Cele mai atractive sunt proprietăţile locale de retail, urmate de cele de birouri şi industriale.
În ciuda contextului economic încă incert, ţara noastră oferă în prezent mai multe oportunităţi pentru investiţii decât la începutul anului. Potrivit studiului Fair Value Index (un indice ce măsoară atractivitatea proprietăţilor comerciale în lume) realizat de compania de consultanţă DTZ, în trimestrul al doilea din 2011 segmentul bucureştean de retail s-a situat pe lista pieţelor „fierbinţi” pentru investiţii la nivelul continentului. Sectoarele industrial şi de birouri au înregistrat şi ele majorări ale gradului de atractivitate, fără a se înscrie însă pe lista celor mai căutate proprietăţi. “În linie cu tendinţa înregistrată în întreaga Europă, atractivitatea proprietăţilor imobiliare creşte şi în România, pe fondul unei perspective economice incerte. În ultimul trimestru, retailul a rămas sectorul cel mai atractiv pentru investitori, mai ales din cauza valorilor de capital relativ reduse ale proprietăţilor comerciale, coroborate cu chiriile stabile”, subliniază Bogdan Sergentu (foto), şeful departamentului de consultanţă şi evaluare al DTZ Echinox.
În ciuda perspectivelor pozitive pe care le are piaţa locală, consultanţii locali sunt precauţi în aşteptările pe care le au pentru perioada următoare. „Pe măsură ce creşte Fair Value Index şi, astfel, atractivitatea proprietăţilor imobiliare, acest lucru ar trebui să se reflecte teoretic într-o creştere în viitor a volumului tranzacţiilor. Cu toate acestea, incertitudinea actuală a evoluţiei pieţei face ca orice astfel de prognoză să fie prematură”, spune Sergentu.
Europa Centrală şi de Est, în centrul atenţiei
Potrivit raportului de piaţă citat, proprietăţile comerciale din Europa sunt acum mai atractive pentru investitori, indicele calculat de DTZ crescând la valoarea 41, faţă de 32, cât era în primul trimestru al anului. Majoritatea pieţelor “fierbinţi” de pe continent sunt acum concentrate Europa Centrală şi de Est, în sectoarele office şi de retail. Astfel, pe lângă Bucureşti, atractive mai sunt proprietăţile de birouri din Moscova, precum şi cele de retail din Moscova şi Praga. „Se preconizează că aceste pieţe vor prezenta o creştere substanţială de capital pe termen mediu, generată de comprimarea puternică a yield-urilor şi de creşterea semnificativă a chiriilor, ce compensează riscul mai mare perceput pe aceste pieţe”, se arată în studiul companiei.