O reședință de vacanță dintr-un sat prahovean a câștigat aprecierea juriului în materie de locuințe individuale.
Ordinul Arhitecților din România, filiala București, a decernat săptămâna aceasta premiile Anualei de Arhitectură 2015, eveniment aflat la cea de-a treisprezecea ediție. Concursul a inclus 14 secțiuni, iar juriul a avut de ales dintr-un număr total de 247 de proiecte înscrise. La secțiunea Arhitectură rezidenţială/locuinţe individuale, premiul a revenit proiectului „O casă la țară” (foto), realizat de arh. Mihai și Adela Ene, de la biroul Ene+Ene Arhitectură, în colaborare cu arh. Radu Malașincu și Gabriel Nețoiu, inginer structurist:
Locuința din imagini este situată în satul Poienarii Rali, din județul Prahova, și are o suprafață desfășurată de 280 de metri pătrați. „Unul dintre principalele obiective propuse, și probabil cel mai dificil, a fost imaginarea unui obiect arhitectural care să nu altereze calmul vizual al contextului său. Această dorință a influențat toate deciziile majore – tipologie, volumetrie, proporții, materiale, volumetrie”, subliniază autorii proiecului.
Pentru realizarea acestei clădiri, arhitecții au apelat la produse și tehnici tradiționale. „Construită din cărămidă plină, produsă manual, casa se dezvoltă pe un nivel, interpretând într-o cheie contemporană arhitectura vernaculară rurală”, precizează aceștia. Intrarea, ferestrele și terasa străjuite de arcade fac trimitere la marile construcții „de epocă” autohtone, conferind construcției un aer maiestuos. Nu sunt lăsate la o parte nici „cuceririle” vieții moderne, locuința fiind dotată chiar cu panouri solare.
O atenție deosebită a fost acordată impactului arhitecturii asupra relațiilor interumane. „O casă de vacanță ar trebui să apropie membrii familiei și eventualii lor oaspeți, conducând la un tip de interacțiune pe care viața contemporană cu greu o mai permite. Am încercat să obținem acest lucru printr-o reinterpretare a unei tipologii spațiale arhetipale de casă: locuința primitivă cu mai multe celule individuale organizate în jurul unui spațiu principal acoperit cu șarpantă și cu o vatră deschisă către cer. O încăpere centrală care focalizează toate energiile și activitățile, înconjurată de un inel de spații secundare ce oferă intimitate. Unul dintre aceste spații perimetrale este o terasă acoperită, cu deschidere către peisaj”, explică reprezentanții Ene+Ene Arhitectură.