Potrivit planurilor Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, beneficiarii lucrărilor vor trebui să vină şi ei cu o parte din finanţare.
În prima parte a anului viitor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va prezenta o nouă schemă de finanţare a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice, prin utilizarea de fonduri europene nerambursabile. Schema de finanţare va fi inclusă în Programul Operaţional Regional 2007-2013, prin Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. “După cum ne-am angajat încă din primăvară, suntem în discuţii avansate cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a permite utilizarea fondurilor din POR şi pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice. Comisia Europeană susţine iniţiativa noastră, iar, în prezent, lucrăm la punerea în practică a acestei iniţiative. Dorim să facem lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor şi nu să ne rezumăm la o simplă anvelopare. Prioritate la lucrări vor avea blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990 şi care, în prezent, au pierderi energetice şi costuri mari de întreţinere”, spune Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul MDRT. Acesta precizează că beneficiarii lucrărilor derulate cu ajutorul fondurilor europene vor fi autorităţile publice locale, în parteneriat cu asociaţiile de proprietari din întregul mediu urban. Proprietarii apartamentelor ce vor beneficia de finanţare europeană pentru reabilitarea energetică vor trebui să contribuie şi ei la aceste lucrări. „Vrem să co-interesăm beneficiarii în acest demers, de aceea şi ei vor trebui să vină cu o parte de co-finanţare, pe care în prezent o discutăm”, completează Murgeanu.
Potrivit reprezentanţilor MDRT, iniţiativa de utilizare a fondurilor europene pentru reabilitarea clădirilor de locuit va fi continuată şi după terminarea Programului Operaţional Regional 2007-2013, în perioada 2014-2020.
Citeşte şi A venit sezonul majorărilor la întreţinere. Cum poţi face economii?