Sistemul de economisre-creditare este o variantă preferată îndeosebi de românii care au în vedere reabilitarea sau reamenajarea locuinţelor pe care le deţin.
La nivel naţional, există o nevoie substanţială de finanţare a domeniului locativ, şi asta nu doar pe partea de achiziţie şi construcţie de locuinţe, cât şi pe cea de renovare. Aceasta a fost una dintre concluziile ce au reieşit în urma unei mese rotunde organizate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBP), pe tema sistemului de economisire-creditare. Potrivit Aureliei Cionga, din stocul locativ al României, ce se ridică în prezent la peste opt milioane de unităţi locative, circa trei milioane sunt reprezentate de apartamente în blocuri construite înainte de Revoluţie. Pentru renovarea unui astfel de apartament, ar fi necesară o sumă medie de circa 10.000 de euro. Asta înseamnă că, per total, blocurile construite înainte de Revoluţie ar avea nevoie de o finanţare totală de circa 30 de miliarde de euro, estimează reprezentanta RBL.
Îmbunătăţirea condiţiilor locative este, de altfel, una dintre principalele direcţii abordate de clienţii băncilor pentru locuinţe. Aurelia Cionga estimează că, din totalul creditelor contractate de către clienţii RBL, circa 70% sunt în vederea modernizării, reabilitării sau reamenajării, restul de 30% având ca scop achiziţia sau construcţia unei locuinţe. Ca volum însă, raportul este invers, dat fiind că cei care vor să-şi cumpere sau să-şi ridice o casă au nevoie de o sumă mai mare.
Un potenţial de aproape patru ori mai mare decât piaţa actuală
La nivelul anului 2010, suma totală contractată (contracte încheiate atât pentru depozite, cât pentru credite) prin intermediul sistemului de economisire-creditare a fost de 7 miliarde de lei. Pentru aceasta, bugetul alocat de către stat, prin intermediul MDRT, pentru plata primelor a fost (până acum) de circa 81 de milioane de lei. Potrivit lui Eugen Curteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), pentru anul viitor, va fi bugetată în acest scop o sumă de aproximativ 94 de milioane de lei.
În momentul de faţă, în piaţă există circa 400.000 de contracte încheiate în sistemul de economisire-creditare, din care 145.000 sunt gestionate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Pe viitor, piaţa românească are un potenţial de 1,5 milioane de contracte, estimează Aurelia Cionga. Aceasta precizează că, deşi sistemul de economisire-creditare are în prezent un grad de penetrare de doar 2% (două contracte încheiate la o sută de locuitori), obiectivul jucătorilor de profil este ca, până în 2015, să se ajungă la un grad de penetrare de 10%.
Nu te întinde mai mult decât îţi e plapuma!
Ionuţ Dumitru, Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi economist-şef în cadrul Raiffeisen Bank România, subliniază importanţa stimulării comportamentului de economisire în rândul populaţiei. „Uşurinţa cu care s-au acordat credite în ultimii ani ne-a cam luat pe toţi de cap. Important e să ne întoarcem la principiul de a nu cheltui mai mult decât avem în buzunar – sau putem face asta, dar pe termen foarte scurt, după care vine obligaţia de plată”, subliniază el. Reprezentantul Raiffeisen precizează că urmează o nouă etapă economică, în care resursele financiare vor fi mai scumpe şi mai greu de obţinut, iar atât populaţia, cât şi agenţii economici vor fi nevoiţi să se adapteze la noua realitate.
Citeşte şi Vrei să strângi bani pentru casă? Cum poţi obţine un bonus de 30% la economiile tale