„Capcane” imobiliare, ep. 8: Construcțiile de calitate proastă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 15 Aprilie 2019, Ultima actualizare: 16 Aprilie 2019

capcane imobiliare constructiile de calitate proasta

Construcțiile de calitate proastă reprezintă una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poate cădea un cumpărător de locuință nouă.

Este evident că stocul locativ autohton, ce continuă să fie unul preponderent îmbătrânit, are nevoie de o serioasă „reîmprospătare”. În ultimii ani, numărul locuințelor nou-construite din marile orașe s-a majorat încetul cu încetul – chiar dacă potențialul acestor piețe este departe de a fi atins. Totodată, tot mai mulți cumpărători ar fi dispuși să opteze pentru o unitate locativă nouă în detrimentul uneia vechi (acolo unde cele dintâi reprezintă o opțiune reală pe piață, desigur). Din păcate, însă, în ciuda popularității crescânde a acestui segment de piață, nu toate construcțiile noi îndeplinesc standardele necesare de calitate.

Pentru că abaterile la acest capitol nu sunt foarte vizibile, mai ales pentru un necunoscător, iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru a evita asemenea „capcane”:

1. Optează pentru un proiect aflat în construcție

Datorită cererii consistente de pe segmentul rezidențial nou, achizițiile off-plan (din stadiul de proiect sau, într-o accepție mai largă, din faza de construcție) sunt tot mai populare în ultimul timp. Deși necesită o atenție deosebită, când vine vorba de verificarea calității construcției, o asemenea tranzacție prezintă un avantaj incomparabil. Este de preferat, așadar, să cumperi o locuință nefinalizată pentru că astfel vei putea vedea cu ochiul liber cum se desfășoară construcția, pas cu pas. Ai grijă, însă, căci nu poți cumpăra off-plan oricum și de la oricine: ar trebui să lucrezi doar cu dezvoltatori în care poți avea încredere – companii al căror background îl poți studia, care poate au alte imobile finalizate pe care le poți vizita etc.

2. Informează-te cu privire la reglementările tehnice în construcții

Înainte de a achiziționa un apartament nou, ar trebui să te informezi tu însuți, pe cât posibil, cu privire la reglementările tehnice din domeniul construcțiilor (în general și rezidențiale în particular). Așa vei putea confrunta datele de pe șantier cu normele legale și vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză. Aceste reglementări pot fi găsite aici, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

3. Mergi pe șantier cu un specialist

Odată găsit un ansamblu rezidențial care te interesează, recomandat ar fi să faci mai multe vizite la fața locului însoțit fiind de un specialist în domeniu. Cu cât mai din timp vei „intra în contact” cu șantierul, cu atât mai bine. Un expert va putea observa, pe măsură ce construcția evoluează, detalii care poate ție îți scapă – cum ar fi cantitatea de fier-beton folosită la fundație (element extrem de important mai ales în cazul clădirilor înalte), tipul de țevi folosite la instalații și modul de izolare a acestora sau calitatea punerii în operă a finisajelor. Deși nu mai este la fel de în măsură să depisteze eventualele „vicii ascunse” ale imobilului, vizita specialistului este recomandată și în cazul în care acesta este (aproape) finalizat.

4. Solicită informații despre materialele folosite

Indiferent în ce stadiu de construcție se află respectivul ansamblu rezidențial, nu te sfii să ceri informații despre materialele folosite (sau care urmează să fie folosite). Pentru că între proiect și ceea ce se pune în operă pot exista diferențe, recomandat ar fi, aici, să discuți atât cu dezvoltatorul, cât și cu muncitorii de pe șantier. Bineînțeles că informațiile obținute trebuie confruntate apoi cu expertiza specialistului în construcții, ca și cu ansamblul reglementărilor legale din domeniu.

5. Solicită cartea tehnică a imobilului

Un document extrem de util, cartea tehnică a proprietății conține, practic, toate informațiile privitoare la derularea construcției, de la receptare, la execuție și recepție. Dezavantajul este că un cumpărător poate primi documentul în discuție doar după ce imobilul a fost finalizat – fapt pentru care acesta reprezintă, practic, cam ultimul pas pe care îl poți face pentru a te asigura de calitatea unei construcții. Pentru a sesiza eventualele neregularități, cartea tehnică ar trebui consultată, iarăși, împreună cu specialistul în construcții.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe