Potrivit datelor băncilor pentru locuinţe, solicitările de credite în moneda naţională sunt în creştere.
În ciuda recomandărilor Băncii Naţionale a României (BNR) ca românii să se orienteze spre moneda naţională la contractarea unor credite, faptul că dobânzile practicate de către bănci sunt sensibil mai ridicate comparativ cu produsele în euro face împrumuturile în lei să nu fie (încă) foarte populare. Excepţie fac doar acele produse cu dobânzi competitive cu cele în valută. Un exemplu în acest sens este dat de creditele în moneda naţională oferite de băncile pentru locuinţe, în cadrul sistemului de economisire-creditare. “Semnalele din piaţă şi rezultatele noastre ne confirmă că din ce în ce mai mulţi români preferă să economisească şi să ia credite în moneda naţională. Datorită condiţiilor de creditare foarte bune pe care le oferim (dobânzi mici şi fixe), solicitările de credite în lei au crescut anul trecut şi sunt în continuă creştere”, spune Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL).
4,5% sau 6% pe an, în funcţie de produs
Clienţii care aleg să economisească în sistemul oferit de RBL (care funcţionează exclusiv în lei) au posibilitatea ca, după o perioadă de timp, să facă un împrumut cu o dobândă fixă de 4,5% sau 6% pe an, în funcţie de produsul ales. Perioada de rambursare depinde de suma contractată şi poate varia între 8 şi 20 de ani. „Creditele în lei sunt o alegere bună pentru români, pentru că nu există riscul asociat fluctuaţiilor valutare. În plus, rata lunară la credit este egală cu rata din perioada de economisire. Aceasta face ca întârzierile la plată în faza de creditare să fie rare şi conduce la un portofoliu sănătos de credite”, spune Cionga.
În anul 2012, valoarea totală a creditelor acordate de RBL s-a ridicat la cifra de 19 milioane lei, în avans cu 14% faţă de valoarea consemnată în 2011. Această majorare a avut loc pe fondul creşterii valorii medii a finanţărilor atât pentru creditele cu ipotecă (o medie de 130.000 lei), cât şi pentru cele fără ipotecă (o valoare de 25.000 lei). În acest context, portofoliul de credite al RBL înregistra la sfârşitul anului trecut o expunere de 54 de milioane lei, în creştere cu 8% faţă de finele lui 2011.