Apartamente noi cu peste 20% mai scumpe în București și Timișoara. Cum au evoluat prețurile în celelalte orașe mari din țară?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 11 Iulie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Prețurile continuă să crească în marile orașe din țară. Majorările semnificative pot fi observate în ultimul an pe segmentul locuințelor noi, în special în București și în Timișoara.

Proprietarii și dezvoltatorii din București au scos luna trecută la vânzare apartamente în Capitală cu un preț mediu de 1.745 euro/mp util. În perioada similară din 2023 cumpărătorii plăteau cu 13% mai puțin pentru a achiziționa un apartament, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Apartamentele noi din București s-au scumpit considerabil în ultimele 12 luni, cu circa 23%, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat la nivelul prețurilor în principalele șase centre regionale din țară analizate de Imobiliare.ro. O astfel de locuință se vindea luna trecută, în medie, cu 1.910 euro/mp util.

Al doilea cel mai mare avans s-a putut observa, în cazul apartamentelor noi, în Timișoara, respectiv cu 22%, dacă ne raportăm la iunie 2023.

Dacă luăm în considerare ambele segmente de piață, nou și vechi, observăm majorări mai temperate ale prețurilor în cazul orașului de pe Bega. Apartamentele se vând, în medie, cu 1.616 euro/mp util și sunt cu aproape 10% mai scumpe decât în iunie 2023, arată Indicele Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca ocupă doar poziția a treia în clasamentul scumpirilor, atunci când vine vorba despre prețurile solicitate pentru locuințele aflate în imobile finalizate începând cu anul 2020. Cu toate acestea, cumpărătorii plătesc aici cel mai mult, mai exact 3.148 euro/mp util. La începutul verii trecute o proprietate similară putea fi cumpărată cu 18% mai ieftin.

Indicele Imobiliare.ro arată o creștere cu aproape 13% la nivel de oraș în prețul apartamentelor, indiferent de vechimea acestora sau de numărul de camere. Media a ajuns, astfel, de la 2.466 euro/mp util în iunie 2023 la 2.777 euro/mp util luna trecută.

Apartamentele noi din Iași și Brașov s-au scumpit și ele în ultimul an cu 12%-13%. Cele din Iași rămân însă foarte accesibile în comparație cu proprietăți similare scoase la vânzare în celelalte mari orașe din țară, prețul mediu solicitat pe plan local menținându-se sub pragul de 1.600 euro/mp util. Plătești, în schimb, circa 2.210 euro/mp util în Brașov.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, un preț mediu de 1.911 euro/mp util a fost solicitat pentru locuințele disponibile pe piața rezidențială din Brașov scoase la vânzare la începutul verii, în timp ce în Iași acesta scade la 1.603 euro/mp util.

Și apartamentele noi din Constanța se vând mai scump la începutul acestei veri, dar prețurile nu au crescut într-un ritm la fel de alert pe această piață rezidențială. După un avans cu 6% raportat la iunie 2023, prețul mediu solicitat pentru locuințele finalizate începând cu 2020 în orașul de pe litoral a ajuns la 1.829 euro/mp util.

Media pe ambele segmente de piață a atins, în schimb, luna trecută la valoarea de 1.666 euro/mp util.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Te-ai muta la etajul 20? Se caută proprietar pentru cel mai spectaculos penthouse din Timișoara

În inima Timișoarei, pe Bulevardul Take Ionescu, se află un penthouse de excepție care redefinește standardele locuirii de lux. Situat la etajul 20 al complexului ISHO Riverside, apartamentul care...

citește mai departe
De ce este indicată o investiție imobiliară în Brașov? Descoperă prețul acestui apartament cu o priveliște de milioane – FOTO

Brașovul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, iar posibilitatea de a cumpăra o proprietate în inima sa istorică apare rar. Recent au fost scoase însă la...

citește mai departe
Imobiliare.ro: 25 de ani de imobiliare online în România. Cum arăta piața imobiliară în 2000 și ce este diferit acum – ANALIZĂ

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro, primul portal autohton care a oferit servicii de digitalizare a pieței imobiliare din România, aniversează 25 de ani de existență online. Tehnologia a evoluat...

citește mai departe
Cum arată locuința ideală în 2025? Cei mai mulți români vor să devină proprietari cu cel mult 120.000 euro – SONDAJ

Apartamentele cu 2 camere aflate în marile orașe din țară sunt cele mai populare locuințe în 2025 în rândul cumpărătorilor. Pentru a fi considerate ideale, acestea trebuie să fie...

citește mai departe
Ce creșteri ale prețurilor anticipează specialiștii pe fondul Ordonanței trenuleț? Încurajarea muncii la gri și falimentul unor firme din construcții, printre primele efecte ale modificărilor legislative

Câștiguri mai mici pentru salariați, noi presiuni puse pe angajatori, încurajarea acceptării muncii la gri, dificultăți în ocuparea joburilor vacante într-unul dintre sectoarele cele mai afectate de deficitul de...

citește mai departe