Unele dintre vechile comori de arhitectură românească pot fi mai accesibile decât s-ar crede – anumite domenii boierești, ce pot fi transformate în elegante case de vacanță, sunt comparabile, ca preț, cu un apartament în București.
În momentul de față, businessul cu imobile de patrimoniu (vile, conace, castele) reprezintă o nișă imobiliară aflată în plin avânt, potrivit Artmark Historical Estate (AHE), divizia de real estate a casei de licitații Artmark. „Asistăm la un interes sporit al investorilor locali, și în ultima vreme a celor străini, pentru comorile arhitecturale de pe teritoriul României. Oferta potențială este de aproximativ 1.000 de proprietăți istorice, însă cele mai multe din fostele reședințe nobiliare extra-urbane (castele, palate, conace) sunt învăluite în uitare și încă așteaptă să fie redescoperite și reintroduse în circuitul imobiliar”, subliniază Constantin Prisecaru, Managing Partner al Artmark Historical Estate.
Plajă variată de opțiuni
Portofoliul AHE cuprinde proprietăți aflate atât pe teritoriul României (în zona Bucureștiului, la munte, la mare, dar și în alte zone ale țării), cât și în Ungaria. Prețurile de pornire pentru licitații încep de la mai puțin de 100.000 de euro, dar ajung la peste cinci milioane de euro. Pe lângă valoarea arhitecturală a construcțiilor în sine, unele proprietăți includ extinse suprafețe de teren.
Iată trei dintre cele mai accesibile proprietăți din portofoliul Artmark Historical Estate:
1. Conacul boieresc Cioceanu
Amplasat în comuna Reviga, județul Ialomița, acesta are un preț de pornire la licitație de 35.000 de euro, valoarea sa fiind estimată, însă, undeva între 50.000 și 75.000 de euro. Ridicată în anul 1932, clădirea dispune de 12 camere și are o suprafață construită de 368 de metri pătrați. Terenul aferent ajunge la 1.109 metri pătrați.
2. Conacul Dimachi-Arghiropol
Situată în comuna Boțești, județul Vaslui, proprietatea cuprinde, pe lângă construcția propriu-zisă, 18 hectare de teren (din care 1,45 hectare reprezintă curtea casei, iar restul teren agricol). Conacul a fost ridicat la trecerea dintre secolul XVIII și XIX, iar în prezent este catalogat ca monument istoric de clasa B. Prețul de pornire la licitație este de 60.000 de euro, iar valoarea estimată a proprietății este de 100.000-150.000 de euro.
3. Conacul neoromânesc de la Nana
Amplasat în localitatea Nana, din județul Călărași, conacul are o suprafață construită de 400 de metri pătrați și dispune de 3,78 de hectare de teren. Proprietatea este scoasă la licitație la un preț de 175.000 de euro, valoarea sa fiind estimată la 200.000-250.000 de euro. Având o vechime de peste un secol, construcția îmbină elemente ale stilului neoromânesc cu unele specific tradiționale.
Citește și:
O „fărâmă” de istorie: conac din secolul XVII, ridicat de cumnatul domnitorului Matei Basarab
O bijuterie arhitecturală autentic românească: un palat de peste 100 de ani, înconjurat de munți și păduri
Extinderea portofoliului, un obiectiv imediat
Pentru perioada următoare, reprezentanții AHE urmăresc extinderea rapidă la nivel național, mizând, pentru anul acesta, pe o majorare cu 30% a valorii imobilelor deținute în portofoliu, până la un nivel de aproximativ 125 de milioane de euro. „Vrem să consolidăm poziția de lider de piață a Artmark Historical Estate pe nișa proprietăților istorice printr-o mai bună acoperire la nivel național”, punctează Constantin Prisecaru.
În acest scop, casa de licitație a recrutat doi noi directori de dezvoltare regională. Cu o experiență de 15 ani în presa locală de business, inclusiv în domeniul imobiliarelor, Ionuț Morariu a activat în cadrul câtorva dintre cele mai prestigioase companii media de pe piața locală. Cristian Șoaită, pe de altă parte, a gestionat activitatea regională a Coca-Cola pentru șapte țări din Europa Centrală și de Est, activând, de asemenea, în departamentele de vânzări ale unor multinaționale precum Procter&Gamble și Heineken. Cei doi vor avea sarcina de a identifica noi proprietăți în Muntenia și Moldova, respectiv în Transilvania și Banat, dar și de a coordona strategia de promovare pentru acestea.
Înfiinţată în iulie 2008, casa de licitații Artmark reprezintă un model de business conceput în conformitate cu standardele internaționale din domeniu. În anul 2015 a luat naștere divizia sa de real estate, respectiv Artmark Historical Estate, sub deviza „Unique Homes for the Connoisseur of Life”. Reprezentanții AHE își doresc să ofere pasionaților de frumos accesul la un segment special al pieței rezidențiale, cel al proprietăților istorice și de artă, precum palate, castele, conace și vile care au marcat istoria spațiului românesc.
Sursă foto: artmarkhistoricalestate.ro
Schnapp Sergiu
Cand are loc licitatia la casa Cioceanu, va rog?
Schnapp Sergiu
Ma intereseaza casa Cioceanu, va rog.
Palat interbelic dintr-un film de Nicolaescu, scos la licitație. Vezi prețul și cum arată! – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert
[…] Citește și: „Bijuterii” de arhitectură românească: vechi domenii boierești, cât o casă-n București! […]