Construcțiile de calitate proastă reprezintă una dintre cele mai serioase „capcane” imobiliare în care poate cădea un cumpărător de locuință nouă.
Este evident că stocul locativ autohton, ce continuă să fie unul preponderent îmbătrânit, are nevoie de o serioasă „reîmprospătare”. În ultimii ani, numărul locuințelor nou-construite din marile orașe s-a majorat încetul cu încetul – chiar dacă potențialul acestor piețe este departe de a fi atins. Totodată, tot mai mulți cumpărători ar fi dispuși să opteze pentru o unitate locativă nouă în detrimentul uneia vechi (acolo unde cele dintâi reprezintă o opțiune reală pe piață, desigur). Din păcate, însă, în ciuda popularității crescânde a acestui segment de piață, nu toate construcțiile noi îndeplinesc standardele necesare de calitate.
Pentru că abaterile la acest capitol nu sunt foarte vizibile, mai ales pentru un necunoscător, iată recomandările experților Imobiliare.ro pentru a evita asemenea „capcane”:
1. Optează pentru un proiect aflat în construcție
Datorită cererii consistente de pe segmentul rezidențial nou, achizițiile off-plan (din stadiul de proiect sau, într-o accepție mai largă, din faza de construcție) sunt tot mai populare în ultimul timp. Deși necesită o atenție deosebită, când vine vorba de verificarea calității construcției, o asemenea tranzacție prezintă un avantaj incomparabil. Este de preferat, așadar, să cumperi o locuință nefinalizată pentru că astfel vei putea vedea cu ochiul liber cum se desfășoară construcția, pas cu pas. Ai grijă, însă, căci nu poți cumpăra off-plan oricum și de la oricine: ar trebui să lucrezi doar cu dezvoltatori în care poți avea încredere – companii al căror background îl poți studia, care poate au alte imobile finalizate pe care le poți vizita etc.
2. Informează-te cu privire la reglementările tehnice în construcții
Înainte de a achiziționa un apartament nou, ar trebui să te informezi tu însuți, pe cât posibil, cu privire la reglementările tehnice din domeniul construcțiilor (în general și rezidențiale în particular). Așa vei putea confrunta datele de pe șantier cu normele legale și vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză. Aceste reglementări pot fi găsite aici, pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
3. Mergi pe șantier cu un specialist
Odată găsit un ansamblu rezidențial care te interesează, recomandat ar fi să faci mai multe vizite la fața locului însoțit fiind de un specialist în domeniu. Cu cât mai din timp vei „intra în contact” cu șantierul, cu atât mai bine. Un expert va putea observa, pe măsură ce construcția evoluează, detalii care poate ție îți scapă – cum ar fi cantitatea de fier-beton folosită la fundație (element extrem de important mai ales în cazul clădirilor înalte), tipul de țevi folosite la instalații și modul de izolare a acestora sau calitatea punerii în operă a finisajelor. Deși nu mai este la fel de în măsură să depisteze eventualele „vicii ascunse” ale imobilului, vizita specialistului este recomandată și în cazul în care acesta este (aproape) finalizat.
4. Solicită informații despre materialele folosite
Indiferent în ce stadiu de construcție se află respectivul ansamblu rezidențial, nu te sfii să ceri informații despre materialele folosite (sau care urmează să fie folosite). Pentru că între proiect și ceea ce se pune în operă pot exista diferențe, recomandat ar fi, aici, să discuți atât cu dezvoltatorul, cât și cu muncitorii de pe șantier. Bineînțeles că informațiile obținute trebuie confruntate apoi cu expertiza specialistului în construcții, ca și cu ansamblul reglementărilor legale din domeniu.
5. Solicită cartea tehnică a imobilului
Un document extrem de util, cartea tehnică a proprietății conține, practic, toate informațiile privitoare la derularea construcției, de la receptare, la execuție și recepție. Dezavantajul este că un cumpărător poate primi documentul în discuție doar după ce imobilul a fost finalizat – fapt pentru care acesta reprezintă, practic, cam ultimul pas pe care îl poți face pentru a te asigura de calitatea unei construcții. Pentru a sesiza eventualele neregularități, cartea tehnică ar trebui consultată, iarăși, împreună cu specialistul în construcții.