Un „pod” locuibil se poate transforma într-o locuinţă cochetă, potrivită pentru o persoană singură sau pentru un cuplu tânăr.
Pentru majoritatea românilor, a locui la mansardă reprezintă mai degrabă o soluţie de compromis decât o alegere propriu-zisă. În alte ţări însă, apartamentele situate la ultimul etaj – în special cele amplasate în clădiri vechi – sunt considerate adevărate „bijuterii” arhitecturale. Renovate şi amenajate cu gust, acestea pot întruchipa cu uşurinţă „locuinţa ideală” pentru mulţi potenţiali cumpărători. Un asemenea exemplu este prezentat pe Freshome.com:
Situat în Stockholm (Suedia), apartamentul din imagini poate reprezenta o alegere perfectă pentru o persoană singură sau pentru un cuplu tânăr. Amenajarea în stil scandinav are la bază contrastul cromatic dintre alb şi negru, ce dă un aer elegant şi sofisticat întregii case. Răceala obişnuită a unei astfel de combinaţii este însă „îndulcită” prin integrarea „în peisaj” a unei culori de pământ: folosit din abundenţă, maroul lemnului (sau al materialelor ce imită lemnul) creează o atmosferă caldă, intimă. Senzaţia de confort este alimentată şi de decoraţiunile textile „împrăştiate” pe scaune şi canapea.
Fiind vorba despre o locuinţă cu suprafaţă relativ redusă şi cu o configuraţie mai dificilă, un rol important în procesul de amenajare îl are crearea senzaţiei de spaţiu. Pereţii zugrăviţi în alb au aici o contribuţie majoră, în combinaţie cu lumina naturală, ce pătrunde nestingherită prin ferestrele lăsate neacoperite. Faptul că anumiţi pereţi sunt zugrăviţi într-o altă culoare – bej-roz – rupe monotonia cromatică, fără a renunţa însă la avantajele unei nuanţe deschise.
În ceea ce priveşte piesele de mobilier alese, se poate observa cu uşurinţă înclinaţia designerilor către o eterogenitate calculată: pornind de la faptul că paleta cromatică este una restrânsă (combinaţia alb-negru are valenţe minimaliste), variaţia formei sau a materialelor folosite devine o condiţie necesară pentru crearea unui spaţiu dinamic şi original totodată. Aşa se explică faptul că fiecare dintre cele patru scaune din zona de dining are o formă unică (dar toate au ca element comun culoarea), în living sunt alăturate două măsuţe diferite de cafea, iar din decor nu lipsesc piese disparate de mobilier (scaune sau taburete cu diverse funcţionalităţi). Pe de altă parte, din punctul de vedere al materialelor folosite, se remarcă o simbioză reuşită (chiar dacă în teorie ar putea părea nepotrivită) a lemnului cu plasticul şi metalul.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi: Mansarda, mai mult decât un “pod”. Ce poţi face cu un astfel de spaţiu
macovei mihaela
cit costa amenajarea acestui apartament in mansarda
gerti
fffff frumos,modern si curat.Da,o asa locuintza oricine isi doreste.Minunata.Bravo celui care a facut proiectul.
mihai
super misto miar placea si mie un asemenea apartament in mansarda.