Apartamentele de peste 100.000 de euro, o piață extrem de sensibilă! Cum se anunță 2014 ca vânzări?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 27 Februarie 2014, Ultima actualizare: 28 Februarie 2014

Potențialii cumpărători nu au în vedere doar nevoia imediată de achiziție, ci analizează îndeaproape atât piața imobiliară, cât și evoluția economiei per ansamblu.

Dacă segmentul locuințelor destinate clasei medii a fost puternic susținut în ultimii ani de programul Prima Casă, nu același lucru se poate spune despre piața apartamentelor mai scumpe, al căror preț depășește – uneori cu mult – pragul de 60.000 de euro. Deși potențialii cumpărători din această categorie sunt persoane cu venituri mult peste medie, cu economii consistente, aceștia nu sunt deloc imuni la „turbulențele” de pe plan economic, politic și social – chiar dimpotrivă.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-key-hand-apartment-over-blue-sky-image30178089

2012 – una caldă, 2013 – una rece
Evoluția consemnată în ultimii doi ani de o zonă recunoscută prin faptul că se adresează cumpărătorilor cu venituri de la peste medie până la foarte ridicate – nordul Capitalei – ilustrează perfect acest fapt. Nistor Bocăneală, managerul agenției Metropolitan Business, se ocupă, printre altele, de vânzarea de apartamente (nou-construite) în zonele 1 Mai, Domenii și Kiseleff-Aviatorilor. În astfel de cartiere, cele mai multe tranzacții depășesc pragul de 100.000 de euro, în vreme ce unele se apropie chiar de un milion de euro.

În opinia managerului Metropolitan Business, se poate spune că această piață a „ieșit din criză” în anul 2012, când a fost consemnat un volum foarte bun de tranzacționare, pe fondul climatului economic pozitiv. Contrar unor așteptări inițiale chiar mai ridicate, anul trecut a adus însă rezultate mai slabe decât cel precedent la capitolul tranzacții. „Am început anul foarte bine și l-am terminat binișor. Din martie până în septembrie, pe piața apartamentelor scumpe a fost liniște”, spune Bocăneală. Asta pentru că, explică el, clienții activi pe această piață – persoane cu venituri ridicate, adesea oameni de afaceri – sunt oameni care analizează îndeaproape nu doar piața imobiliară în sine, ci și evoluția economiei per ansamblu. Așa se face că atmosfera de instabilitate resimțită anul trecut la nivel socio-politic i-a făcut pe mulți dintre potențialii cumpărători să (re)devină precauți. Abia spre sfârșitul anului aceștia au început să mai iasă din expectativă.

Cumpărătorii, din nou „la vânătoare”
Pe fondul „liniștirii apelor” la nivel politic, 2014 a debutat sub auspicii pozitive. „Au început să vină la vizionări tot mai mulți clienți hotărâți, care își permit ceea ce vor și chiar cumpără. De la inceputul anului s-au închieiat cateva tranzacții semnificative pe acest segment”, spune reprezentantul Metropolitan Business. În opinia sa, acest segment de piață este caracterizat în momentul de față de o (relativă) stabilitate – cei care au bani analizează oportunitățile din piață și sunt pregătiți să le „speculeze”. Cumpărătorii pe acest segment sunt atât end-useri, cât și investitori.

Ce înseamnă „apartamente scumpe”?
Potrivit lui Nistor Bocăneală, în cartierul 1 Mai, prețurile pe segmentul rezidențial nou se situează în jurul a 1.000 de euro pe metru pătrat construit. Suprafețele sunt mai mari comparativ cu apartamentele ridicate îaninte de Revoluție, astfel că prețurile totale pornesc de la circa 80.000 de euro pentru o unitate locativă cu două camere, de la 100.000 de euro pentru una cu trei camere, dar pot ajunge chiar până la 300.000 de euro pentru o locuință cu patru camere, cu grădină proprie și loc de parcare inclus în preț.

În zona Domenii, unde și terenurile sunt mai scumpe, prețurile unităților locative noi sunt ceva mai mari, situându-se în jurul a 1.500 de euro pe metru pătrat construit. Un apartament cu două camere poate fi achiziționat cu circa 140.000 de euro, unul de trei camere cu 170.000-180.000 de euro, în vreme ce prețurile la patru camere pornesc de la circa 220.000 de euro, dar pot ajunge până la 500.000 de euro (pentru unitățile de tip penthouse sau cele cu grădină).

În Kiseleff-Aviatorilor, locuințele din blocurile noi au prețuri cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro pe metru pătrat construit. Spre exemplu, un apartament cu două camere de 110 metri pătrați construiți (90 de metri pătrați utili) poate fi achiziționat cu 235.000 de euro, în vreme ce o unitate locativă tricamerală de 150 de metri pătrați construiți (circa 130 de metri pătrați utili) are un preț de 345.000 de euro. Un apartament cu patru camere, cu o suprafață construită de 200 de metri pătrați (170-180 metri pătrați utili), cu loc de parcare inclus în preț, este scos la vânzare pentru 475.000 de euro. În această zonă, locuințele mai spațioase, penthouse-uri sau duplexuri, cu peste patru camere, ajung și la 750.000-800.000 de euro.

Citește și: 2013, un an mai “bogat” în tranzacții imobiliare! Putem miza pe creștere și în 2014?

Părerile cititorilor
4 păreri
  • marcel

    Time to buy!!!

  • mihaela

    Incredibil cat bullshit, piata e la pamant pe acest segment,iar de mers se pare ca merge in jos. Am o proprietate de acest gen pe piata de 1 an, scad pretul in fiecare luna si momentan nu am nicio oferta concreta!

  • rares

    realitatea e cu totul alta, si cei care au ceva de vanzare știu foarte bine asta…

  • teodor

    minciuni. Am vandut un apart de 3 camere cu 103.000 euro, vis-a-vis de Piata Domenii, bloc 2007, dupa aproape 2 ani de promovare

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
1 din 3 chiriași renunță la contract pentru un preț mai bun. Câți bani vor românii să dea pe chirie? – SONDAJE+GRAFICE

Imobiliare.ro a derulat pe parcursul lunii august două sondaje de opinie pentru a afla ce cred cu adevărat românii despre procesul de închiriere. Primul dintre acestea a fost dedicat...

citește mai departe
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe