Avertisment pentru cumpărătorii de locuințe: ATENȚIE la gradul de îndatorare!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Publicat pe: 20 Octombrie 2017, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Reprezentanții Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială semnalează creșterea periculoasă a acestui indicator.

Își dorești o locuință a ta și ai în vedere, pentru aceasta, contractarea unui credit? Nimic ieșit din comun, aceasta fiind în prezent cel mai frecvent întâlnită modalitate de achiziție în rândul românilor. Înainte de a accepta însă suma maximă acordată de către bancă, este recomandat să-ți cântărești bine posibilitățile financiare – și nu doar pentru momentul de față!

avertisment pentru cumparatorii de locuinte: atentie la gradul de indatorare

În cadrul unei ședințe desfășurate luna aceasta, reprezentanții Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) au identificat creșterea gradului de îndatorare a populației ca fiind un risc la adresa economiei naționale. „Se mențin semnalele care indică acumularea de vulnerabilități privind creditarea populației, pragul de alertă fiind depășit pentru al șaselea trimestru consecutiv în cazul creditelor ipotecare”, se arată într-un document al comitetului condus de Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR). Potrivit datelor CNSM, ponderea ratei la bancă în totalul veniturilor românilor s-a majorat considerabil, astfel că o treime dintre cei care au contractat un credit în ultimul an au, în medie, un grad de îndatorare de peste 55 la sută.

Prețurile, pe plus și în 2017

Acest avertisment vine pe fondul perpetuării tendinței de majorare a prețurilor locuințelor în anul în curs. Potrivit unei analize realizate recent de Imobiliare.ro, ecartul dintre pretențiile actuale ale vânzătorilor de locuințe și pragul de jos al pieței continuă să se lărgească, situându-se în prezent la o medie de 30% (pe plan național). Într-unul dintre marile orașe ale țării, considerat de specialiști ca fiind o piață în pericol de supraîncălzire, această diferență se apropie însă de 80%.

Risc crescut de neperformanță

Membrii CNSM subliniază că majorarea gradului de îndatorare a populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creșterii economice viitoare, în condiţiile în care este de așteptat ca populaţia care a contractat un credit ipotecar să aibă dificultăţi în ceea ce privește achitarea ratelor lunare, fiind astfel nevoită să decidă să reducă consumul pentru a putea păstra locuinţa achiziţionată. Oficialii comitetului arată că, potrivit evidenţelor empirice, un nivel al îndatorării de peste 55% este asociat cu o probabilitate de neperformanţă de 3% într-un orizont de un an şi de o probabilitate de 14% în cazul unui orizont de cinci ani. „Se recomandă ca Guvernul, prin Ministerul Finanțelor Publice, şi Banca Națională a României să înfiinţeze un grup de lucru care să aprofundeze analizele privind îndatorarea populaţiei”, punctează aceștia.

Ce înseamnă o rată „decentă”?

În cazul în care te numeri printre cei care intenționează să contracteze un credit pentru locuință în perioada următoare, probabil că te întrebi în ce grad de îndatorare ar fi prudent, totuși, să te încadrezi. Potrivit recomandărilor unor specialiști consultați de Imobiliare.ro, rata lunară la bancă nu ar trebui să depășească un sfert sau maximum o treime din veniturile familiei tale!

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Botezatu

    Intotdeauna exista o solutie buna pentru a reusi. Nu va lasati batuti si daca vreti reusiti sa platiti mult mai repede

  • Gigel

    Plateste cash

  • Flori

    Buna, eu sunt in baza de date ca rau platnic si nu mai pot lua credit de la banca dar vreau sa cumpar o casa si nu cred ca mai pot face credit.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe