Aplicarea din 2010 a legii care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va incuraja reducerea preturilor apartamentelor cu indice termic scazut sau nereabilitate termic, cei mai multi clienti potentiali tinand cont de valoarea energetica a imobilului.
“Aceasta lege ii va determina pe potentialii cumparatori sa analizeze mai atent un imobil si sa negocieze mai mult pretul pentru achizitionarea apartamentelor cu indice termic scazut.
In acest fel, legea va incuraja scaderea preturilor pentru acest segment de apartamente. Avantajul va fi astfel de partea apartamentelor noi si apartamentelor vechi reabilitate termic“, a declarat, intr-un comunicat, Razvan Muntean, manager general al portalului imobiliar Imopedia, citat de Mediafax.
Legea nr 372/2005, aplicabila din ianuarie 2010, presupune obligativitatea existentei unui certificat energetic la incheierea unei tranzactii imobiliare, lipsa acestuia conducand la anularea contractului de vanzare-cumparare.
Conform unui sondaj realizat de Imopedia, 85% dintre respondenti tin cont de valoarea energetica a imobilului, 10% pun pret pe alte criterii de evaluare iar restul nu cunosc detalii despre certificatul energetic.
“Obtinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, in functie de suprafata imobilului evaluat, ceea ce pentru proprietari reprezinta un cost redus, asemanator cheltuielilor cadastrale. Intrucat marja de negociere poate ajunge in prezent pana la 15-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vanzator sa-si supraestimeze valoarea proprietatii”, se mai arata in comunicat.
Pe termen scurt, lipsa metodologiilor de implementare ar putea ingreuna procesul de tranzactionare, insa nu atat de mult incat sa blocheze piata imobiliara pe termen mediu sau lung, potrivit reprezentantilor portalului imobiliar.
Articol preluat de pe bloombiz.ro