Deşi piaţa imobiliară autohtonă se află în al doilea an de blocaj, iar numărul tranzacţiilor este în continuare limitat, proprietarii reacţionează diferit. Cei care au nevoie de lichidităţi şi doresc într-adevăr să vândă coboară în continuare nivelul preţurilor. Pe de altă parte, însă, există proprietari care, dimpotrivă, ridică preţurile, antrenaţi de un val de optimism nejustificat deocamdată. În acest context, prezentăm, pe baza anunţurilor înscrise în portal, un top al proprietăţilor imobiliare care au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri în primul trimestru al anului 2010.
Proprietăţile cu cele mai mari creşteri de preţ înregistrate în primele trei luni ale anului, sunt prezentate în continuare:
Locul întâi este ocupat de un imobil cu 35 de camere din zona Magheru. Dacă la sfârşitul lunii decembrie 2009, acest imobil era scos la vânzare pentru 1.000.000 euro, preţul cerut la sfârşitul lunii martie este de 1.300.000. Iniţial, proprietarii îşi doreau o tranzacţie rapidă şi au scăzut preţul în mai multe rânduri, timp de două luni. Cumpărătorii nu s-au arătat interesaţi, prin urmare, proprietarii au decis să majoreze preţul şi să aştepte. Imobilul are o suprafaţă utilă de 760 mp, plus un teren de 225 mp.
Un preţ cu 140.000 de euro mai mare decât în ianuarie 2010 este afişat de o vilă nouă cu 7 camere din Băneasa. Construită în 2008 şi cu o suprafaţă utilă de 353 mp, preţul cerut pentru acest imobil a ajuns în prezent la 900.000 de euro pentru că, între timp, actualii proprietari i-au adus îmbunătăţiri şi au reamenajat-o.
“Am observat pe parcursul primului trimestru scumpiri punctuale la anumite proprietăţi care ajung chiar şi la 30%, în condiţiile în care, cert, piaţa imobiliară din România suferă în continuare. Vorbim de anumite excepţii, însă, în general, proprietarii au tendinţa de a reacţiona subiectiv şi de a se raporta de cele mai multe ori doar la experienţele pozitive ale unor cunoscuţi, experienţe care de cele mai multe ori au avut loc în perioada 2006-2008. Însă realitatea de pe piaţa imobiliară din România nu justifică deocamdată aceste creşteri de preţ“, susţine Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.
seceleanu marin
este modul de reactie pentru sistemele care intra in criza si se indreapta in mod inevitabil spre colaps. asa numita “piata imobiliara” din romania este exemplul cel mai relevant de sistem organizat pe principii mafiote, adica un sistem organizat si coordonat de un numar mic de jucatori in scopul de a spala banii negrii colectati din activitati ilegale atent supervizate de institutiile statului. aici se vehiculeaza si se spala banii obtinuti ilegal de politicieni, vame, politisti, procurori si judecatori.