La nivel mondial, investitorii privaţi nu au renunţat la imobiliare – ei caută însă proprietăţi de lux, pe pieţe sigure, ce pot reprezenta un refugiu în faţa crizei.
Chiar după mai bine de trei ani de recesiune, există pieţe în care preţurile locuinţelor par să sfideze întrutotul contextul economic global. Este vorba de acele oraşe spre care oamenii cu resurse financiare din întreaga lume se orientează de regulă când vine vorba de achiziţia unei case de vacanţă – ca investiţie sau pentru folosul propriu. „Bogaţii lumii fac faţă declinului economic mai bine decât restul populaţiei. Nicăieri nu se vede mai bine acest lucru decât pe piaţa proprietăţilor de lux. Acele pieţe care sunt considerate nişte refugii sigure în faţa crizei continuă să atragă investitori privaţi aflaţi în căutarea unor proprietăţi rezidenţiale şi comerciale. Incertitudinile economice şi politice din întreaga lume nu fac decât să accentueze acest trend”, spune Andrew Shirley, unul dintre autorii studiului The Wealth Report 2012, publicat de Knight Frank.
1. Potrivit Indicelui Internaţional al Proprietăţilor de Lux (Prime International Residential Index – PIRI) calculat de Knight Frank, pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe destinaţii pentru achiziţia unei case de vacanţă se înscrie principatul Monaco, cu un preţ pe metru pătrat de 58.300 de dolari. Spre exemplu, un apartament renovat (foto) din centrul districtului Monte Carlo are un preţ cerut de 39,3 milioane de dolari, potrivit site-ului companiei. Este vorba de un penthouse cu şase dormitoare, şase băi şi două livinguri, cu terasă, grădină şi piscină pe acoperiş. Locuinţa mai dispune şi de trei boxe şi patru locuri de parcare.
2. Pe locul al doilea în top se situează oraşul Cap Ferrat, din Franţa. Aici, preţul unei proprietăţi rezidenţiale de lux ajunge la 51.800 de dolari pe metru pătrat.
3. În Londra, o locuinţă de lux ajunge, în medie, la 48.900 de dolari pe metru pătrat. Astfel, un apartament cu cinci dormitoare (foto), fiecare cu baie proprie, situat în cartierul londonez Kensington este scos la vânzare pe site-ul companiei la un preţ de 47,858 milioane de dolari. Locuinţa ocupă etajele patru şi cinci ale unui imobil nou-construit şi cuprinde şi două livinguri, dintre care unul ocupă două nivele. Apartamentul dispune de pisicină, are acces la grădina comună a imobilului şi pază asigurată şi parcare privată.
4. Situat pe locul al patrulea în clasament, Hong Kong-ul este una dintre pieţele ce atrage tot mai mult atenţia investitorilor străini când vine vorba de achiziţii de proprietăţi rezidenţiale de lux. Aici, Indicele calculat de Knight Frank ajunge la o valoare de 47.500 de dolari pe metru pătrat.
5. A cincea în clasament este staţiunea de ski Courchevel 1.850, din Franţa. Aici, preţul pe metru pătrat al unei locuinţe ajunge la 44.000 de dolari. Spre exemplu, o cabană de ski situată în această staţiune montană (foto) are un preţ cerut de aproape 26 de milioane de dolari. Este vorba despre o construcţie nouă, ce dispune de o suprafaţă de 724,26 de metri pătraţi. Locuinţa este formată din cinci dormitoare şi patru băi, două livinguri, piscină cu vedere la munţi, saună şi baie turcească şi un garaj cu 13 locuri de parcare.
Sursă foto: www.knightfrank.com
Citeşte şi: Alegerea luxului: Vilă istorică în centrul Bucureştiului, la preţ de reşedinţă în Bahamas