Cele mai multe spaţii office neocupate din Bucureşti se găsesc în zona de nord-Pipera.
În condiţiile în care o bună parte dintre birourile Capitalei rămân goale, balanţa negocierilor pentru închirierea unor astfel de spaţii înclină încă în favoarea chiriaşilor. Asta pentru că, în opinia Cătălinei Jigman, directorul departamentului de birouri al CBRE România, de-abia o rată de neocupare de maximum 10% ar reprezenta baza unei negocieri echilibrate. Potrivit datelor CBRE însă, acest indicator se situa, la finele primului semestru al acestui an, la 13,7% pentru birourile din Capitală, ceea ce înseamnă că erau neocupate spaţii cu o suprafaţă cumulată de 290.000 de metri pătraţi (dintr-un total de 2,14 milioane de metri pătraţi de spaţii de clasa A şi B). Cele mai multe birouri goale (43%) se găsesc în momentul de faţă în zona de nord-Pipera, urmată de zona de est. La polul opus, de cel mai ridicat grad de ocupare beneficiază spaţiile din zona centrală şi cea de vest. De menţionat este însă că rata de neocupare pentru birourile din Capitală se situează pe un trend uşor descendent încă de la începutul anului trecut. „Cu un nivel limitat de livrări de birouri şi cu o cerere ridicată, rata de neocupare a continuat să descrească”, notează Cătălina Jigman.
Livrări de maximum 100.000 de metri pătraţi în 2012
În prima jumătate a lui 2012, volumul livrărilor de noi spaţii de birouri s-a ridicat la doar 25.000 de metri pătraţi, suprafaţă repartizată în trei clădiri: Unicredit HQ (14.000 de metri pătraţi), Delea Veche Offices şi Barbu Văcărescu Office (2.000 de metri pătraţi). Până la sfârşitul acestui an, consultanţii CBRE se aşteaptă ca pe piaţa bucureşteană să fie livraţi încă 75.000 de metri pătraţi în proiecte precum AFI Business Park – faza I, Aviatorilor Business Plaza sau ART Business Center 6.
Pe de altă parte însă, consultanţii companiei Jones Lang LaSalle se arată ceva mai rezervaţi în ceea ce priveşte volumul de livrări pe 2012. „Estimăm că până la sfârşitul anului se vor finaliza încă 68.000 de metri pătraţi, cu menţiunea că există un grad de incertitudine în cazul unor proiecte mari, fie din cauza unor acţiuni legale, fie din lipsa activităţii de închiriere”, notează aceştia în cel mai recent raport de piaţă al companiei.
Nordul, campion la închirieri
În contrapunct cu volumul scăzut de livrări, cererea pentru spaţiile de birouri din Capitală s-a menţinut la un nivel ridicat. „Activitatea pieţei de birouri în prima jumătate a acestui an a fost una consistentă în actualul context economic, cererea din primul semestru reprezentând jumătate din nivelul înregistrat în 2011, an în care Capitala a avut cel mai ridicat nivel al cererii din ultimii trei ani”, spune Cătălina Jigman. Astfel, volumul total al activităţii de închiriere consemnate pe parcursul primului semestru s-a ridicat la 121.000 de metri pătraţi. Majoritatea tranzacţiilor au avut loc în zona de nord (34%) şi în zona Pipera (37%). Tranzacţia medie a fost de 1.250 de metri pătraţi. Cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă au fost încheiate de către Raiffeisen Bank în Sky Tower (23.000 de metri pătraţi) şi de Oracle în Floreasca Park (20.000 de metri pătraţi). Cele mai active companii au fost cele din sectorul IT & C şi financiar, acestea deţinând o pondere de 39% şi, respectiv, 26% din totalul cererii.