Randamentul unui angajat poate fi sporit prin momentele de detașare de la sarcinile profesionale.
Unul dintre dezavantajele evidente ale vieții la oraș, în special când vine vorba de marile aglomerări urbane ale țării, constă în distanțarea de natură. Petrecerea unui timp îndelungat în spații închise (și „conectate” la tehnologie), fără a compensa prin ieșiri în aer liber, poate afecta semnificativ starea de bine a unei persoane, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.
Potrivit unui studiu pe plan internațional realizat de Universitatea din Exeter, Anglia, în colaborare cu Universitatea din Groningen, Olanda, și Universitatea din Queensland, Australia, plantele și zonele verzi de la birou îmbunătățesc cu 15% productivitatea angajaților.
Socializarea și timpul liber la serviciu
Acest fapt este intuit acum de dezvoltatorii de birouri de pe piața locală. Drept urmare, potrivit unui studiu ESOP l Corfac Internațional, aproximativ 56% dintre spațiile office programate spre livrare în perioada 2017-2019 pe piața bucureșteană vor fi amplasate în clădiri prevăzute cu grădini interioare sau terase înverzite pe acoperiș. Mai exact, 390.000 de metri pătrați de birouri de clasa A (dintr-un total de 700.000 de metri pătrați) vor avea acces la un element peisagistic integrat în complexul office respectiv.
„În trecut, dezvoltatorii proiectelor de birouri foloseau terenul la maximum, pentru construcții și pentru locuri de parcare, rar fiind amenajate spații verzi, și atunci alocându-se resurse minime. Acum însă, dezvoltatorii investesc și în acest aspect, unul din două proiecte lansate si anunțate pe piața de birouri din București au integrate și elemente peisagistice în designul exterior, spații înverzite cu funcțiuni de relaxare sau ca alternativă a spațiului de lucru, dotate cu mobilier urban.
Proiectele noi de birouri au prevăzute și grădini interioare cu terase unde se poate bea o cafea și socializa, zone verzi cu mobilier urban și WiFi, amfiteatre în aer liber sau parcuri, prezentate ca viitoare facilități pentru angajați, astfel încât aceștia să fie mai creativi și mai productivi, să se poată relaxa aproape de spațiul de lucru sau chiar să folosească aceste spații înverzite pentru întâlniri și networking.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International
Polul de dezvoltare centru-vest
În București, cele mai multe proiecte de birouri dotate cu grădini urbane vor fi amplasate, potrivit datelor ESOP, în zona de centru-vest a orașului, care va acumula spații de peste 180.000 de metri pătrați în asemenea proiecte, printre acestea numărându-se AFI Tech Park, Campus 6, The Light, The Bridge și Business Garden Bucharest.