Berceanu ii ameninta pe constructorii autostrazii Arad-Timisoara ca ii da afara

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 17 Iunie 2010, Ultima actualizare: 17 Iunie 2010

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, i-a amenintat, joi, pe constructorii autostrazii Arad-Timisoara ca “se va desparti de ei”, daca nu vor recupera intarzierile la constructia acestui tronson de autostrada, transmite corespondentul NewsIn.

berceanu,autostradaPrezent la Arad pentru a verifica lucrarile la tronsonul de autostrada Arad-Timisoara, Berceanu a afirmat ca ministerul este dispus sa ajute constructorii de la JV FCC Construction si Astaldi S.p.A., care au castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Arad-Timisoara, pentru a recupera intarzierile.

Radu Berceanu a declarat ca intarzierile la bypass-ul de la Arad – centura de 12 kilometri a orasului in regim de autostrada – sunt de noua luni, iar cele de la tronsonul din Timis al autostrazii Timisoara-Arad sunt de sase luni. Ministrul le-a reprosat constructorilor si modul in care au decurs lucrarile pana in prezent.

“Si unde nu era nicio problema nu s-a facut nimic. Sunt convins ca noi avem anumite probleme. Mai ales legate de bani. Nu o sa expropriezi tot ce trebuie pentru o lucrare cu foarte multi bani si sa nu expropriezi si in alta parte.

Si atunci expropriezi unde incepe lucrare, peste sase luni mai expropriezi undeva, pentru ca nu avem atatia bani sa expropriem totul. Dar, dumneavoastra stiti ca in Romania apar astfel de probleme.

Daca puteti sa lucrati in conditiile astea sunteti bineventi, daca nu puteti sa lucrati in conditiile astea, cum altii lucreaza, nu mai veniti. Nu mai veniti la licitatii, nu e niciun fel de problema“, le-a spus Radu Berceanu constructorilor.

Berceanu a mai afirmat ca ministerul a schimbat legea pentru a se putea obtine mai usor autorizatiile necesare pentru efectuarea lucrarilor la autostrazi.

“Sunt niste conditii obiective, pe care incercam sa le imbunatatim. Dar, daca intr-un loc apare o problema cu o descarcare arheologica nu inseamna sa folositi acea mica problema ca sa nu lucrati pe nicaieri. Nu se poate ca daca Apele Romane au spus ca podul peste Mures trebuie sa aiba 150 de metri, pentru ca mai avem si inundatii, si atunci nu putem zice am gresit, ca am facut podul mai mic.

Deci, s-a spus 150 de metri, au fost firme in concurenta cu dumneavoastra care au fost date afara de la lictatie pentru ca nu aveau 150 de metri in oferta.

Ati castigat dumneavoastra cu 150 de metri si apoi ati venit si ne-ati spus ca-l faceti de 130 de metri. Lucrarea este o lucrare la care dumneavoastra trebuie sa luati autorizatiile. Asa v-ati angajat, asa luati banii.

Noi am schimbat legea si am dat autorizatia de constructie la lucrarile de interes national, pe infrastructura de transport la Ministerul Transporturilor, ca sa nu luam autorizatie de constructie de la comuna Cocarta, pentru autostrada, unde sunt noua consilieri, dintre care niciunul nu are studii superioare, si se gandesc daca sa dea sau sa nu dea autorizatie. Ceea ce era o aberatie”, le-a mai spus ministrul constructorilor.

Radu Berceanu le-a transmis constructorilor ca daca nu vor recupera intarzierile, lucrarile ar putea fi terminate de un alt constructor.

“Daca cel putin ultima hartie pe care mi-ati scris-o nu se transforma in realitate si nu recuperati din intarzieri si mergeti in continuare pe ideea de a ne face tot felul de mariri de preturi, cu toata parerea de rau din partea mea, s-ar putea sa ajungem la despartire. Eu am atras atentia la toate intalnirile si am venit sa atrag serios atentia si la fata locului.

Pentru ca, altfel, toata opinia publica, cand se va ajunge la sfarsitul intervalului si o sa fie 15 la suta din lucrare gata o sa ma intrebe pe mine ce am facut si de ce nu am luat masuri pentru ca lucrurile sa mearga bine. Noi suntem gata sa va ajutam. Dumneavoastra luati bani, 118 milioane de euro, pentru 12 kilometri de autostrada”, a mai spus Berceanu.

Ministrul le-a sugerat constructorilor sa isi prelungeasca programul de lucru pentru a se putea recupera intarzierile.

“In Romania, vara se lucreaza in program de 10 ore. Va sugerez ca in locurile cele mai complicate, unde sunt cheltuielile cele mai mari de recuperat, sa lucrati in doua ture. Si nu in 10 ore. Pentru ca doua ture se odihnesc si pot sa lucreze si sambara, chiar si duminica.

Dar, cu 10-11 ore, ziua urmatoare sunt obositi si le e greu sa lucreze. Noi platim, nu avem probleme cu banii, sunt bani de la Banca Europeana de Investitii, din fondul de coeziune de la UE, bani de la bugetul de stat.

Avem bani, v-am dat un avans care nu e recuperat, adica nu s-au facut lucrari de cati bani v-am dat. Vreau sa vad in vara asta ca vreti intr-adevar sa terminati aceasta lucrare.

Daca nu, o s-o termine altii. Eu nu am niciun interes sa reziliez contractul, dar nici nu-mi pot permite sa las lucrurile asa si la anul pe vremea asta sa ma intrebati ce am facut daca am vazut ca nu merg lucrarile. Deci, ori se indreapta lucrurile, ori ne despartim”, le-a transmis Radu Berceanu celor care lucreaza la tronsul de autostrada Arad-Timisoara.

Reprezentantii firmelor de constructii l-au asigurat pe ministrul Transporturilor ca vor lua masuri pentru reducerea intarzierilor si au spus ca vor lucra “si ziua si noaptea”.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe