Fie că ești un fan al vieții la oraș, fie că visezi, dimpotrivă, la liniștea unui colț retras de natură, proiectele prezentate în cadrul Anualei de Arhitectură 2018 au câte ceva pentru fiecare.
Săptămâna trecută, Ordinul Arhitecților Filiala Teritorială București a anunțat câștigătorii Anualei de Arhitectură București 2018. Aflată la cea de-a XVI-a ediție, competiția s-a desfășurat sub tematica „de utilitate publică” și a reunit peste 230 de proiecte – mutate ulterior la MERCATO COMUNALE, o grădină urbană creată în centrul orașului.
„Această ediție a Anualei îndeamnă la conștientizare și responsabilitate în ceea ce privește calitatea spațiului construit din Capitală. Este momentul ca toți partenerii de afaceri activi din mediul de construcții să se așeze la aceeași masă cu arhitecții, urbaniștii și autoritățile locale și să lucreze împreună pentru calitatea locuirii și a traiului în București. Filiala București a OAR își va asuma cu responsabilitate rolul de liant între autoritățile locale – arhitect – dezvoltator pentru binele comun al societății. Ne dorim să încurajăm apetitul beneficiarilor de arhitectură și dezvoltatorilor pentru clădiri care au o arhitectură de calitate. De asemenea, îi încurajăm să acorde o atenție deosebită eficienței energetice și sustenabilității, o direcție pe care va trebui să o urmăm cu toții peste un an și jumătate” a explicat arh. Emil Ivănescu. ”
arh. Emil Ivănescu, președintele OAR București
Deschidere spre natură
În cadrul secțiunii Arhitectura locuinței au fost depuse 20 de proiecte, dintre care două au obținut un număr egal de voturi – câștigând, astfel, „Premiul secțiunii”. Cel dintâi dintre acestea, intitulat „Casa de vacanță” (foto sus şi jos), a fost realizat de arh. Raluca VIȘINESCU și arh. Irina WRENN. Construcția este situată în satul Măgura, din Parcul Natural Piatra Craiului, și se distinge prin integrarea creativă, dar și perfect funcțională, în mediul natural. „Beneficiind atât de un peisaj excepțional cât şi de un context construit puternic, soluţia casei s-a subordonat celor două: am urmărit deschiderea către peisaj a spaţiilor locuinţei în contextul unui răspuns minimal folosind geometria şi materialele construcţiilor locale”, subliniază autorii proiectului.
Viața la apartament – dar ALTFEL
Cel de-al doilea proiect premiat în cadrul secțiunii Arhitectura locuinței este ansamblul de apartamente numit Occidentului 40 (foto jos), realizat de ADNBA. Amplasat pe un lot de teren puțin adânc, proiectul este format din 20 de unități locative dublu orientate şi organizate pe jumătăţi de nivel. „Occidentului este o stradă tipică zonei centrale bucureştene, cu vile izolate în mijlocul curţilor, case vagon, blocuri interbelice şi intervenţii din anii ‘60-‘70. În locul seriei tipice de orizontale suprapuse, pardoselile şi tavanele se mută în secţiune, generând o serie de spaţii dispuse pe etaje decalate, diferenţe de nivel şi variaţii de înălţime şi profunzime, redând apartamentelor ceva din verticalitatea locuirii. Faţadele deschise reflectă viaţa interioară a clădirii dar caută şi un alt fel de «transparenţă»: dispunerea apartamentelor defineşte şi este definită de structură, alcătuirea lăsându-se citită cu claritate în exterior”, se arată în descrierea proiectului.
Lungu Corneliu
Stimate Domnule Godeanu,
Pentru planuri de casa la munte (Vorbesc de Breaza, vila pe deal, in padure) va pot informa mai precis pe email sau telefon pentru a defini mai bine obiectul si posibilitatile.
Un salut din Padurea Neagra, langa Baden-Baden.
Cornelius Lungu
Godeanu Gheorghe
Buna ziua. Cum se procedeaza pentru a putea viziona niste planuri de casa la munte sau cum sa intru in posesia unor planuri? Multumesc mult !