În condiţiile în care condiţia decisivă pentru o achiziţie este preţul cât mai mic, diferenţa dintre valorile de listare pentru diferite categorii de locuinţe este tot mai mică.
După ce proprietarii apartamentelor cu trei camere şi-au redus tot mai mult pretenţiile pentru a se încadra în pragul impus de programul Prima Casă, acelaşi model începe să fie urmat şi pe segmentul locuinţelor vechi cu patru camere. Adrian Preda, broker în cadrul agenţiei Real estate Solutions, a intermediat de curând vânzarea unei locuinţe de acest tip în zona Lacul Tei, la preţul de 60.000 de euro. Aceasta avea o suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi era amplasată într-un bloc construit în anul 1976, etajul opt din 11. Deşi oferta iniţială a proprietarului a fost de 65.000 de euro, acesta a mai lăsat din preţ la negocieri. În condiţiile în care preţul mediu cerut pentru apartamentele similare din zonă s-ar ridica la 80.000 de euro, proprietatea în cauză s-a vândut în decurs de o săptămână. În momentul de faţă, dacă în piaţă apare o proprietate la un preţ foarte bun sau dacă cineva are o nevoie urgentă să cumpere o locuinţă, o tranzacţie poate avea loc rapid, explică Dumitru Preoteasa, consilier în cadrul Regia Imobiliare.
Cererea, în jur de 5% din piaţă
Ca tendinţă generală, subliniază Preoteasa, majoritatea cumpărătorilor nu sunt dispuşi acum să plătească pentru un apartament cu patru camere mai mult decât pentru unul cu trei. Cum pe acest din urmă segment există tot mai multe oferte apropiate de pragul de 60.000 de euro, există aceeaşi aşteptare din partea cumpărătorilor şi pentru locuinţele mai mari. La ora actuală, preţurile cele mai mici pot fi găsite în blocurile construite înainte de anii 1980 sau la locuinţele situate la parter sau ultimul etaj.
În ciuda faptului că preţurile locuinţelor cu suprafeţe mai mari s-au redus sensibil, cererea reală venită din partea cumpărătorilor este foarte scăzută. Preoteasa estimează că aceasta se ridică la un nivel de aproximativ 5% din piaţă. Adrian Preda explică această lipsă de interes prin faptul că pentru apartamentele mai mari, şi costurile de întreţinere sunt sensibil mai ridicate, mai ales în perioada de iarnă. De asemenea, în cazul în care un cumpărător va dori peste câţiva ani să achiziţiţioneze o altă locuinţă, o proprietate cu un număr mai mare de camere este mai dificil de închiriat.
Locuinţele cu 2 camere rămân favorite
Cel de-al doilea motiv pentru care apartamentele cu patru camere nu sunt foarte căutate ţine, în mod paradoxal, de preţ. Deşi, la un calcul pe metru pătrat, o locuinţă cu o suprafaţă mai mare este mai ieftină decât una cu o suprafaţă mai mică, în ochii cumpărătorilor contează cel mai mult valoarea totală de achiziţie. Astfel, deşi preţurile actuale ale apartamentelor vechi cu patru camere sunt apropiate de cele ale locuinţelor cu două, majoritatea clienţilor se îndreaptă spre cele din urmă, pentru o diferenţă de 10.000-20.000 de euro. Asta pentru că pe acest segment pot fi găsite cu uşurinţă oferte şi sub pragul de 50.000 de euro, iar, în momentul de faţă, cea mai mare cerere din piaţă este orientată spre palierul cuprins între 40.000 şi 50.000 de euro, explică Preda. Chiar dacă de multe ori se încadrează în condiţiile impuse de bănci pentru creditul maxim ce poate fi acordat de Prima Casă, majoritatea cumpărătorilor nu mai vor să se îndatoreze atât de mult.
Mariana Preoteasa
Domnule Blajan, ar trebui sa va fie putin rusine pentru modul neortodox de a ataca un om, care nu este nici pe departe asa cum l-ati descris; asta v-o spune o persoana care il cunoaste foarte bine.
pe cuvantul tau
l-ai uitat pe zilisteanu si pe inca unul al caui nume nu-l stiu nici eu. ce mare imobiliar e si dragoteanu? ai lucrat tu cu el? ti se pare profesionist? ia zi-ne despre dumitru preoteasa. a lucrat la tine? a avut carte de munca sau contarct de colaborare? ai avut contract de confidentialitate? a plecat cu clientii lui sau cu toti clientii?
Florian BLAJAN
Inainte de parere avand in vedere data la care scriu as dori sa urez pe aceasta cale un an “2011 MAI BUN FINANCIAR”, cat despre subiectul scris de Adriana Dragusin pot spune ca este interesat si foarte real. In privinta celor doi imobiliari si avand in vedere pe dumitru preoteasa care are lacune la limba si literatura romana,nestiind cum se pronunta corect cuvantul administrator sau adimistrator, mijloc sau miljoc ,cum se scrie bulevard prescurtat bd.sau bul etc, nu stie sa completeze corect contracte de vizionare, are contracte neonorate de cumparator sau vanzator, pleaca subit din agentie cu banca de clienti incepe sa lucreze pe cont propriu, este atentionat, lucreaza in continuare fara niciun stres. Urat atata timp cat pe la EUROSTAL IMOBILIARE sau rotit multi oameni dar niciunul nu a procedat asa.Este pur caracterizarea despre omul dumitru preoteasa, daca cineva doreste detalii , ii stau la dispozitie.Despre alti imobiliari cu adevarat profi cum ar fi Dragos DRAGOTEANU,Daniel DOBRE, Vali IONESCU si multi alti ii urmaresc cu mare interes.
Cu acelasi respect,
Florian BLAJAN – EUROSTAL IMOBILIARE
– pentru imobiliare.ro
gigel
Intr-un final incepe sa se normalizeze piata imobiliara.
In curand cu ajutorul agentilor imobiliari de bun simt si profesionisti plus pretul corect pe metru patrat util o sa se deblocheze piata!
Multi au ramas ancorati in iuluzia balonului imobiliar si inca cer tin pretul cerut sus… dar cu toti stim ca , ce a fost in balonul de sapun a fost doar un val/tun/teapa/”jaf”_prin_credit-bancar;
pretul real in imobiliare trebuie sa se aseze pe baze economice si de bun simt.
FELICITARI CONSULTANTILOR IMOBILIARI PROFESIONISTI SI DE BUN SIMT!
In ce priveste agentii/consultantii in imobiliare, vor tranzactiona doar cei profesionisti/cinstit care inteleg ca faptul de a cere un anume procent din suma tranzactionata de la ambele parti implicate intr-o tranzactie se traduce prin “confilict de interese”!!!
NU AI CUM SA REPREZINTI UN CUMPARATOR CAND TU VREI SA-I VINZI CAT MAI SCUMP!… ACEST LUCRU ESTE ESTE DE BUN SIMT…
alfel amagesti vanzatorul si blochezi piata imobiliara ca sa TRAGI UN TUN PE LUNA SI SA prostesti un nfericit care se imprumuta pe 3 vieti.