anumită sumă pentru avans și ești pregătit pentru contractarea unui credit ipotecar. Cu toate acestea, inevitabil apare incertitudinea: să faci creditul în lei sau în euro?
O mare parte dintre instituțiile financiare îți oferă posibilitatea de a contracta creditul ipotecar atât în moneda națională, cât și în alte valute. Însă, o regulă nescrisă spune că este recomandat ca moneda în care ai veniturile să fie aceeași cu cea în care îți vei plăti rata.
Ce trebuie să știi pentru creditele ipotecare în lei
În cele mai multe dintre cazuri, instituțiile financiare îți vor solicita un avans mult mai mic (de minim 15%) pentru creditele în lei, comparativ cu cele în euro. Din punct de vedere al riscurilor, ai un control mult mai mare asupra unui credit în lei, deoarece nu va trebui să te preocupi constant de evoluția cursului de schimb. În cele din urmă, în piața financiară există mai multe opțiuni de creditare în lei spre deosebire de alte valute.
Pe de altă parte, creditele în lei pot veni și cu dezavantaje. Dobânzile variabile la creditele în lei sunt mai fluctuante, deoarece sunt influențate de indicele ROBOR sau IRCC. Însă această situație poate fi rezolvată prin alegerea unui credit cu dobândă fixă.
Pentru a obține mai multe informații cu privire la costurile asociate unui credit ipotecar, poți apela cu încredere la expertiza unui broker de credite. Cu ajutorul unui astfel de specialist, vei putea găsi gratuit soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.
Ce trebuie să știi pentru creditele ipotecare în euro
Acest tip de credit a fost foarte popular până în anul 2008 (datorită dobânzilor mai mici), când banca centrală a impus noi cerințe. Astfel, din acest punct, în piață au început să apară mult mai puține oferte în valută străină, focusul fiind de pe moneda națională. Ba chiar mai mult, alegând un credit în euro te supui la un nivel mai mare de risc, deoarece poți fi afectat de modificările cursului de schimb.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că pentru un credit în altă monedă decât cea națională, avansul minim este de cel puțin 25%. În plus, din cauza gradului de îndatorare aproape la jumătate față de creditele în moneda națională, creditele în euro nu sunt la fel de atractive pentru că nu permit finanțarea achizițiilor mai scumpe.
Ce alegi: lei sau euro?
Regula principală rămâne aceeași: creditele se aleg în funcție de moneda în care îți încasezi veniturile. Așadar, dacă încasezi venituri în euro, alegerea ideală pentru această situație poate fi un credit în euro. Însă, dacă veniturile tale sunt disponibile în lei, este recomandat să alegi un credit în lei.
În cazul în care dorești o simulare de credit în lei sau în euro, solicită o întâlnire cu un broker de credite direct pe Imobiliare.ro!