BCR, despre darea în plată: La cât va ajunge avansul și câți își vor mai putea permite un credit

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Publicat pe: 8 Februarie 2016, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Băncile spun că vor fi nevoite să adopte măsuri prudenţiale pentru a reduce riscul de acordare a împrumuturilor.

Potrivit avertismentelor lansate în piață, consecința majoră a adoptării legii dării în plată ar fi, din punctul de vedere al consumatorului, restricționarea semnificativă a accesului la creditare. Cum va fi însă resimțită aceasta, mai exact?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-image16421667

BCR, cea mai mare bancă (după active) de pe plan local, și-a propus să analizeze impactul adoptării legii, în forma sa actuală, asupra pieței ipotecare – și, implicit, a celei imobiliare. „Conform simulărilor financiare ale echipei de analişti a BCR, considerând forma curentă a proiectului de lege, instituţiile financiar-bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudenţiale pentru a reduce riscul de credit şi pentru a proteja fondurile deponenţilor şi ale acţionarilor, din care se acordă credite. Astfel, analiştii BCR au modelat impactul unei creşteri medii a avansului la creditele ipotecare şi imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudenţial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienţi”, explică reprezentanții băncii.

Citește și: Legea dării în plată, o „bombă cu ceas” pentru piața imobiliară autohtonă?

„Prima Casă va dispărea”
În acest context, autorii analizei estimează că numărul clienților eligibili pentru acordarea de credite ipotecare se va diminua cu 60% în următorii cinci ani, de la 270.000, la 110.000. Per ansamblu, volumul finanţărilor imobiliare intermediate de bănci se va reduce în perioada menționată de la aproximativ 50 miliarde lei, la aproximativ 15 miliarde lei. „Programul Prima Casă va dispărea, considerând situaţia efectivă în care garanţia statului devine nulă, coform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanţia statului, instituţiile financiar-bancare nu vor mai putea oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă”, precizează oficialii BCR.

Vârsta de achiziție, mai mare cu 8 ani
Pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soţi sunt co-debitori) va fi necesară o perioadă suplimentară de opt ani pentru a putea economisi pentru avansul unui credit pentru casă (simularea se raportează la rata de economisire curentă a gospodăriilor din România și ia în calcul ajustarea în jos a preţurilor caselor şi apartamentelor). Astfel, vârsta medie a clienţilor care achiziţionează prima oară o locuinţă prin credit ipotecar va crește de la 34 de ani (conform profilului de client al programului Prima Casă) la 42 de ani. Această situaţie îi va determina pe mulţi tineri fie să continue să locuiască cu părinţii până la o vârstă înaintată, fie să locuiască în condiții improprii (spaţiu insuficient, confort locativ precar). O altă consecință a destabilizării pieței ipotecare ar fi majorarea nivelului chiriilor, din cauza cererii ridicate în raport cu oferta.

Părerile cititorilor
15 păreri
  • Mihai

    Eu nu contest faptul ca nu e buna legea asta,dar cineva s-a gandit la ce concesinte va avea?
    Pai s-a dus toata economia Romaniei. Singuri intram in Criza.Pai daca astia nu mai construiesc (dezvoltatorii)nu se mai vinde caramida,fier,betoane,gresie,faianta, etc.Practic mii de locuri de munca s-au evaporat.Nu se mai vand electrocasnice, mobila si cea mai tare este ca statul nu va mai incasa nici un ban.De ce?Pai la fiecare vanzare de locuinta noua, dar si la apartamentele vechi ,statul incaseaza 3% din valoare (nu e o suma de neglijat la mii de locuinte construite) si plus ca pentru fiecare locuinta noii proprietari plateau taxe anuale la finante.

  • mmm

    Vor creste chiriile clar si asta din neputinta oamenilor de a mai achizitiona un imobil (o parte din oameni).
    Nu vad cum vor scadea preturile pentru nimeni nu cred ca ar dori sa vanda un imobil numai ca sa scape de el. Asa ca nu se va mai vinde mare lucru.
    Ceea ce nu inteleg si nu vad nicaieri in articolul de mai sus este ca nu stiu din ce vor mai trai bancile care fac acum atata caz. Fara creditele date potentialilor cumparatori nu-i vad bine in perioada urmatoare pentru ca investitii nu prea fac dansele. Si cred ca acesta este adevaratul motiv pentru care se opun acestei legi.

  • Alexandru

    Nu inteleg de ce atata alarma din cauza acestei legi a darii in plata ! Era mai bine pana acum ca oamenii , desi primeau mai usor un credit sa-si cumpere o casa, dar daca nu mai reuseau sa-si plateasca ratele, casele le erau scoase la licitatie si, daca nu se vindeau din prima, banca reducea pretul cu 25 %, nu se vindea, mai reducea cu 25 % si tot asa pana cand se vindea casa ipotecata pe nimic, iar cu diferenta, banca ii executa cu tot ce mai aveau si-i urmarea toata viata?? Cei care se plang ca nu vor mai putea sa acceseze un credit din cauza legii darii in plata, nu cred ca sunt in cunostinta de practicile bancilor pe care le-am mentionat mai sus sau sunt oamenii bancilor pusi sa denigreze leagea. De ce este asa greu sa intelegem ca este foarte corect ca bancile sa se multumeasca cu bunul ipotecat si pe care il evaluaeaza prin experti desemnati de ei ? Sau egoismul si interesele personale nu ne da voie sa gandim corect?

  • craker

    Prima casa a creat bula imobiliara si a indatorat sute de mii de oameni pe viata pentru niste ruine de apatamente luate moka pe vremea lui ceausescu.Tinerii se bucura ca isi cumpara apartament fara sa aiba niciun ban fara sa isi dea seama ce ii astepta, se reped sa cumpere orice si la orice pret, crescand preturile apartamentelor.
    Daca tot se doreste o protectie sociala pt tineri sa se conditioneze Prima casa de achizitia unei locuinte noi, astfel se creeaza si locuri de munca, se si incurajeaza constructia de locuinte, se tempereaza si lacomia proprietarilor de apartamente vechi care in marea lor majoritate le-au primit degeaba si acum vor sa obtina pe ele o avere cat nu ar castiga ei prin munca in vieti.

  • gabi

    si pe cine ajuta legea asta? cine isi achita cu greu singura casa in care locuieste si a investit si vrea sa o achite mai departe nu are niciun beneficiu, nicio sansa ca banca sa-i mai faca vreo restructurare in conditiile in care si banca va avea de suportat alte pierderi. deci cel care s-a luptat, se va chinui in continuare pt ca si-a irosit oricum toate economiile in casa lui si sa se duca cu chirie la straini, mutat cu copii si familie tot nu e usor. bani cash sunt in piata si preturile nu vor scadea asa usor cum nu au scazut nici pana acum.

  • oznew

    E binevenita legea, sa speram la o ieftinire.

  • alex

    Ne place sa ne plangem si sa spunem ca preturile sunt exagerate si speculative. Daca se poate sa coste un apartament mai putin decat o masina de clasa medie care o dam la remat in maxim 10 ani ar fi perfect.
    In 2008 preturile apartamentelor erau duble si nu se plagea nimeni.
    Daca nu-ti permiti in actualul context nu cumperi. Toti stim unde ne-a dus gradul mare de indatorare si creditul doar cu buletinul. Sa vedem cati mai platesc rata daca cresc dobanzile ca urmare a lipsei de lichiditati din piata.
    Faptul ca o noua criza bate la usa face ca bancile sa devina mai prudente.

  • Emil

    Va fi foarte bine ! ABIA ASTEPT sa apara legea !

  • Sever

    Pana in 2000 in occident fara 60, 70 la suta din pretul imobilului nu primeai nici un imprumut de la vreo banca. …unde e problema. ?

  • nana

    ….acest proiect “Prima Casa” este social pentru tineri care se presupune ca nu au economii pentru achitare avans ….unde mai este protectia sociala?…consider ca cei care se bucura sunt egoisti.

  • Tudor

    Sunt curios daca vor scadea preturile si cu cat? Doar suntem in Romania!

  • stefan piron

    Foarte bine.Avansul ar trebui sa fie 50% sa pot cumpara si eu o casa ieftina.Felicit alesii pentru votul in PARLAMENT.

  • rafy

    Romanii sunt proprietari in proportie de 90%. Asta e nu e normal nicaieri in lume. Legea asta ar trebui sa apara in tandem cu o lege care reglementeza dur chiriile, chiriasii, drepturile chiriasilor si proprietarilor etc.

  • anamaria

    Clar! Ma bucur daca va fi asa din acelasi motiv pe care l-a mentionat gigi. Preturile imobilelor sunt extrem de exagerate si cu o astfel de lege, s-ar mai calma piata imobiliara!

  • gigi

    Foarte bine. Trebuia o lege care sa regleze aceasta piata speculativa, si sa imparta riscul cu bancile. Vor scadea preturile cu 15 % .. mai aveti rabdare…, cash is king, si rabdarea e de aur.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe