Segmentul închirierilor în regim hotelier a devenit pe parcursul ultimilor ani tot mai atractiv pentru investitorii în imobiliare, iar două orașele-magnet atât pentru aceștia, cât și pentru turiști sunt Brașov și Constanța.
“Brașov sau Constanța? Este o întrebare ce apare des pe buzele investitorilor pe segmentul chiriilor în regim hotelier. Fiecare din cele două orașe are propriile atuuri și ambele au o infrastructură de property management dezvoltată pentru a putea gestiona această activitate de la distanță. În cele din urmă, un randament mediu la nivelul orașelor este greu de estimat, astfel încât profitabilitatea trebuie calculată în funcție de caracteristicile fiecărei proprietăți începând cu amplasamentul exact și continuând cu facilitățile oferite, existența unui loc de parcare, nivelul de echipare și mobilare și altele”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Imobiliare.ro a realizat o analiză detaliată despre modalitățile prin care poți identifica locuințe cu potențial ridicat de valorificare prin închirierea în regim hotelier, venind astfel în ajutorul celor interesați să facă investiții imobiliare în aceste destinații îndrăgite de români, dar și de străinii care ne vizitează țara. Găsiți, mai jos, principalele concluzii:
- Segmentul închirierilor în regim hotelier este puternic influențat de sezonalitate. Turiștii ajung în Brașov în număr mare pe tot parcursul anului, orașul dispunând de numeroase puncte de atracție și punându-le la dispoziție opțiuni de petrecere a timpului liber indiferent de anotimp. Profitabilitatea segmentului închirierilor în regim hotelier este strâns legată de sezonul estival în cazul proprietăților din Constanța.
- De cele mai multe ori, apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt alese de familii. Locuințele care pun la dispoziția turiștilor și un loc de parcare sunt preferate de aceștia.
- Sunt potrivite pentru închirierea în regim hotelier în special garsonierele și apartamentele cu 2 camere. Apropierea față de centrul orașului este văzută, în general, ca un avantaj de turiști.
- Este de preferat să investești într-o locuință nouă. Amenajarea sa este extrem de importantă, o poate diferenția ușor de alte locuințe disponibile pe piață și o poate face astfel mai profitabilă.
- Prețurile de achiziție sunt mai ridicate în Brașov, decât în Constanța. Locuințele noi se vând, totodată, cu prețuri mai mari decât cele vechi.
Sezonalitatea, un element care nu poate fi neglijat când vrei să faci o investiție
Potențialul turistic este evident în cazul ambelor orașe, acestea fiind puncte de atracție majore pe harta României. Brașovul atrage turiști în mod constant pe parcursul anului. Constanța depinde, mai degrabă, de activitatea din sezonului estival.
După numărul de sosiri ale turiștilor, dar și după înnoptările acestora în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, inclusiv apartamente și camere de închiriat, județul Brașov s-a poziționat în prima jumătate a anului pe locul al doilea la nivel național, după București, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Constanța a ocupat poziția a treia pe țară în aceeași perioadă.
Un vârf pe plan turistic poate fi observat în ambele cazuri în luna august, moment în care și prețurile cresc considerabil.
Familiile aleg închirierea în regim hotelier. Ce își doresc turiștii?
Pandemia a schimbat unele dintre obiceiurile turiștilor și i-a făcut pe unii dintre aceștia să treacă de la cazarea la hotel la apartamente.
“Apartamentele care pot fi închiriate în regim hotelier sunt preferate de familiile cu unul sau mai mulți copii. Un cuplu se va caza destul de rar într-un apartament, pentru că la același preț primește o cameră la un hotel unde are și mic dejun”, a declarat Alexandru Muntean, Managing Partner iAdvise, agenție imobiliară care își desfășoară activitatea în Brașov, în cadrul unui webinar din seria “Întreabă Expertul” organizat recent de Imobiliare.ro pe tema închirierilor în regim hotelier.
Localizarea proprietății în care urmează să investești nu poate fi neglijată, dacă vrei să ai succes pe acest segment al pieței. “Le recomand celor care vor să facă acest gen de investiție achiziția unei proprietăți în zonele centrale sau semicentrale ale orașelor”, a mai adăugat el.
Apartamentele noi aflate cât mai aproape de km 0 al orașului, dar și cele vechi din imobile cu o arhitectură frumoasă îi atrag pe turiști. Locuințele care se pretează cel mai bine închirierii în regim hotelier sunt studiourile și apartamentele cu 2 camere, este de părere Alexandru Muntean.
“Le recomand celor care fac o astfel de investiție să nu mobileze și să nu utileze singuri apartamentele. Chiar dacă este un cost de câteva mii de euro la început, le garantez că în cel mult 2 ani îl amortizează, dacă apelează la un specialist”, a mai explicat el în webinarul “Întreabă Expertul”.
Prețuri de achiziție mai mari în Brașov decât în Constanța
Investitorii trebuie să plătească mai mult pentru a cumpăra un apartament în Brașov decât dacă optează pentru o proprietate în Constanța.
Apartamentele noi din Brașov au fost scoase la vânzare, în medie, luna trecută cu 2.295 euro/mp, în timp ce o locuință similară putea fi cumpărată cu 1.833 euro/mp în Constanța, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Apartamentele vechi pot fi achiziționate, în medie, cu 1.912 euro/mp în Brașov și cu 1.648 euro/mp în Constanța.
Pe lângă costul de achiziție, cei care vor să investească într-o locuință pe care să o închirieze ulterior în regim hotelier trebuie să ia în considerare și sumele aferente impozitelor pe care le vor plăti și asigurările pe care le vor încheia, alături de costuri legate de curățenie, administrarea și mentenanța proprietății, consumabile, dar și costurile de promovare a proprietății pe diverse canale.
Ce prețuri poți solicita turiștilor?
Tarifele practicate la închirierea în regim hotelier sunt influențate de zona în care se află locuința, dar și de suprafața și dotările sale. Turiștii preferă proprietățile care le pun la dispoziție și un loc de parcare.
În momentul de față, un apartament cu 2 camere situat în centrul Brașovului, care a primit recenzii excelente din partea celor găzduiți anterior și dispune de loc de parcare, poate fi închiriat în timpul săptămânii de o familie cu un copil cu o sumă cuprinsă între 315 și 770 lei/noapte, echivalentul a 63-155 euro/noapte.
Un apartament cu 2 camere aflat în Constanța, cu vedere la mare, parcare, care a obținut recenzii excelente poate fi închiriat, în această perioadă, de o familie cu un copil cu 325-675 lei/noapte (65-136 euro/noapte). În zona Mamaia-Năvodari prețurile sunt în unele cazuri mai mari. Achiziția unui apartament în această zonă a litoralului este, însă, mai costisitoare.