Combinația de lemn și piatră conferă un aer rustic construcției.
Situată în zona Carpaților, într-un sat din județul Buzău, proprietatea din imagini a fost cea mai scumpă locuință disponibilă spre vânzare în cadrul ediției de toamnă a Târgului Imobiliar Național (tIMOn). Numită Nature Gateaway, aceasta are un preț cerut de 2,5 milioane de euro și face parte din portofoliul companiei imobiliare Imoteca. Locuința dispune de o suprafață utilă de circa 1.200 de metri pătrați, iar printre facilitățile oferite viitorilor locatari se numără o piscină interioară, saună, jacuzzi și zonă de fitness.
Proiectată de biroul autohton Tecto Arhitectura, în colaborare cu arhitectul american Jim Ruscitto, arh. Alexandra Pal și Sabrina Ene, locuința reprezintă un exemplu perfect de construcție aflată în armonie cu mediul înconjurător. Acest fapt este vizibil atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional (luând în considerare gradul ridicat de eficiență energetică).
Citește și: Casa în armonie cu natura: o creație românească concentrată pe economisirea energiei
„Forma şi orientarea construcţiei sunt gândite astfel încât să maximizeze aporturile iluminării naturale şi orientării sudice. Pentru a obţine aceasta, amplasamentul ales pentru implementarea construcţiei a fost în zona cea mai înaltă a proprietăţii, ce conferă privelişti deosebite asupra pădurii şi câmpiei ce se desfăşoară mai jos. Utilizarea suprafeţelor generoase vitrate către sud aduce acumulare în masa termică a elementelor pe timpul iernii, în timp ce minimizarea vitrajelor spre nord permite controlul pierderilor de căldură.”
Tecto Arhitectura
La capitolul design, proiectul se distinge prin combinaţia – inspirată de natură – a elementelor din lemn cu cele din piatră. Dacă buștenii de conifere sunt de proveniență autohtonă, piatra este adusă din Alpii Francezi, iar ardezia din Norvegia și Brazilia, punctează reprezentanții Imoteca. „Spaţiul, experimentat din interior, este uşor, deschis, permeabil, în timp ce, privit din exterior, apare solid, stabil, puternic ancorat în pământ, ca şi cum ar fi ridicat direct din natură”, explică autorii proiectului.