Apartament în bloc comunist sau casă veche. Nu cumpăra locuința până nu verifici aceste lucruri – VIDEO

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 1 Februarie 2024, Ultima actualizare: 07 August 2024

Locuințele vechi au avantajele, dar și dezavantajele lor. Pentru a te asigura că investiția pe care o faci într-o astfel de proprietate va fi una bună pe termen lung este important să verifici o serie de aspecte.

Află toate detaliile necesare despre eventualele probleme ce pot să apară în cazul apartamentelor sau caselor vechi de la Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner Victoria Consult, invitatul nostru la webinarul “Întreabă expertul”, prima sesiune de tip ask me anything organizată anul acesta de Imobiliare.ro.

Apartament în bloc vechi

Principalul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vrei să cumperi un apartament vechi, aflat într-un bloc construit în perioada comunistă, este legat de modificările structurale realizate atât la nivelul său, cât și în cazul imobilului. Acestea pot pune clădirea în pericol în cazul unui cutremur.

“Nu este de joacă. Fiți prudenți acolo unde s-au dat jos pereți. Există la blocurile construite prin anii ’60-’70 pereți portanți care mențin structura locuinței, iar îndepărtarea lor poate provoca niște situații incredibil de periculoase în caz de cutremur”, ne-a explicat Iulian Niculae, specialist cu 30 de ani de experiență în imobiliare.

Ce trebuie să faci pentru a depista o astfel de problemă? În primul rând trebuie să soliciți un dosar cadastral. Vezi când a fost făcut cadastrul și dacă se respectă schița.

“Dacă ai totuși dubii, îți recomand să iei planul respectiv și să te duci cu el la asociația de proprietari. Într-un astfel de imobil se știe foarte bine care este situația, se cunosc planurile de amplasament ale blocului și poți să-ți dai seama dacă un perete a fost înlăturat sau nu din respectivul apartament”, a mai adăugat Niculae.

Află aici ce alte aspecte nu trebuie să pierzi din vedere la vizionare, indiferent de tipul de proprietate de care ești interesat.

Casă veche

În cazul caselor vechi, înainte de a trece la verificarea situației tehnice a imobilelor, trebuie să analizezi situația lor juridică.

“Am trecut printr-o perioadă care a bulversat total situația dreptului de proprietate în țara noastră și când discuți despre un imobil din anii ’30-’40 poți să te gândești că a fost naționalizat. Trebuie să vezi dacă a fost revendicat ulterior“, este de părere specialistul în imobiliare.

Aici te poți consulta cu notarul alături de care colaborezi. Un agentul imobiliar profesionist te poate ajuta și el. Tot acesta poate să-ți vină în ajutor și dacă vrei să pregătești o astfel de proprietate de vânzare și să găsești un cumpărător în cele mai bune condiții.

Vrei să cumperi o locuință nouă? Urmează recomandările expertului în imobiliare pentru a te asigura că faci o investiție bună. Găsești toate detaliile aici.

Dacă nu există probleme legate de situația juridică a imobilului, atunci poți să mergi mai departe și să verifici starea structurii acestuia.

“Aici recomand să nu faceți concesii. Imobilele sunt vechi, la vremea respectivă erau alte tehnici în construcții, este bine să nu ne dăm cu părerea. În situații în care reprezint astfel de case cu probleme apelez la un specialist în construcții care îmi face o expertiză pe care o pot prezenta persoanei interesate să cumpere”, ne explică Iulian Niculae.

“Căutați experții care vă pot da o opinie solidă, să știți cât mai aveți de cheltuit”, adaugă el.

Dacă nu ești informat corect, în astfel de situații poți să ajungi efectiv să dai cu piciorul unor oportunități de investiție cu care este posibil să nu te mai întâlnești. “Vă sugerez să nu vă feriți de imobile vechi, care au probleme structurale, pentru că ele pot fi consolidate. Trebuie doar să-ți asumi investiția ulterioară. Nu de puține ori am întâlnit situații în care o astfel de clădire, cu teren, situată într-o zonă bine cotată costă mai puțin decât terenul însuși”, subliniază invitatul webinatului “Întreabă expertul”.

Poți, totodată, să verifici extrem de ușor dacă imobilul vechi de care ești interesat se află pe lista clădirilor expertizate cu risc seismic. Aceasta poate fi consultată aici, dacă ești din București.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la început de vară: evoluția din iunie 2021

În Capitală, cea mai semnificativă marjă de creștere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi. La fel ca în cele trei luni anterioare, prețurile apartamentelor (noi și...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
În august, prețurile apartamentelor au revenit pe plus. Doar două dintre marile orașe au consemnat scăderi

Acolo unde au avut totuși loc, ieftinirile s-au situat într-o marjă specifică pentru condiții normale de piață. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre...

citește mai departe
Vânzări de locuințe: atât cererea, cât și oferta s-au majorat în 2019, însă inegal

Comparativ cu 2018, marja de creștere a unuia dintre cei doi indicatori este semnificativ mai mare decât a celuilalt. În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, interesul...

citește mai departe