Inca din tinerete incepe sa economiseasca, apoi, la maturitate achizitioneaza o locuinta, pentru ca la varsta a treia sa reuseasca sa o si plateasca. Acesta este profilul cel mai recent al cumparatorului de locuinte. Si daca tot face o achizitie pe viata, daca tot va avea de platit rate pentru cativa zeci de ani, el isi va dori o locuinta spatioasa, un “apartament mare”.
Atentie, insa! Marimea unui apartament nu este echivalenta cu suprafata utila a acestuia. Este mult mai importanta utilitatea acestuia. Un numar de metri patrati utili, trecut in documentele oficiale ale apartamentului, nu releva utilitatea acestuia. Astfel, veti avea surpriza ca un apartament, de exemplu, cu un confort mai redus, avand o suprafata utila mai mica, sa fie mai bun decat un apartament confort 1.
Cum este posibil acest lucru?
In primul rand, noi va recomandam sa fiti foarte atenti la dispunerea camerelor. Compartimentarea apartamentului este mult mai importanta decat suprafata utila a acestuia.
In al doilea rand, fiti foarte atenti la suprafetele holurilor. Exista locuinte de confort superior dar care au holuri foarte mari si care nu pot fi exploatate la nivelul camerelor, de exemplu. Faptul ca platesti acelasi pret pe metrul patrat pentru hol, cat pentru dormitor, ar trebui sa te faca sa fii foarte atent la acest lucru. Ce alegeti? Un apartament confort 1, avand o suprafata de 65 de metri patrati, din care 10 metri patrati de hol sau un apartament de 55 de metri patrati, cu maxim 5 metri patrati de hol? Exista o diferenta, e drept, insa pretul primului apartament este mult mai mare decat al celui de-al doilea, cu pana la 10.000 de euro. Vrei sa platesti aceasta suma pentru hol?
Si nu in ultimul rand, costurile de intretinere sunt mai mici pentru ca ne raportam la suprafata. Asta se traduce in mai multi bani pentru planurile tale in fiecare luna.
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.