Cea mai bună perioadă pentru închirierea unei locuinței este cea a lunilor de iarnă, când pe piața imobiliară se resimte o acalmie. În schimb, vara tot mai multe persoane încep căutarea locuințelor de închiriat, iar odată cu întoarcerea studenților în centrele universitate se atinge apogeul cererii pe acest segment.
Pentru că cererea este destul de scăzută în lunile de iarnă ai tot timpul necesar la dispoziție pentru a analiza cu atenție ofertele disponibile și pentru a găsi, fără grabă, locuința dorită. Nu vei simți presiunea luării unei decizii rapide pentru a nu pierde proprietățile bune cu prețuri scăzute.
Chiar dacă mulți proprietari așteaptă venirea toamnei pentru a-și scoate locuințele pe piață cu prețuri mai mari, în special cei care au proprietăți aflate în imediata vecinătate a facultăților, există destui dispuși să le dea în chirie și mai devreme pentru a nu pierde sumele de bani aferente câtorva luni. Dacă îți cauți o locuință de închiriat pe timpul sezonului rece ai putea să ajungi să te muți în casă nouă plătind mai puțin pe chirie.
Să luăm câteva exemple concrete. În cartierul Grozăvești din Capitală, zonă foarte frecventată de studenți și aflată în imediata apropiere a mai multor instituții de învățământ superior, puteai să închiriezi o garsonieră cu 350 de euro în perioada ianuarie-martie a anului trecut prețul crescând la 370 de euro în perioada iulie-septembrie, aproape de începerea anului universitar, potrivit datelor Imobiliare.ro.
În zona Complex Studențesc din Timișoara prețul de închiriere al unei garsoniere creștea de la începutul anului până la sfârșitul lunii septembrie de la 180 de euro pe lună până la aproape 200 de euro pe lună.
Studenții care alegeau să închirieze un apartament cu 2 camere la începutul anului trecut tot în aceeași zonă plăteau o chirie cu 50 de euro mai ieftină față de cei care luau în chirie o astfel de locuință în perioada iulie-septembrie.
De menționat este și faptul că mai puține persoane se află în căutarea unor locuințe de închiriat iarna, deci concurența va fi mai redusă față de perioada de toamnă. Pentru că proprietarii nu au la dispoziție zeci de persoane interesate de locuințele lor, aceștia pot fi și mai flexibili în negocieri, ocazie perfectă pentru ca tu să poți negocia un preț mai mic sau condiții mai bune de închiriere.
Sezonul rece este potrivit și pentru renegocierea contractelor de închiriere, desigur nu înainte de a studia piața. Dacă vei da dovadă de respect în discuțiile cu proprietarul și dacă vei arăta că ești o persoană de încredere, cel mai probabil vei reuși să negociezi condiții mai bune la reînnoirea contractului de închiriere.