Acest segment al pieței imobiliare a fost mai puțin afectat de situația din domeniul sanitar, adaptându-se mai ușor noului context.
Peste opt din zece companii de pe piața industrială și logistică intenționează fie să-și accelereze ritmul investițiilor în următoarele 12 luni, fie să se mențină la un nivel similar celui din ultimii ani, relevă un sondaj realizat de Colliers International în rândul a 26 de dezvoltatori și chiriași de top de pe piața locală. Mai exact, aproximativ 42% dintre respondenți intenționează să își păstreze planurile actuale în ceea ce privește investițiile sau extinderile, în timp ce alți 42% doresc să-și accelereze cheltuielile de capital. „Incertitudinile și climatul general de recesiune au afectat și participanții din piața industrială și logistică, deși nu la fel de mult pe cât au afectat companiile din alte sectoare ale economiei. În ciuda climatului general de recesiune, 54% dintre respondenți consideră că afacerea lor funcționează aproape ca de obicei, planurile inițiale pentru 2020 nefiind afectate, în timp ce restul au resimțit efecte asupra activității”, notează reprezentanții companiei.
„Segmentul industrial și logistic este probabil cel mai performant sector imobiliar în această criză, deoarece ultimele evenimente doar au exacerbat tendințele anterioare, deja destul de favorabile pe termen lung, cum ar fi trecerea la comerțul electronic și consolidarea, respectiv relocarea activităților de productie în zona Euro. Răspunsurile pe care le-am primit pentru acest sector oferă o perspectivă destul de favorabilă pe termen lung, dar și necesitatea de a diferenția de la sector la sector. Evoluția este în concordanță cu așa-numita revenire economică în formă de K, potrivit căreia unele sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul, inclusiv comerțul online, vor reveni probabil mult mai repede decât altele precum diferite ramuri de producție. În general, principalul punct de interes este faptul că, pentru majoritatea respondenților, afacerile se desfășoară aproape ca de obicei, în ciuda contextului general nesigur, investițiile continuând într-un ritm similar cu ultimii ani sau chiar accelerând.”
Laurențiu Duică, Partner & Director al Departamentului Industrial & Logistică, Colliers International
Mai mult optimism pentru propriile companii
Factorii identificați ca având impact asupra propriei activități sunt legați în principal de anumite „restricții minore” și de o „cerere mai mică”, pe fondul epidemiei de Covid-19, doar unul din cinci respondenți întrerupându-și temporar producția. În momentul de față, mai mult de jumătate dintre respondenți se așteaptă ca sectorul imobiliar și economia în general să revină la niveluri „decente” până la sfârșitul anului 2021. Pentru propria companie, mai mult de jumătate dintre respondenți se așteaptă ca un nivel decent să fie atins chiar mai devreme, până la jumătatea anului 2021.
„Fiind mai puțin afectată de pandemia de Covid-19 decât alte sectoare imobiliare, piața spațiilor industriale și logistice din România s-a adaptat noului context economic. De asemenea, este de așteptat ca digitalizarea și creșterea segmentului de comerț electronic în acest sector să aibă un impact rapid și semnificativ în anii următori. Chiar mai devreme decât ne-am aștepta, vom asista probabil la o cerere din ce în ce mai mare venită din partea producătorilor de a-și reloca sau de a dezvolta centre de producție în Europa, inclusiv în România, pentru a evita eventualele blocaje în lanțul de aprovizionare. În consecință, stocurile mai mari vor fi depozitate sau produse mai aproape de consumatorul final, ceea ce s-ar putea traduce într-o cerere mai mare de spații industriale și logistice. Având în vedere semnalele pe care le primim de la clienți, este de așteptat ca și în România spațiile I&L să înregistreze o creștere semnificativă și există deja un interes crescut în acest sector, inclusiv în ceea ce privește achiziția de terenuri cu destinație industrială.”
Roxana Frățilă, Avocat Partener & Coordonator al Departamentului de Drept Imobiliar în cadrul CMS România
Citește și:
Piața spațiilor logistice și industriale a rămas competitivă în prima jumătate a anului, în ciuda pandemiei
Estimările privind evoluția cererii
Consecințele pe termen lung ale pandemiei vor fi, cel mai probabil, restructurarea lanțului de distribuție, consideră 54% dintre participanții la sondajul Colliers International, urmată fie de întârzieri în fluxurile de mărfuri, fie de creșteri pe termen scurt ale capacității de stocare (27%). Pe de altă parte, 35% dintre companiile de profil consideră că nu vor exista consecințe majore în această privință.
50% dintre respondenți estimează o scădere a cererii în următoarele 12 luni și cred că aceeași tendință va fi vizibilă, ca urmare, și la nivelul chiriilor. Dacă se face o diferențiere între chiriași și proprietari, așteptările privind evoluția cererii, a chiriilor și a stimulentelor oferite sunt semnificativ diferite. „În acest context, percepția reală în rândul diferitelor companii este și mai nuanțată, deoarece chiriașii care au legături puternice cu unele sectoare de fabricație (cum ar fi industria auto sau aeronautică) au tendința să fie mai pesimiști decât retailerii, de exemplu”, subliniază Laurențiu Duică, Partner & Director al Departamentului Industrial & Logistică, în cadrul Colliers International.
Potrivit raportului exCEEding Borders elaborat de Colliers International, în parteneriat cu firma de avocatură internațională CMS și Randstad, spațiile industriale și logistice moderne din România au ajuns la 4,72 milioane de metri pătrați la sfârșitul primei jumătăți a anului în curs, în creștere cu 5% față de perioada similară din 2019, și ar putea depăși cinci milioane de metri pătrați până la sfârșitul anului 2020. „România rămâne una dintre cele mai slab aprovizionate piețe dintre principalele țări din Europa Centrală și de Est, având aproximativ jumătate din stocul de spații de depozitare pe cap de locuitor în comparație cu Polonia și un sfert din cel al Cehiei”, punctează reprezentanții companiei de consultanță. Astfel, stocul total de spații industriale și logistice moderne din 17 dintre cele mai mari economii din zona Europei Centrale și de Est se ridică la peste 50 de milioane de metri pătrați, România deținând o cotă de piață de 9%.