Sunt zone în care cumpărătorii sunt dispuși să plătească cu mult peste media pieței pentru a cumpăra o casă.
Cu toate că se află pe o tendință crescătoare de mai bine de doi ani încoace, prețurile locuințelor din România se situează încă la o distanță considerabilă față de perioada de boom a pieței. Valoarea consemnată în prezent de Indicele Imobiliare.ro – de 1.114 euro pe metru pătrat util la nivel național pentru un apartament (nou sau vechi) – poate fi considerată accesibilă comparativ cu cea atinsă în perioada de apogeu a pieței, respectiv 2.058 de euro pe metru pătrat (în luna martie a anului 2008).
Există însă și zone exclusiviste, în care proprietățile rezidențiale se tranzacționează la prețuri cu mult peste media pieței – este vorba despre apartamente de lux, localizate în cele mai bine cotate zone ale marilor orașe ale țării. Bucureștiul ține, desigur, „capul de afiș” în această privință. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox asupra zonei de centru-nord a Capitalei, Primăverii rămâne cel mai scump cartier din arealul analizat, cu un preț mediu (de vânzare) de 3.500 de euro pe metru pătrat construit; acesta este urmat îndeaproape de zonele Kiseleff și Dorobanți, unde pretențiile vânzătorilor pornesc de la 3.000 de euro pe metru pătrat. Mai accesibile sunt zonele Aviației și Floreasca, unde prețurile variază între 1.700 și 1.950 de euro pe metru pătrat construit.
Zonă: | Preț mediu de vânzare (euro/mp construit) în proiecte rezidențiale: |
Herăstrău | 2.000 |
Aviației | 1.700 |
Floreasca | 1.950 |
Primăverii | 3.500 |
Kiseleff | 3.000 |
Aviatorilor | 2.000 |
Dorobanți | 3.000 |
Sursa: Cushman & Wakefield Echinox
34 de locuințe în 2016, 600 programate pentru 2017
Potrivit datelor companiei, aproximativ 140 de apartamente premium și premium plus au fost finalizate în zona de centru-nord a Bucureștiului în primul trimestru din 2017. Acest volum indică o creștere importantă a segmentui de piață aflat în discuție, depășind de peste patru ori nivelul livrărilor consemnate pe tot parcursul lui 2016, de doar 35 de unități locative. Per ansamblu, anul acesta sunt programate pentru finalizare circa 600 de unități locative din categoria premium și premium plus, în vreme ce stocul așteptat până la finele anului viitor ajunge la un total de 1.000 de unități locative. „Dacă în 2016 cele mai multe unități au fost livrate în zonele Kiseleff și Aviatorilor, în 2017 cele mai multe apartamente premium urmează a fi livrate în Floreasca și Herăstrău. La polul opus, Kiseleff, Primăverii și Aviatorilor sunt zonele unde se înregistrează cea mai mică activitate, doar 10% din unitățile aflate în construcție aflându-se în aceste zone”, subliniază reprezentanții Cushman & Wakefield Echinox.
„Principalele caracteristici ale zonelor rezidențiale premium și premium plus din zona de nord a Capitalei sunt: densitate ridicată de spații verzi, precum lacuri și parcuri, varietate de restaurante, cafenele și bistrouri, conexiune excelentă la rețeaua de transport public, proximitate față de Aeroportul Internațional «Henri Coandă», densitate medie de dezvoltări rezidențiale, destinație preferată de ambasade și reședințe oficiale, apartamente ce dispun de planuri eficiente cu suprafețe mari și terase generoase.”
Cushman & Wakefield Echinox
40% dintre stocul pe 2017-2018, deja contractat
Interesant este că, dintre locuințele programate spre livrare în 2017 și 2018, o pondere importantă, de 40% din total, au fost deja contractate. Acest fapt indică o revenire a încrederii în rezidențialul autohton în general și pe acest segment de piață în special, inclusiv din punct de vedere investițional.
După un 2016 atipic, atât din punctul de vedere al livrărilor, cât și al tipologiei apartamentelor, planurile dezvoltatorilor pentru următorii doi ani reflectă tendința de schimbare a pieței. Astfel, dintre cele 1.000 de apartamente aflate momentan în construcție, aproximativ 60% au două sau trei dormitoare (plus living). Spre comparație, majoritatea unităților finalizate în 2016 (peste 90%) au fost apartamente cu trei sau sau patru dormitoare. Totodată, numărul unităților cu un singur dormitor a crescut semnificativ față de anul 2016, acestea fiind foarte pretabile achizițiilor în scopul închirierii ulterioare.
O schimbare interesantă poate fi observată și în eeea ce privește suprafețele noilor locuințe aflate în construcție. Astfel, dacă în 2016, suprafața medie construită a unui apartament cu un dormitor varia între 65 și 90 de metri pătrați, în perioada 2017-2018, acestea vor avea între 65 și 120 de metri pătrați.