Pereții vopsiți în alb contribuie la conturarea senzației de spațiu deschis, luminos.
Dacă te numeri printre proprietarii – sau doar locatarii – unui apartament construit înainte de Revoluție și te întrebi cum îi poți da un aer nou, fără a cădea însă în exagerări, exemplul de amenajare de mai jos poate reprezenta o bună sursă de inspirație:
Locuința din imagini este situată la etajul patru din șapte al unei clădiri ridicate la începutul secolului XX, în Gothenburg, Suedia. Compusă din două camere, aceasta ocupă 52 de metri pătrați utili – și este, astfel, perfect comparabilă cu o unitate locativă similară dintr-un bloc tipic românesc. Prezentată pe Freshome.com, proprietatea oferă un exemplu reușit de „transformare” a unui apartament vechi în conformitate cu principiile contemporane de design, printre care se numără nu doar esteticul, ci și simplitatea, confortul și funcționalitatea. Este interesant cum un element vechi, valoros, al locuinței – parchetul din lemn masiv – este nu păstrat, recondiționat și chiar accentuat prin combinația cu elemente noi (parchetul nou din bucătărie și hol, mobilier etc.)
Zona „socială” a casei este amenajată ca un spațiu deschis, ce include nu doar bucătăria, ci și holul de la intrare. Prin decizia de a elimina pereții despărțitori, suprafața locuinței este maximizată, atât din punct de vedere practic, cât și la nivel perceptual. Un alt „truc” specific amenajărilor în stil scandinav constă în predominanța albului pe plan cromatic (de la pereți la piese de mobilier); în combinație cu lumina naturală ce pătrunde prin ferestrele mari, lăsate neacoperite, acesta are efectul de a contura un spațiu deschis, luminos. În acest proiect de amenajare, prezența albului este echilibrată de accente tari de negru, în timp ce parchetul și mobilierul din (sau cu aspect de) lemn conferă ambientului o necesară notă de căldură.
O altă caracteristică a stilului contemporan este tendința spre minimalism – fapt perfect vizibil și în acest exemplu de amenajare. Nu foarte numeroase, piesele de mobilier, cu un design simplu, modern, sunt astfel combinate pentru a oferi un maximum de funcționalitate, fără a „sufoca” însă privirea. În bucătăria nu foarte spațioasă, criteriul estetic se împletește perfect cu cel practic, o dovadă fiind insula ce separă această zonă de living, ce oferă un mare plus la capitolul spații de depozitare.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: Ce poți face dintr-un apartament vechi: confort și energie în stil modern
BV
Buna Mihaela,
in 2014 am renovat apartamentul (1986)de 72mp utili in Iasi cu 3 camere iar pretul total a ajuns la 10.500 E. Renovarea a fost din ,,temelie” reprezentand curatarea peretilor de tencuiala veche/fresie/faianta , inlocuirea parchetului vechi, a usilor, a geamurilor de la balcon, spargerea unui perete, inlocuirea instalatiei sanitare si a instalatiei de incalzire.
Pretul aproximativ ar fi cam 210E/mp. Acum ceea ce difera este locatia ta – singurul lucru care ar face diferenta este forta de munca. (echipa ce a lucrat la mine tocmai ce venise din Grecia si cam stateau pe ,,banch” si au acceptat un pret relativ mic)
Asa cum spunea si Grassl rau mai sus … poate ajunge la 300E sau >. depinde cat doresti sa investesti
Roberto Polinelli & Ana Malaescu
Siamo interessati all’appartamento in foto , mi interessa la planimetria , accessori e naturalmente il prezzo finito .
Grazie .
Buona giornata
Grassl raul
Un ap cu 2 camere ca sa ajunga asa trebuie sa incepi calculele de la 300€/mp in sus….la amenajari….altfel nu iese nimic deosebit…
Livia Cuciureanu
f.frumos, modern si functional. Exista la Buc un birou de arhitecti care ar putea proiecta asa ceva? Mobila e de la Ikea?
arsinel mihaela
superb.cat costa renovarea un ap cu 2 camere