Romania nu are nicio cladire verde si nici la constructiile eficiente energetic nu sta mai bine, in ciuda legislatiei promulgate deja de cativa ani, care prevede ca imobilele ridicate dupa anul 2007 sa fie eficiente energetic.
Potrivit unei directive europene, nu se va mai putea vinde nicio cladire fara certificat energetic, o dovada a consumului de energie.
De asemenea, pana in 2018, nu se va mai permite decat ridicarea imobilelor ecologice.
Joi, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), WWF Programul Dunare-Carpati Romania si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri au semnat o scrisoare de pozitie, privind masurile necesare pentru incurajarea eficientei energetice.
Prin document, se cere autoritatilor sa stimuleze investitiile in cladirile verzi, cu ventilatie naturala, pereti si ferestre cu un grad ridicat de izolare termica, sisteme de incalzire radianta si de umbrire, pentru vara, sisteme de conservare a apei si de reciclare a deseurilor, printre altele.
Potrivit directorului RoGBC, Anca Bieru, autoritatile ar trebui sa foloseasca in aceasta directie banii alocati anual pentru subventionarea a 80% din costurile reabilitarii termice. In Romania, exista 85.000 de blocuri ce necesita reabilitare termica.
Sectorul cladirilor este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie – 40% din consumul de energie in economia europeana – si in acelasi timp emitatorul a 36% din cantitatea de CO2 la nivel european.
Articol preluat de pe bloombiz.ro