Acum că ai decis că închirierea unei locuințe este, în momentul de față, cea mai bună variantă pentru tine, trebuie să te gândești bine ce caracteristici trebuie să aibă aceasta pentru a se plia cât mai bine pe nevoile tale.
Pentru a-ți da seama ce fel de locuință s-ar potrivi perfect cu stilul tău de viață și cu bugetul tău, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte. Iată despre ce este vorba.
1. Cartierul cel mai bun pentru tine.
Poți determina care este cel mai bun cartier în care să te muți luând în considerare localizarea sediului firmei pentru care lucrezi, dar și timpul necesar pentru a ajunge la birou zi de zi și mijloacele de transport în comun pe care le vei avea la dispoziție.
În cazul în care ești student, ar fi util să stai cât mai aproape de universitate sau întro zonă care dispune de mijloace de transport în comun care te vor ajuta să ajungi cât mai rapid de acasă la facultate.
Dacă ai copii, nu uita să iei în considerare unitățile de învățământ disponibile în anumite zone ale orașului (grădinițe/școli/licee), dar și apropierea față de parcuri sau locuri de joacă.
Alți factori care îți pot influența decizia alegerii unui anumit cartier ar fi apropierea față de magazine, hipermarket-uri, mall-uri, restaurante sau alte spații de recreere.
2. Tipul de locuință care se potrivește cu stilul tău de viață.
În acest caz trebuie să te gândești că nu are rost să plătești pentru un spațiu pe care nu îl folosești.
Dacă ești singur, petreci mult timp la birou și mănânci în general în oraș, poți să te orientezi către o garsonieră sau un studio. În cazul în care petreci mai mult timp acasă sau ai destul de des musafiri, mai potrivit ar fi un apartament cu 2 camere.
Un apartament cu 2 sau 3 camere este ideal și dacă te muți alături de familie și îți dorești mai mult spațiu și confort sau dacă vei avea câțiva colegi de apartament.
O familie numeroasă ar putea să se orienteze mai degrabă spre opțiunea unei case. Astfel toți membrii acesteia vor avea la dispoziție spațiul de care au nevoie și vor beneficia de mai multă intimitate. Nu te vei mai gândi că îți vei deranja vecinii cu zgomotul copiilor, iar aceștia vor avea la dispoziție un spațiu unde se pot juca oricând în siguranță – grădina.
Gândește-te, totodată, dacă preferi un apartament modern sau unul vechi, dar cu o chirie mai accesibilă.
3. Facilitățile și dotările de care ai nevoie.
Ești dispus să cheltuiești o sumă de bani pentru a cumpăra obiecte de mobilier și aparatură electronică sau electrocasnică? Dacă nu vrei să faci o astfel de investiție ar trebui să optezi pentru un apartament mobilat și utilat complet.
Ai deja unele piese de mobilier? Atunci poți să alegi un apartament mobilat parțial.
Nu uita să iei în considerare și alte aspecte: vrei să ai la dispoziție un anumit tip de mobilier sau vrei o cabină de duș în locul căzii din baie?
Ai un spațiu unde poți usca rufele sau preferi să ai la dispoziție un uscător?
Ai foarte multe obiecte personale? Poate ar trebuie să cauți o locuință cu boxă la subsol.
4. Poziționarea locuinței.
Aici trebuie să iei în considerare zgomotul produs, de exemplu, de traficul rutier din zonă. Dacă dormitorul este pe partea blocului aflată la un bulevard foarte circulat este posibil să îți fie dificil să adormi noaptea.
Acum că știi exact ce cauți poți începe, pe cont propriu sau alături de un agent imobiliar, “vânătoarea” pentru cea mai bună chirie.