Atentie la apartamentele ieftine, ati putea avea surprize neplacute!

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 13 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2009

Intentionati sa va cumparati o locuinta si v-au retinut atentia oferte cu preturi de 500 euro/mp? Fiti cu mare bagare de seama, va sfatuiesc consultantii imobiliari. 

Un pret prea mic poate ascunde un dezvoltator cu probleme financiare, avand in vedere ca la cele mai multe proiecte costul de constructie este de cel putin 500 euro/mp, la care se adauga costurile cu terenurile utilitatile etc.

“Ofertele de 500 euro/mp in Bucuresti sunt nerealiste si nu acopera nici macar costurile de constructie. Exista varianta ca aceste costuri sa fi fost reduse prin metode mai mult sau mai putin riscante, dar exista si varianta ca acel dezvoltator sa aiba mari probleme financiare, sa nu aiba finantare si sa nu reuseasca sa termine constructia.

Atunci, situatia devine mult mai dificila si greu de reglementat chiar si pe cale legala. In cazuri exceptionale un pret extrem de mic poate sa insemne ca, din start, intentiile vanzatorului nu sunt serioase, acest principiu fiind valabil in toate domeniile, nu doar in real estate”, considera Asher Lax, director marketing si vanzari Adama.

Potrivit acestuia exista, mai ales in astfel de perioade de instabilitate, dezvoltatori care isi asuma riscul de a scadea preturile pana la limita de jos, cu scopul principal de a-si asigura un cash flow care sa ii salveze de un eventual faliment sau care sa le acopere alte cheltuieli auxiliare.

“Daca vorbim despre un singur apartament de 500 euro/mp, putem targe concluzia ca dezvoltatorul vrea sa atraga atentia asupra proiectului. Daca vorbim de 10-15 apartamente dintr-un proiect rezidential, si aceasta situatie poate fi scuzata fie printr-o strategie de marketing agresiv, fie prin dorinta dezvoltatorului de a obtine o suma de bani absolut necesara in acel moment. Daca insa vorbim de un pret stabil, de o oferta de acest gen prelungita in timp, acea situatie trebuie analizata cu multa atentie”, arata Asher Lax.

Dezvoltatorii spun ca isi situeaza costurile de constructie in jur 500 euro/mp, la care se adauga pretul terenului, bransamente, taxe, si alte, preturile de vanzare trebuind sa fie de 900 euro/mp.

Fluctuatiile pietei, normale in anumite momente

“Orice piata imobiliara s-a lovit la un moment dat de fluctuatii, de cresteri si scaderi de pret uneori radicale dar, din experienta altor tari, acestea sunt ciclice. Daca luam in calcul cultul romanilor pentru proprietate si nevoia imensa de locuinte noi, putem explica usor boom-ul imobiliar de acum cativa ani, asa cum, dupa asemenea cresteri de pret, putem explica si prabusirea.

Mai mult decat atat, vom sti cu totii sa explicam de ce si-a revenit piata imobiliara. Putem considera aceste fluctuatii de bun augur, pentru ca au reusit sa trieze destul de bine dezvoltatorii seriosi de ceilalti si pentru ca efectul ultim va fi acela ca vom avea o piata cu dezvoltatori puternici si experimentati, in care nu ne va mai fi teama sa cumparam”, conchide Asher Lax.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe