Mai multi reprezentanti ai unor banci precum UniCredit Tiriac, Raiffeisen sau BCR au sustinut, intr-un seminar pe teme imobiliare, ca nu vor iesi pe piata la vanzare cu active imobiliare la preturi mici datorita faptului ca nu au probleme cu lichiditatile, nefiind astfel fortati sa vanda.
Cu toate acestea, Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor, apreciaza ca acest lucru nu va fi posibil deoarece bancile nu sunt “fabrici sau uzine”, care sa poata pastra proprietati in portofoliu, activitatea lor fiind alta.
“Nu suntem dispusi sa executam active (…) la preturi de nimic. Sa nu va asteptati ca vom veni pe piata cu active distressed (cu probleme – n.r.) sa le vindem la preturi mici, cel putin nu din partea bancilor puternice”, a declarat Mircea Cotiga, directorul de prevenire a fraudelor si recuperare la UniCredit Tiriac Bank, citat de Mediafax.
Dupa executarea de locuinte, urmatorul pas care ar putea fi facut de bancheri este preluarea unor proprietati de la dezvoltatorii imobiliari, care nu mai pot continua proiectele anuntate, avand astfel banii proprii, dar si ai bancilor, blocati in terenuri.
“Nu suntem ca bancile din America, in Romania nu suntem fortati sa vindem la orice pret“, a afirmat si Mircea Busuioceanu, manager pentru riscul de creditare in sectorul corporate la Raiffeisen Bank.
Articol preluat de pe bloombiz.ro