Cea mai mare cerere pe acest segment vine din partea investitorilor, fie ei români sau străini.
Dacă te afli în căutarea unei locuinţe şi dispui de un buget fix pentru o achiziţie, cel mai probabil este că, atunci când auzi de zone precum Universitate, Romană, Victoriei sau Unirii, baţi politicos în retragere. Te gândeşti că preţurile din centrul oraşului depăşesc cu mult bugetul tău. Adevărat şi fals totodată. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, în centrul Capitalei pot fi găsite şi câteva oferte de apartamente cu preţuri comparabile cu cele din cartierele oraşului.
Preţuri mai mici cu 40-50% faţă de boom
Gloria Rusu, directorul agenţiei Imoart Event, spune că un apartament cu două camere în centru poate fi găsit acum la un preţ de circa 60.000 de euro. Înainte de criză, o astfel de proprietate se vindea cu 100.000-120.000 de euro. În momentul de faţă, există interes pentru astfel de oportunităţi în centrul Capitalei, în special din partea investitorilor – străini sau şi români. Tranzacţiile se încheie greu însă, spune Rusu, din cauza inflexibilităţii în negociere a ambelor părţi – pe de o parte, investitorii sunt foarte atenţi pe ce dau banii şi nu vor să depăşească pragul de 60.000 de euro, iar, pe de altă parte, proprietarii nu se grăbesc să vândă.
Cel mai mare dezavantaj al apartamentelor mai ieftine din centrul Capitalei este reprezentat de vechimea imobilelor. Gloria Rusu spune că cele mai multe bănci nu acordă credite pentru imobile construite înainte de cutremurul din 1977, dat fiind că ele pot fi cu greu asigurate. Acesta este motivul pentru care cei mai mulţi cumpărători caută locuinţe construite în anii 1980. „În centru numeri pe degete blocurile construite după 1980”, spune ea. În cazurile în care astfel de imobile pot fi totuşi găsite, preţul unui apartament cu două camere (cu o suprafaţă ce depăşeşte arareori 50 de metri pătraţi) este de minimum 80.000 de euro.
Soluţia ar fi alegerea unei locuinţe ce face parte dintr-un imobil mai vechi, din anii 1940-1950, care nu este inclus însă pe lista de imobile cu risc seismic. Acestea au şi preţurile cele mai rezonabile.
Blocuri mai vechi, dar fără risc seismic
Un apartament cu două camere, situat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu (zona Piaţa Universităţii), poate fi achiziţionat cu 58.000 de euro. Locuinţa este amplasată la etajul întâi al unui imobil cu opt nivele construit în anul 1968 şi are o suprafaţă utilă de aproximativ 58 de metri pătraţi. Aceasta este dotată cu parchet, gresie, faianţă, ferestre termopan şi uşă metalică. Blocul nu este inclus pe lista imobilelor cu risc seismic.
Un apartament cu două camere, localizat la intersecţia dintre Bulevardul Nicolae Bălcescu şi Strada Maria Rosetti (tot zona Piaţa Universităţii). Preţul cerut de proprietar este de 65.000 de euro, pentru o suprafaţă utilă de 49 de metri pătraţi. Blocul în care este amplasat apartamentul are cinci etaje şi a fost construit în anul 1950, însă nu prezintă risc seismic. Locuinţa este dotată cu parchet, gresie, faianţă, uşă metalică.
Un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 56 de metri pătraţi, situat la primul etaj al unui bloc cu două nivele construit înainte de anul 1940, costă 68.000 de euro. Imobilul situat în zona Piaţa Amzei nu are probleme de structură. Apartamentul se vinde mobilat şi utilat complet şi are inclus în preţ un loc de parcare şi un teren de 20 de metri pătraţi în curtea interioară a imobilului. Printre dotări se numără parchet, gresie, faianţă, uşă metalică.
Cu 70.000 de euro poate fi cumpărat un apartament cu trei camere pe Bulevardul Corneliu Coposu (zona Unirii). Locuinţa are o suprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi şi este amplasat la etajul cinci din şase al unui imobil construit în anul 1945.
alina trusca
daca e vorba de blocurile noi, de la bulevard, as fi interesata .
Adriana Drăguşin
Cel mai bine este sa va postati anuntul direct pe site-ul nostru, accesand sectiunea Adauga Anunt.
Succes!
maria
am si eu un apartament cu 2 camere ,60mp,zona casa poporului, parter, etc pentru vanzare
eva
Stimata doamna jurnalista, va rog sa mergeti dv cu banii astia si sa cumparati apartamentele de care ziceti in zonele centrale ale Bucurestiului! Iar daca gasiti ceva cum descrieti, apartamentele alea sunt ori nationalizate ori sunt in blocuri insalubre invadate de oamenii strazii ori sunt intr-o stare deplorabila, ca mai trebuie sa investesti inca 10-20,000 euro ca sa le dai un aspect civilizat si locuibil! Nu mai induceti oamenii in eroare, ca preturile nu au scazut asa dramatic in zonele centrale ale capitalei ! La apartamentele carora merita sa le treci pragul si sa incerci o negociere cu proprietarul!
cadar
mi se par acceptabile preturile