Asigurarea locuinței – o nevoie, dar și un avantaj pentru proprietar. Ce daune poate să acopere?

scris de Imobiliare.ro in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 13 Martie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Cu toate că investești în cele mai bune materiale pentru construcția și amenajarea locuinței, există o serie de riscuri pe care nu le poți controla, cum ar fi dezastrele naturale, cutremurele, inundațiile și incendiile. Ce e de făcut, în aceste situații, pentru a-ți proteja bunurile? Deși o poliță de asigurare nu poate preveni astfel de evenimente nefericite, aceasta îți oferă garanția despăgubirii.

Cu alte cuvinte, te asiguri că toate daunele vor fi reparate și că locuința ta își va recăpăta tot confortul, fără a face eforturi financiare majore. Să vedem de câte tipuri poate fi asigurarea locuinței, ce acoperă și de ce acte ai nevoie. 

Importanța asigurării locuinței

O poliță de asigurare a locuinței îți aduce o serie de avantaje:

  • Despăgubirea daunelor: După orice eveniment neprevăzut care ți-a avariat locuința, ai garanția că beneficiezi de reparații fără costuri suplimentare. În funcție de tipul de asigurare, poți beneficia atât de reparații ale structurii clădirii, cât și de despăgubiri pentru electrocasnice, mobilier, obiecte de valoare, instalații. În acest mod, te asiguri că îți salvezi căminul și poți sta fără griji;
  • Menținerea stabilității financiare: Dacă locuința nu este asigurată, costurile reparațiilor sunt enorme în situația unor avarii grave. Iar în cazul în care bugetul tău este insuficient, vei fi nevoit să iei un credit. Asigurarea locuinței îți permite să îți păstrezi stabilitatea financiară, în timp ce proprietatea ta este renovată;
  • Obținerea unui credit ipotecar: Polița de asigurare pentru locuință îți permite, de asemenea, să accesezi un credit ipotecar, fiind o formă de garanție a creditorului pentru împrumut;
  • Accesibilitate și flexibilitate: Costurile unei asigurări sunt mici, accesibile tuturor. În plus, în cazul unei asigurări facultative, ai libertatea de a alege o varietate de acoperiri extra pentru locuința ta.

Ce acoperă asigurarea obligatorie a locuinței

Asigurarea obligatorie sau polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este reglementată prin Legea 260/2008. În lipsa acesteia, nu poți beneficia de despăgubiri pentru eventuale daune produse de dezastrele naturale, deci va trebui să plătești reparațiile din bugetul propriu. De asemenea, o locuință neasigurată atrage după sine amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. 

Dacă ai în proprietate mai multe locuințe, este nevoie să închei asigurări separate pentru fiecare dintre ele. 

Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă doar daunele produse de:

  • Cutremure;
  • Inundații din cauze naturale;
  • Alunecări de teren.

Aceasta acoperă exclusiv reparațiile structurii clădirii, dar nu asigură și bunurile din interiorul locuinței (cum ar fi mobilierul sau electrocasnicele), dependințele, anexele sau alte amenajări speciale. De asemenea, nu acoperă daunele produse de incendii, vandalism sau inundații cauzate de instalațiile defecte. Pentru a fi asigurat împotriva tuturor acestor tipuri de incidente care au ca rezultat avarierea proprietății, ai nevoie de o asigurare facultativă.

O mențiune importantă este faptul că nu poți încheia un contract PAD pentru clădirile aflate în clasa 1 de risc seismic. Cu toate acestea, potrivit noilor norme reglementate prin Legea 115/2023, ai posibilitatea de a încheia o asigurare facultativă pentru aceste tipuri de clădiri.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței

Prețul asigurării obligatorii a locuinței diferă în funcție de categoria în care se încadrează clădirea:

  • Locuință tip A: 130 RON/an, la o sumă asigurată de 100.000 RON. În această categorie intră proprietățile cu structură din lemn/beton armat/metal sau cu pereți exteriori din materiale tratate chimic/termic (cum ar fi piatră sau cărămidă arsă);
  • Locuință tip B: 50 RON/an, la o sumă asigurată de 50.000 RON. În această categorie sunt incluse clădirile construite din materiale netratate termic sau chimic, cum ar fi chirpici sau cărămidă nearsă.

Asigurarea facultativă a locuinței – o investiție responsabilă

Asigurarea facultativă a locuinței reprezintă, de fapt, o poliță de asigurare extinsă, cu acoperiri extra. Aceasta acoperă daunele produse din alte cauze față de cele acoperite de asigurarea obligatorie. Pentru a încheia o poliță de asigurare facultativă, este necesar, însă, să ai și un contract PAD (cu excepția clădirilor aflate în categoria 1 de risc seismic, pentru care nu se eliberează asigurare obligatorie). 

În funcție de ofertele asiguratorilor, poți beneficia de despăgubiri pentru:

  • Furt;
  • Vandalism;
  • Incendii;
  • Inundații produse de conducte defecte (proprii sau ale vecinilor);
  • Explozii;
  • Fenomene meteo (cum ar fi trăsnete, furtuni, grindină, avalanșe);
  • Daune provocate de animale.

Unele oferte includ și despăgubirea cheltuielilor pentru curățare și îndepărtarea resturilor, obiecte de valoare, electrocasnice și mobilier.

Prețurile unei asigurări facultative variază în funcție de ofertele asiguratorilor și de acoperirile opționale pe care ți le alegi. Poți solicita o ofertă personalizată în funcție de nevoile tale.

Acte necesare pentru asigurarea locuinței

Pentru asigurarea unei locuințe, ai nevoie de:

  • Actul de proprietate al locuinței sau certificatul de moștenitor, după caz;
  • Carte de identitate.

De asemenea, asiguratorul poate avea nevoie și de informații suplimentare, cum ar fi istoricul de daune, anul construcției, număr de etaje, suprafața, tipul materialelor de construcție.

Polița de asigurare poate fi realizată în absența proprietarului, de către o persoană împuternicită. 

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor. Imobiliare.ro promite celor care își caută o locuință, cumpărători și chiriași, cea mai bună experiență de căutare și îi ajută să ia cea mai bună decizie pentru a găsi casa ideală.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Asigurarea locuinţei este obligatorie. Ce înseamnă acest lucru pentru tine?

După ani de zile de discuţii şi amânări, iată că, începând cu data de 15 iulie 2010 asigurarea de locuinţă a devenit obligatorie în România. Potrivit legii, proprietarii celor...

citește mai departe