Procesul de achiziție a unei case poate fi mai complicat decât ar părea la prima vedere. Între găsirea proprietății potrivite și semnarea actelor de vânzare există o serie de „detalii tehnice”, inclusiv aspecte juridice, pe care un cumpărător aflat la prima tranzacție (dar nu numai) le poate scăpa din vedere.
Potrivit reprezentanților Re/Max România, cele mai importante criterii luate în calcul de către potențialii cumpărători în procesul de alegere a unei locuințe sunt, în general vorbind, amplasamentul, prețul și starea proprietății. „În ultimii doi-trei ani, clienții sunt mai precauți, își alocă un timp mai îndelungat pentru căutări, au răbdare și caută cea mai bună ofertă care să le întrunească toate cerințele. În plus, sunt mult mai atenți cu banii lor, chiar dacă aceștia provin din credite bancare”, subliniază oficialii companiei.
Actele de proprietate și extrasul de carte funciară
Deși adesea neglijate, aspectele de natură juridică se numără, totuși, printre cele mai importante elemente de care ar trebui să se intereseze un cumpărător de locuință. În momentul în care începe să ia în calcul achiziția unei anumite proprietăți, acesta ar trebui să solicite, în primul rând, actele de proprietate asupra imobilului și extrasul de carte funciară, însoțit de notificările aferente, pentru a verifica existența unor posibile grevări din partea persoanelor juridice, fizice, a organelor de stat, băncilor sau altor instituții financiare. „De asemenea, dacă vânzarea se face printr-un intermediar, pe baza unei împuterniciri notariale, este obligatoriu de verificat legalitatea și valabilitatea actului respectiv”, adaugă specialiștii Re/Max. Un alt aspect important de clarificat este starea civilă a proprietarului – asta pentru că, conform legii în vigoare, un imobil se poate înstrăina doar cu consimțământul ambilor soți. Totodată, trebuie să știi că toate înțelegerile între părți, indiferent de forma acordului, trebuie să fie întocmite în formă scrisă, sub sancțiunea nulității absolute.
Aici găsești lista documentelor pe care trebuie să le prezinte cele două părți implicate în tranzacție!
Detaliile tehnice ale înstrăinării imobilului
Dincolo de partea juridică, un cumpărător trebuie să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de înstrăinare a bunului imobiliar, cum ar fi: stabilirea exactă a modului de transmitere a banilor, moneda de plată, indicarea prețului real (dacă prețul locuinței e în altă monedă decât cea în care se va realiza plata, spre exemplu), indicarea termenelor de intrare în posesie/eliberare a imobilului sau cuantumul cheltuielilor notariale care îi revin.
„Fiecare vânzare de imobil are particularitățile sale, motiv pentru care cumpărătorii de bunuri imobiliare trebuie să acorde o importanță sporită tuturor detaliilor atât de ordin juridic, cât și financiar. În acest sens, implicarea unei agenții imobiliare cu expertiză poate reduce la zero riscurile, oferind calitate și siguranță întregului proces de selecție și achiziționare a locuinței.”
Mihaela Keller, specialistă în vânzări/închirieri rezidențiale, RE/MAX Grup de Lux
Beneficiile colaborării cu un agent
Reprezentanta Re/Max România punctează că, dat fiind că un agent profesionist cunoaște piața și are acces la o bază de date solidă, acesta poate face o comparație realistă între mai multe proprietăți similare, ajutând, astfel, la stabilirea unui preț corect. De asemenea, pentru că întregul proces de cumpărare a unei locuințe poate dura, unoeri, destul de mult, colaborarea cu un specialist poate salva mult din timpul cuiva care își caută o locuință pe cont propriu. Un aspect foarte important, având în vedere cele de mai sus, este că agentul are sarcina de a se ocupa de partea birocratică și documentația necesară pentru ca tranzacția să se încheie în cei mai buni termeni.
Citește și: 7 „mituri” la cumpărarea unei locuințe
Dinu
Ok insa cand see aplica legea cumpararii unui imobil mobilat SI utilat la care acum se platesc dublu taxe la taxe deja platite ? Mai pe intelesul notarilor, investitia deja facuta intra in suprataxa notariala ceea CE nu este normal. Din pretul imobilului trebuie declaration un procent de () care se scade din pretul so se reda valoarea really imobilului. Capisci?