Pe parcursul lui 2015, tarifele practicate de proprietarii centrelor de afaceri au rămas stabile.
Pentru companiile mici și mijlocii, închirierea unui apartament bine localizat a reprezentat, pentru multă vreme, o variantă mult mai facilă comparativ cu ocuparea unui spațiu într-o clădire office propriu-zisă. Pe fondul creșterii substanțiale a ofertei pe cel din urmă segment de piață, dar și al unor modificări legislative, această situație are însă șanse reale de schimbare.
Potrivit unui raport de piață realizat de compania de consultanță DTZ Echinox, stocul bucureștean de spații moderne de birouri (amplasate în clădiri dedicate) va înregistra anul acesta cel mai mare avans din 2009 încoace, până la aproximativ 2,58 milioane de metri pătrați (de la un nivel de 2,25 milioane de metri pătrați la finele lui 2015). Totodată, reprezentanții companiei se așteaptă ca cererea pe acest segment să atingă un nivel record, în urma unui salt de 30-35%.
„Anul acesta se vor livra 200.000 de metri părați de spații de birouri în Barbu Văcărescu-Floreasca și Dimitrie Pompeiu, reprezentând 60% din volumul total de livrări anunțat pentru 2016. Ținând cont de proiectele aflate în construcție și de cele planificate pentru ambele locații, cele două zone – aflate la o distanță de 10 minute de mers pe jos – vor fuziona până în 2018, devenind cel mai mare hub de birouri din București.”
Mihaela Gălățanu, Head of Research DTZ Echinox
În contextul majorării cererii, dar și a ofertei, nivelul chiriilor va rămâne, în mare parte, stabil. Pe parcursul lui 2015, chiria prime s-a menținut în jurul valorii de 18,5 euro pe metru pătrat pe lună. În Victoriei-Aviatorilor, chiria pentru spațiile de birouri de clasa A se încadrează între 15 și 18,5 euro pe metru pătrat pe lună, iar în Centru-Nord în intervalul 15-17 euro pe metru pătrat pe lună. În zonele semi-centrale, prețurile pentru proiectele prime se încadrează în intervalul 12-15 euro pe metru pătrat pe lună, iar în zonele periferice variază între 8 și 11 euro pe metru pătrat pe lună.
Noi opțiuni pentru IMM-uri
Pe fondul creșterii susținute preconizate pentru piața office a Capitalei, reprezentanții companiei ESOP Consulting l CORFAC International estimează că 2016 ar putea fi primul an al unei etape de renunțare la spațiile de birouri de calitate mai slabă din București, cum este cazul locuințelor din blocurile vechi. Astfel, chiriașii din apartamente sau vile vor resimți presiunea creșterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile (și, implicit, a posibilității de majorare a chiriilor), precum și a înnăspririi legislației privind riscul seismic și a normelor antiincendiu. „În următorii 2-3 ani, birourile amenajate în apartamentele de locuit din zonele Unirii și Victoriei își vor pierde din atractivitatea avută în trecut pentru piața de birouri și estimăm că se vor întoarce pe piața rezidențială, fie la închiriere, fie la vânzare. În ceea ce privește vilele, cele neconsolidate și nerenovate vor fi scoase probabil la vânzare, urmând a reveni pe piața rezidențială. Excepție vor face doar vilele istorice, situate în zone premium, bine renovate, care asigură o imagine deosebită”, anticipează Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
În locul vechilor sedii, companiile cu mai puțin de 50 de angajați vor avea, pentru prima dată, mai multe variante moderne de birouri cum ar fi: birourile instant office, hub-urile de afaceri în număr din ce în ce mai mare și birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera și care vor avea spații cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani.
„În 2016 se vor reuni simultan mai mulţi factori cu influenţă majoră asupra pieţei de birouri, va exista o migrație pe toate segmentele pieței de birouri din București, pe fondul creșterii ofertei de birouri: chiriași de talie mare își vor consolida sediile în cele mai noi și mai bine poziționate clădiri de birouri din zonele de centru-nord și centru–vest, care vor lua spuma cererii. În locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică și construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spații de birouri de 500-2.000 de metri pătrați.”
Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International
Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/
Foarte interesant!