Marile universități din țară sunt copleșite de numărul foarte ridicat de solicitări venite din partea studenților pentru cazare. Cei care nu prind un loc în cămin trebuie să-și caute o garsonieră sau un apartament de închiriat la prețuri mai ridicate.
La Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, de exemplu, sunt înregistrate în fiecare an între 2.000 și 2.200 de cereri pentru cazare la cămin, în condițiile în care sunt disponibile efectiv în jur de 1.500 de locuri. Studenții plătesc sume ce pornesc de la 300 lei pentru un loc în cămin, potrivit Prima TV, în timp ce o garsonieră se poate închiria cu cel puțin 100 de euro, deci echivalentul a aproape 500 de lei.
În Cluj-Napoca, un loc într-o cameră de cămin cu cinci paturi costă 120 de lei anul acesta. Cei care își doresc condiții mai bune trebuie să scoată din buzunar sume puțin mai mari. Un loc într-o cameră cu două paturi, baie și bucătărie proprie costă 190 de lei.
Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, cea mai mare din țară, spun însă că numărul cererilor primite de la studenți este de două ori mai mare decât numărul locurilor pe care le pot oferi. Aceștia explică, totodată, că în weekend-ul dinainte de începerea noului an universitar cazarea studenților va fi finalizată.
Cei care nu prind loc sau care nu își doresc să locuiască la cămin trebuie să-și caute o chirie. Vestea proastă pentru ei este că, la ora actuală, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România când vine vorba despre închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu 2 camere.
Află acum ce garsoniere poți închiria în Cluj-Napoca
Găsești aici apartamentele cu 2 camere pentru care se caută chiriași
Potrivit datelor Imobiliare.ro, pentru a închiria o garsonieră în Cluj-Napoca trebuie să-ți aloci un buget de 320 de euro/lună (aproximativ 1.600 de lei). Dacă preferi un apartament cu 2 camere, costul lunar al chiriei crește la 499 de euro/lună (aproape 2.500 de lei). De altfel, pe plan local prețurile solicitate de proprietari de la chiriași au crescut cu 13,6% de la începutul anului și până la mijlocul lunii august în cazul garsonierelor și cu 16% în cazul apartamentelor cu 2 camere.
Chiriile s-au majorat și în celelalte mari centre universitare pe parcursul acestui an. Avansul cel mai mic s-a putut observa în cazul orașului Timișoara.
Vezi aici ce garsoniere poți închiria acum în Timișoara
Găsești aici toate apartamentele cu 2 camere disponibile pentru închiriere în Timișoara
“Sunt diferențe destul de mari de la un oraș la altul. Avem pe de-o parte Timișoara unde prețurile sunt mai mari cu aproximativ 7%-8%, în funcție de categoria de apartamente despre care vorbim. La extrema cealaltă este Constanța unde avem creșteri cu 23%”, a declarat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la postul de televiziune Prima TV.
Pentru mai multe detalii despre pașii pe care trebuie să îi urmezi în cadrul procesului de închiriere, dar și pentru sfaturi dedicate chiriașilor, poți accesa aici gratuit ghidurile Imobiliare.ro.
Dacă nu ai făcut-o deja, te invităm să intri și tu în “Goana după chirie“. Pe scurt, accepți provocarea Imobiliare.ro, prinzi indiciile, găsești anunțul ascuns și noi îți plătim chiria. Află mai multe detalii despre “Goana după chirie” aici.