Așa NU, dacă vrei să vinzi: 5 lucruri care pun cumpărătorii pe fugă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Proprietari, Ştirea zilei
Publicat pe: 19 Septembrie 2013, Ultima actualizare: 24 Septembrie 2013

Simplul fapt că o locuință întrunește o serie de criterii de calitate nu o face vandabilă.

Atunci când ai o proprietate la vânzare, cumpărătorii nu percep doar proprietatea în sine, ci și ceea ce faci tu cu ea. Acest aspect face adesea diferența dintre o tranzacție reușită și una eșuată. Imobiliare.ro îți prezintă câteva dintre lucrurile ce pot alunga potențialii clienți, chiar atunci când sunt serios interesați de o anumită ofertă:

negocierecasa1. Un preț exagerat:
În condițiile actuale de piață, prețul este cel mai important criteriu de achiziție pentru majoritatea celor aflați în căutarea unei proprietăți imobiliare în general și a unei locuințe în special. Cumpărătorii de azi visează la o casă care să atingă echilibrul optim dintre un preț cât mai bun, calitate și o localizare favorabilă. Pe timp de criză, acest principiu se aplică chiar și investitorilor – care, cel puțin teoretic, nu sunt atât de restricționați financiar. În acest context, setarea unui preț exagerat pentru proprietatea pe care o ai la vânzare este cea mai „sigură” metodă de a alunga cumpărătorii, chiar mai înainte ca aceștia să ajungă să o vadă. Nimeni nu se va deranja să se deplaseze să vadă o casă pe care o consideră din start ca fiind prea scumpă.

Citește și: Locuințele se ieftinesc de la lună la lună, iar a ta își pierde din valoare! Cum să vinzi la prețul de azi

2. O promovare proastă:
Într-o piață în care oferta este excedentară cererii, iar la dispoziția cumpărătorului se află multiple opțiuni, modalitatea de promovare poate face diferența între o serie de proprietăți similare. O prezentare reușită trebuie să furnizeze suficiente detalii pentru a trezi interesul cât mai multor clienți, dar și un „cârlig” pentru a-i face să treacă la acțiune. Pentru anunțurile postate pe internet, un set de fotografii de calitate poate determina o persoană să-și aloce timpul necesar pentru o vizionare, în vreme ce un anunț sec, plicticos și neilustrat are mari șanse să-l lase indiferent. Cei mai mulți cumpărători folosesc azi internetul pentru a-și găsi locuința potrivită; astfel de clienți trec la o căutare în „spațiul real” doar atunci când consideră că o anumită ofertă „merită” efortul.

3. Informațiile false:
Dacă te gândești că, pentru a atrage cât mai mulți clienți sau pentru a obține un preț mai bun, poți distorsiona „puțin” realitatea, prezentând lucrurile într-o lumină „mai favorabilă”, îți recomandăm să te mai gândești. Ca orice altă relație, cea dintre tine și clientul tău este una bazată pe încredere. Odată zdruncinată această încredere, prin furnizarea unor informații false despre proprietate, întreaga relație se va clătina, iar șansele de a mai încheia o tranzacție în aceste condiții vor fi, practic, egale cu zero.

4. O casă neîngrijită:
Deplasarea unui client pentru a viziona o proprietate este un pas important în orice tranzacție. Lucrurile nu se termină însă aici. Chiar dacă prețul pe care l-ai stabilit este unul atractiv, iar promovarea a fost una corectă și eficientă, mai există încă lucruri care îți pot alunga „mușteriii”. Pe lângă aspectele practice la care se uită atunci când pășește într-o casă, potențialul cumpărător caută de fapt, conștient sau nu, să se „vadă” locuind acolo. Treaba ta ca proprietar este să-i ușurezi acest efort. Pentru asta, o casă ar trebui să fie ordonată, bine întreținută, fără (prea multe) obiecte personale lăsate la vedere. Ideea ar fi să creezi, pe cât posibil, un spațiu neutru, în care aproape oricine să se poată „proiecta”.

5. O atitudine inflexibilă:
Odată ajunși la faza negocierii, atitudinea ta este, iarăși, un lucru ce poate face diferența între o tranzacție reușită și una eșuată. Este important să știi că, în contextul economic actual, mai toată lumea se așteaptă să negocieze; nu lua asta ca pe un afront personal, oricât de „corect” (sau de mic) ai impresia că este prețul pe care îl ceri. Pe cât posibil, încearcă să fii deschis la nevoile cumpărătorului, prin găsirea unor soluții de compromis, atunci când este cazul. Păstrează-ți calmul și o atitudine respectuoasă pe tot parcursul negocierilor, indiferent de rezultatul final al acestora. Chiar și o vânzare neconcretizată poate constitui baza unei recomandări către un alt potențial cumpărător.

Părerile cititorilor
13 păreri
  • mir

    Platiti chirii daca nu sunteti dispusi voi si parintii vostri, impreuna sa investiti pentru a deveni proprietari…?!, ai mei au muncit si au pus ban peste ban, toata viata lor, pentru a ajuta la cumpararea locuintelor copiii adusi pe lume! Si nu va imaginati ca nu am platit si noi!!, o-ho!!
    Ramaneti chiriasi?!

  • Lumi

    Dau si eu un sfat ca vanzator de locuinta si apoi cumparator. Inainte de-a ma hotari sa vand am urmarit preturile la vanzare, in zona mea, si preturile la cumparare in zona in care am dorit sa cumpar. A durat aprox 1 an, nu am fost constransa si ca atare nu m-am precipitat. Am stiut de la inceput, si mi-am asumat ca, daca voi avea ´noroc´ la vanzare s-ar putea sa nu am noroc la cumparare. Preturile in zona in care era si locuinta mea se incadrau intre 37000e 42000e la vanzare. Am inceput si eu cu 41500. Multe telefoane primite, asa ptr. inceput, cu cereri de informatii despre finisaje si despre negocieri. M-am bucurat de interes ca apoi sa-mi dau seama ca aprox 99% erau tel din partea firmelor de imobiliare care, fara voia mea, ma bagau in baza lor de date. Am primit si cate-un apel gen ´imi dai cu 35000?´, cam ca si la piata de legume :))dar nu m-am ofensat. Vroiam sa stiu daca ptr.locuinta mea exista interes si cam cat. Cand in sfarsit mi-am dat seama cam cum stau treburile si m-am hotarat, am inceput sa ma misc. Pretul cerut l-am pus la 39990. Si la al 2.lea telefon primt(de la persoane fizice) am si primit oferta, 37700. Eram dispusa sa las pana la 37000 dar daca mi s-a oferit eu am luat si nu m-am suparat. Acum parerea mea ptr un vanzator. Daca vedeti ca locuinta voastra se afla intr´n segmet de preturi, ex meu 37000/42000, e normal sa-ti faci socoteala pe 37000. Poti?= vinzi, nu poti/vrei? stai si astepti, cat si ce?…. In cazul in care vrei sa cumperi, cazul meu, si ti-ai calculat bine potentialul, e bine sa nu stai prea mult pe ganduri. Potentialii cumparatori, intermediari firme imobiliare dar si PF, odata ce-au vazut anunturile tale odata, de 2 ori, de 3 ori la pretul ridicat, nici nu mai se uita atent a 4.a oara la pretul scazut pe care l-ai facut. Incearca o singura data cu un anunt de pret mai ridicat si restul lasa.le pe imobiliare(fara sa faci nici un contract cu ei) sa te introduca pe piata. Te vor introduce gratuit, stai linistit,´´le vei oferi comisionul la intelegere, neparafat, zicandu-le ca daca-ti aduc client tu vrei atat, si restul va fi al lor´´. Cand vezi interesul si 50% din persoane fizice iti ofera un pret scazut, fa anuntul cu un pret gen ´nici ca, nici ca´. Incepe intotdeauna anuntul cu PF(persoana fizica) vand… si schimba nr. de telefon pe care l-ai dat prima data….Succes!

  • Luigi Cosma

    Cauzele blocajului imobiliar sunt multiple. Enumar, LACOMIA si CUPIDITATEA unor proprietari care nu inteleg de multe ori ca imobilul lor este prea scump. LACOMIA ,PROSTIA si MITOCANIA unor cumparatori,care nu inteleg ca nu se poate cu doar cateva mii de euro,sa vrei un teren/casa intr-o zona pe care nu si-o permit(de multe ori,proaspeti bucuresteni…);ei nu accepta ca nu poti accede,spre ex. in Domenii,sau Dorobanti,din prima,cum te-ai dat jos ,la Gara de Nord,cu bocceaua in spate.Ia-le pe rand,Popest L.-Militari-Crangasi-Baneasa-Dorobanti-Primaverii,etc.Asta insa dureaza ,ani buni! De aici mitul ca preturile sunt prea mari! Alta cauza. LIPSA de SERIOZITATE,CURAJ si SETE de viata pe care o gasim de multe ori la multi indivizi cuprinsi statistic intre 25-35 ani. Nu-i mai simplu sa te tangui ca viata e grea,pretul caselor e prea mare,nu sunt locuri de munca suficiente si stabile,etc.,etc? Dar in ce tara este altfel ?Atunci,stai cu chirie,cu parintii sau cate 7 intr-un apartament in Crangasi-provincialii : statutul de proprietar nu-i dat orisicui ! Alt factor.TINUTUL BANILOR la saltea :poate vor mai scadea preturile si vom lua cu 2 lei cine stie ce chilipir…Cam astea sunt cauzele pt. care cel mai important domeniu al patrimoniului personal,imobilul,nu este tranzactionat,la justa sa valoare : cea reala. Luigi Cosma,proprietar & consultant imobiliar,Bucuresti .

  • Donna

    De 6luni caut in Timisoara,un apartament modest,cu 2camere,de 40mp-45mp.,cat mai bun si mai omenesc pozitionat,fara pretentii in amenajari sau zone centrale!Nici acum nu-mi vine sa cred ce mizerii efectiv am vazut,prezentate de agenti imobiliari la 800-900euro mp.spunindu-mi”asta-i piata doamna,noi nu suntem in criza”.Sa-i fi vazut cum se bagau intre mine si vanzatori,cum nu-i lasau sa negocieze…Asa ceva….Si vorbesc despre o situatie cu banii cash.Stau si ma intreb ca prostu’ oare ce trebuie sa fac ca sa-mi cumpar si eu un ap.de om normal la cap????????Stau si-mi dau seama ca degeaba ai 33000e in mana,pt.nu ai ce face cu ei. Ori cumperi o porcarie in care trebuie sa mai ingropi vreo 3000 e ori iti iei unul la mansarda sau in afara orasului, in mijlocul campului.Cat despre” agentii imobiliari” fugiti fratilor cat mai repede si cat mai departe…..

  • matrix

    Foarte mult adevar in cele comentate,dar sa fim si un pic mai realisti.Acei proprietari care vor sa vanda lucruri bune si bine facute ofera pe langa detalii (unii)sentimente,pasiune.Agentiile imobiliare sunt cele care suna primele cum vad un anunt,de ce? ne punem intrebarea,dar nu exista din partea acestora(unele) profesionalism placerea de a face un lucru bun facut,de multe ori cei care strica sunt chiar ei agenti imobiliari.

  • Ionescu Ion

    Un articol bun. In legatura cu ceea ce a scris Gogu, scuza-ma, dar la 500Euro&mp poate o casa desenata de un copil de gradinita sa poti cumpara. Intr-adevar, multi arhitecti isi pun semnatura pe niste proiecte ce nu necesita deloc un arhitect, doar un copil care sa deseneze. Una e sa fie o casa deosebita, proiectata de un arhitect adevarat care isi pune in valoare conceptia si talentul sau si alta este sa comande “coana mare” un proiect de prost gust, eventual sa doreasca nespus de mult culori cum ar fi roz si portocaliu. Si depinde si de nivelul finisajelor, a instalatiilor etc. Poate la 500 de Euro cumperi o casa construita ca la tara, pe stil vechi. DEpinde si de gusturi.Iti spun eu, daca tu gasesti o casa ce are pret 500 EURO/mp, sa te pregatesti in urmatorii 3 ani sa mai bagi macar inca pe atat.Si inca ceva, preturile de acum sunt mai mari decat cele din 2007-2008. Iti spun eu. Am avut de gand sa inchid terasa casei. Insemna o treime din ce am cheltuit pentru toata casa in perioada mentionata, iar pretul era aproximativ cam celasi cu cel de atunci.Rezervorul de WC pe care am dat 80 de lei este acum 160 de Roni. Iti doresc succes sa gasesti o asemenea casa. S-ar putea sa gasesti: IN Pantelimon, dar cred ca nu au folosit ciment , doar nisip si nu esti proprietar pe teren,e concesionat etc, etc. Si este foarte important daca e o casa facuta pentru vanzare sau o casa care a fost construita pentru sufletul tau si ai facut totul cat mai bine posibil.Chiar daca dai mai mult, se merita sa cumperi o astfel de casa, nu cea construita pentru vanzare. O zi buna tuturor!

  • Marius

    Cumparatorii ,la prima citire a anuntului,nu sesizeaza si evident nu apreciaza ca in pretul de vanzare este inclus si terenul ,in cazul caselor,teren care de cele mai multe ori iti aduce beneficii materiale si nu in ultimul rand confortul psihic.O gradina cu flori,legume si cativa pomi fructiferi valoreaza cat casa ,pentru cei ce aleg sa traiasca sanatosi alaturi de natura.

  • mirela

    Daca vinderea imobilului devine pentru vanzator “gaura” financiara,, vanzatorul nu mai are motiv sa vanda.
    In acest caz, raman celelalte sute de apartamente de vanzare pentru oamenii care isi propun sa reuseasca sa cumpere imobile sub pretul pietei, sub pretul corect aferent orasului Timisoara.

  • Vio

    Vânzătorii vând o „casă”(cu tot bagajul sentimental) și cumpărătorii cumpără o locuință(fără partea sentimentală) pe care o analizează și din punct de vedere al mix-ului preț cât mai bun, calitate și o localizare favorabilă dar și a investițiilor ulterioare.
    Cel mai banal exemplu sunt instalațiile, calitatea lor și vechimea lor sunt importante, înseamnă investiții mai mari sau mai mici.
    Mulți vânzători includ în preț și cheltuielile pe care le-au avut în ultimul an cu renovările, practica incorectă zic eu. Chiar dacă au fost făcute cu un an în urmă, valoarea scade(la fel ca in cazul telefoanelor și mașinilor la mâna a 2-a). Cumpărătorul caută de multe ori potențialul apartamentului și nu finisajele care au amprenta vânzătorului.

  • gogu

    @mirela si altii: voi inca nu vreti sa acceptati faptul ca pretul inca nu “este deja la nivelul minim posibil” si ca preturile din 2006 si pana acum au fost aberante, o specula caracteristica romanilor.
    Pretul trebuie sa fie adaptat nivelului de trai al populatiei, adica metrul patrat sa fie undeva la 500E, nu la 2000E/mp sau 1000E/mp cat vreti voi sa obtineti acum. Reveniti cu picioarele pe pamant si nu mai faceti comparatie cu preturile din 2007-2008,pt ca ele acum nu au unde sa se duca decat acolo unde le este locul:in jos!
    Prima Casa inca va mai ajuta (mult mai putin, de cand cu creditele doar in lei), dar o sa vedeti cand acest program care a tinut preturile ridicate prin plafonul aberant de 60000E nu va mai fi…

  • mirela

    In mare masura articolul este corect, insa ce este de facut cand pretul este deja la nivelul minim posibil si, mai mult, se observa ca desi altii continua sa scada pretul si promoveaza imobilul tot nu vand….?

  • alice

    da ,aveti dretate…numai ca de obicei orice persoana pusa in ipostaza de cumparator , incearca sa scada pretul,oricit de real cu actualitatea ar fi acel pret.In momentul de fata ,cam toti ar vrea sa aibe ceva ,dar fara a investi nimic…este crunta realitate a zilelor noastre…sa speram insa ,ca oamenii care sunt intradevar interesati sa cumpere,stiu sa faca diferenta intre acei proprietari care vor doar sa se imbogateasca ,si ceilalti care sunt constrinsi de multe ori sa vinda, din “n” motive…doresc mult ca lumea sa poata intelege mai multe lucruri ,si sa faca mai multe investitii inteligente.La urma urmelor ,singurul bun ce ne ramine este tot CARAMIDA.Va doresc la toti ,investitii cit mai bune.

  • ILIE

    Sunt de acord cu specialistii ,si va multumesc de informatiile foarte importante care ne sunt trimise .

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe