„Capcane” imobiliare, ep. 1: Presiunea scăzută a apei în apartament

scris de Adriana Lefter in categoria Ghiduri, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 18 Martie 2019, Ultima actualizare: 26 Martie 2019

capcane imobiliare ep 1 presiunea scazuta a apei in apartament

Deși unii locatari ai blocurilor vechi s-au obișnuit, poate, cu apa caldă care „urcă” greu, presiunea scăzută a apei reci este, în general, o „capcană” imobiliară ce poate apărea în cazul blocurilor nou-construite.

Cauza este aceea că, adesea, rețelele de utilități (în cazul acesta, rețeaua publică de apă) nu reușesc să țină pasul cu ritmul alert al noilor dezvoltări imobiliare. Problema poate fi întâlnită atât în cazul blocurilor-turn, din pricina regimului mare de înălțime al acestora, cât și în cazul construcțiilor nu foarte înalte, de până la patru etaje (inclusiv la vile!). Cea din urmă situație apare, de regulă, în acele localități periferice ale marilor orașe care au cunoscut o dezvoltare imobiliară intensă în ultimii ani, fără ca rețeaua de apă să fi fost inițial proiectată pentru atâtea blocuri de locuințe (fie ele și nu foarte înalte).

Ce să faci, așadar, pentru a evita – sau a ieși din – această „capcană”? Iată recomandările experților Imobiliare.ro:

1. Verifică presiunea apei de la prima vizionare!

Cea mai simplă măsură preventivă este ca, atunci când mergi la vizionare, să verifici tu însuți presiunea apei din apartament, mai ales dacă locuința se află amplasată la unul dintre etajele superioare. Ține cont de faptul că acesta nu este, totuși, un test „definitiv” – asta pentru că, dacă blocul este nou-construit, rețeaua de apă va fi mult mai solicitată în momentul în care majoritatea apartamentelor vor fi ocupate.

2. Întreabă vecinii!

Cea de-a doua măsură de precauție – sau prima, dacă proiectul nu a fost racordat, încă, la utilități – este să întrebi locatarii din blocurile vecine dacă au probleme cu presiunea apei. În cazul în care te gândești să cumperi un apartament într-un bloc-turn, ideal ar fi, desigur, să poți discuta cu una sau mai multe persoane care locuiesc tot într-o clădire cu regim mare de înălțime, amplasată în apropiere. Dacă imobilul care te interesează are doar trei sau patru etaje, îți va fi mai ușor să găsești vecini aflați într-o situație comparabilă.

Dacă îți dai seama că apartamentul care îți place are – sau ar putea avea! – probleme cu presiunea apei, nu e cazul să disperi. Problema nu este de nerezolvat, iar o soluție relativ facilă constă în instalarea unei stații de hidrofor care să fie adaptată la dimensiunile și nevoile clădirii (ale căror costuri vor varia, desigur, în funcție de acești parametri).

Pentru implementarea unei asemenea soluții, există două variante:

1. Instalația ar trebui să fie montată de către dezvoltator

Pentru un bloc nou-construit, amplasat într-o zonă unde există probleme cu presiunea apei, dezvoltatorul este cel care ar trebui să se asigure de furnizarea utilităților în condiții optime pentru fiecare apartament. De aceea, dacă observi că presiunea apei este scăzută, întreabă vânzătorul (sau reprezentanții acestuia) dacă întenționează să instaleze o stație de hidrofor la nivel de bloc (sau de ansamblu rezidențial) pentru a rezolva situația.

2. Instalația poate fi montată și de asociația de proprietari

Dacă deja te-ai mutat într-un imobil cu probleme de presiune a apei, există, desigur, și soluția ca asociația de proprietari să se ocupe de instalarea unui hidrofor, iar locatarii să cotizeze pentru asta. În cazul în care mizezi de la început pe această din urmă variantă, trebuie să ții cont de faptul că, odată cumpărat apartamentul, poate dura câteva luni până ca asociația de proprietari să se constituie, să cadă de acord cu și să se ocupe de instalarea stației de hidrofor.

Părerile cititorilor
1 părere
  • „Capcane” imobiliare, ep. 2: Timpul pierdut zilnic în trafic pe drumul dinspre și către casă – Ghiduri, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: „Capcane” imobiliare, ep. 1: Presiunea scăzută a apei în apartament […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe