În ciuda instabilităţii economice, majoritatea celor care contractează împrumuturi ipotecare preferă încă moneda europeană.
Ca răspuns la tendinţa populaţiei din ultimii ani de a se împrumuta masiv în euro, oficialii Băncii Naţionale Române (BNR) îi îndeamnă pe români să opteze mai degrabă pentru credite în lei, pentru a elimina astfel riscul valutar din ecuaţia rambursării creditului. Un îndemn cât se poate de logic şi de firesc, ţinând cont de impactul pe care l-a avut instabilitatea cursului euro-leu chiar anul acesta. La rândul lor, băncile active pe piaţa locală dau semne că vor să încurajeze împrumuturile în moneda naţională.
BCR are 45 mil. euro pentru împrumuturi Prima Casă în RON
Astfel, Banca Comercială Română (BCR), cel mai mare creditor în cadrul programului Prima Casă (cu 30.000 de împrumuturi acordate până acum, în valoare totală de 1,2 miliarde de euro) a anunţat azi contractarea unor fonduri suplimentare în cadrul acestui program – în valoare de 45 de milioane de euro. Oficialii instituţiei intenţionează să acorde această sumă exclusiv sub forma unor împrumuturi în lei, în condiţiile în care până acum banca a oferit finanţări co-garantate de către stat doar în euro. „Opţiunea noastră de a continua creditarea în cadrul programului Prima Casă în moneda naţională urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul”, motivează Ioana Mihai, şeful departamentului de Credite Garantate al BCR. Potrivit oficialilor instituţiei, creditarea în lei va începe imediat ce legislaţia privitoare la funcţionarea programului Prima Casă va permite băncilor să îşi completeze sau să-şi modifice ofertele iniţiale de finanţare. Banca nu a furnizat încă detalii despre costurile aferente unui credit ipotecar co-garantat de către stat în moneda naţională.
DAE de la 8,33%
Deşi beneficiile contractării de credite în moneda naţională sună bine şi frumos în teorie, întrebarea este cât de rentabile sunt acestea, în practică. În acest sens, o analiză comparativă a celor două tipuri de împrumuturi se poate dovedi extrem de utilă. Potrivit site-ului Conso.ro, băncile care acordă finanţări în lei în cadrul programului Prima Casă sunt, în ordinea crescătoare a Dobânzii Anuale Efective (DAE): CEC Bank, Transilvania, Raiffeisen, Alpha Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Credit Agricole, Bancpost, Intesa Sanpaolo Bank, Bank Leumi şi OTP Bank. Cea mai atractivă ofertă este cea a CEC Bank, care percepe o DAE de 8,33%.
600 de lei în plus pe lună pentru o casă de 60.000 de euro
Asta înseamnă că, pentru un credit de aproximativ 260.182 de RON (echivalentul aproximativ a 57.000 de euro) contractat pe o perioadă de 30 de ani, un beneficiar ar trebui să plătească o rată lunară de 1.824,6 de lei (luând în calcul un grafic de rambursare în rate egale). Pe de altă parte, pentru un împrumut de 57.000 de euro de la BRD – banca cu cea mai bună ofertă pe acest segment, respectiv o DAE de 4,57%, acelaşi client ar avea de rambursat în fiecare lună aproximativ 271 de euro, adică circa 1.237 de RON. Cu alte cuvinte, pentru a elimina disconfortul cauzat de fluctuaţia cursului valutar, beneficiarul unui credit Prima Casă ar trebui să scoată din buzunar aproape 600 de RON în plus în fiecare lună. Practic, pentru ca un împrumut în lei să fie, în actualele condiţii de dobândă, mai rentabil decât unul în euro, ar trebui ca moneda europeană să ajungă la un curs de 6,73 de RON.
George
Nu e chiar asa simplu, pentru ca nu e tot una sa stai cu chirie, unde de obicei arata jalnic si nu poti sa investesti nimic in casa, fata de casa ta, unde poti sa-ti pui AC, centrala termica, faianta ce culoare vrei, mobila de calitate, etc.
imobiliare
….mai bine stai in chirie si esti mai relaxat iar daca nu mai ai bani te-ai mutat dar nu esti executat si evacuat ba mai mult____+ banii care pe acont i-ai dat__te-au usurat____
din bani faci bani si in 7ani vor fi bani de un apartament….
Mihai Mechea
Ce te faci cu creditul in lei peste 3-5 ani, cand trecem la moneda euro? Banca nationala va evalua rata de schimb in momentul acela cum ii convine si te trezesti tot cu credit in euro, dar mult mai mare! Bancile nu o sa piarda niciodata, fratilor!
vlad
Deci diferenta de 120 de euro pe luna, adica chiria pentru o garsoniera in Bucuresti, deci nu mai bine strang banii aia de rata, 1237 ron, decat sa-i dau bancii si sa stau morcovit ca oricand intr-o perioada de 30 de ani pot ramane fara loc de munca ?
In fine, nu degeaba Mugurele si-a luat casa in RON mai acum ceva timp… era un semn… nimic nu e coincidenta…
unu
in 30 de ani poate ajunge si 67,33 nu ai nici o garantie