În ultimii ani, în Capitală au apărut tot mai multe ansambluri rezidențiale „de criză”, adaptate la puterea actuală de cumpărare a românilor.
În vara lui 2009, când a fost lansat programul Prima Casă, ofertele de apartamente noi cu prețuri de până la 60.000 de euro aproape că puteau fi numărate pe degete. Acesta a fost principalul motiv pentru care, în anii ce au urmat, circa două treimi dintre beneficiarii unui credit (co)garantat de către stat au optat pentru apartamentele construite înainte de 1990. În ultimii trei ani însă, harta rezidențială bucureșteană s-a schimbat în mod incontestabil: în „peisaj” au apărut tot mai multe ansambluri rezidențiale adaptate la puterea actuală de cumpărare a românilor, majoritatea acestora fiind situate la periferia orașului. Prețurile „noii generații” de locuințe nu doar că se încadrează în programul Prima Casă, dar le concurează serios pe cele ale apartamentelor vechi, situându-se uneori – cu mult! – sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util.
Sudul, zona cu cele mai multe unități locative în construcție
Poate că zona cu cea mai intensă dezvoltare pe segmentul rezidențial în ultimii ani este cea de sud. Potrivit unui raport de piață realizat recent de compania de consultanță imobiliară CBRE, din circa 4.000 de unități locative aflate în construcție în momentul de față în regiunea București-Ilfov, cele mai multe (1.800, respectiv circa 44% din total) sunt situate în sud. Potrivit datelor companiei Sud Rezidențial, implicată atât în dezvoltarea, cât și în vânzarea proiectelor din această zonă, prețurile locuințelor noi de aici coboară chiar sub pragul de 600 de euro pe metru pătrat. O garsonieră de 23 de metri pătrați, situată la demisolul unui bloc construit anul acesta, în apropiere de stația de metrou Dimitrie Leonida, are un preț de 18.000 de euro (782 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce o unitate monocamerală de 33 de metri pătrați utili, amplasată la demisol, în zona Berceni IMGB costă 19.000 de euro (575 de euro pe metru pătrat util).
În zona Șoseaua Berceni, în apropiere de stația de metrou Dimitrie Leonida, un apartament cu două camere, cu o suprafață de 42 de metri pătrați, situat la demisol, are un preț de 30.000 de euro (714 euro pe metru pătrat util). În zona Berceni-IMGB, un apartament cu două camere, cu o suprafață utilă de 58 de metri pătrați, situat la etajul 1, este scos la vânzare pentru 39.000 de euro (672 de euro pe metru pătrat util).
În Popești Leordeni, pe Șoseaua Olteniței, un apartament tricameral, cu o suprafață de 52 de metri pătrați, situat la parterul unui bloc nou, are un preț de 39.500 de euro (759 de euro pe metru pătrat util). În zona Șoseaua Berceni, o locuință de 67 de metri pătrați, situată la etajul 1, poate fi achiziționată cu 46.500 de euro (694 de euro pe metru pătrat util).
Nord: prețuri ceva mai mari, pentru o amplasare mai bună
De o dezvoltare intensă pe segmentul rezidențial low-cost s-a bucurat în ultimii ani și nordul Capitalei. Potrivit datelor agenției Victoria Consult, al cărei portofoliu cuprinde câteva zeci de mici ansambluri rezidențiale din zona Bucureștii Noi-Chitila, prețurile din această parte a Bucureștiului sunt ceva mai mari decât în sud, dar se pot situat chiar și sub 800 de euro pe metru pătrat util. Astfel, în Bucureștii Noi, o garsonieră de 34 de metri pătrați utili, situată la demisolul unui bloc cu trei etaje, are un preț cerut de 25.000 de euro (735 de euro pe metru pătrat util). În Chitila, un apartament cu două camere, amplasat la etajul trei din trei, cu o suprafață utilă de 40 de metri pătrați, poate fi achiziționat cu 39.000 de euro (975 de euro pe metru pătrat util). Tot în Chitila, o locuință tricamerală de 61 de metri pătrați utili, situată la demisolul unui bloc nou, poate fi achiziționată cu 48.000 de euro (786 de euro pe metru pătrat util).
„Miniorașul” din vestul Bucureștiului
În zona de vest a Capitalei, un ansamblu ce s-a dezvoltat intens în perioada de criză, numărând în prezent aproximativ 4.000 de unități locative, este Militari Residence. Potrivit companiei dezvoltatoare, prețurile în acest complex pornesc de la 550 de euro pe metru pătrat. O garsonieră de 37 de metri pătrați, situată la parter, are un preț de 29.850 de euro (806 euro pe metru pătrat util). Un apartament cu două camere, situat la demisol, cu o suprafață de 45,5 de metri pătrați, poate fi achiziționat cu 25.000 de euro (550 de euro pe metru pătrat util). O locuință bicamerală, amplasată la un etaj intermediar, este scoasă la vânzare cu 44.900 de euro, pentru o suprafață de 51 de metri pătrați (880 de euro pe metru pătrat util). Un apartament cu trei camere de 67 de metri pătrați, situat la etajul doi, are un preț de 57.000 de euro (850 de euro pe metru pătrat util).
Similea
“Piața își revine” este expresia îndrăgită de comentatori.DA, ÎȘI REVINE la prețurile normale care au fost înainte de BULĂ prin SCĂDERE. Revenirea la normalitate nu înseamnă o nouă bulă!
Mike
Wauu cat adevar, ar fi bine sa se poata face o analiza de catre un inginer structurist pentru apartamentele sau vile noi facute de tot felul de dezvoltatori imobiliari aparuti ca ciupercile dupa ploaie. Eu unu am verificat o vila la rosu si a primit cu indulgenta nota 5 spre 6 (centurile din beton erau subdimensionate)…..norocul meu e ca am prieteni si am fost avertizat din timp…
maria
nu cred ca se realizeaza ce inseamna o locuinta….in primul rind SIGURANTA,STABILITATE;CONFORT;etc….vreti sa traiti in apartamente de …”paie”….un mic cutremur ,va pune la pamint totul…De ce cerem constructorilor sa ne faca locuinte ieftine care ne pun in pericol viata??? ei oricum cistiga…dar in cazul unei bune locuinte ,ai cel putin “siguranta” ca nu vei fi printre primii care vei muri…LOCUINTA este BUNUL cel mai important….acolo traim ,acolo ne traim copii,acolo imbatrinim….cum poti gindi sa-ti cumperi o locuinta la “2” bani????TREZITI-vaaaaaa!!!!!
Stoian Constanta
Cum vand un apartament 3 camere Drumul Taberei urgent la pret convenabil?
EUROPEEA
Sânt locuintze facute dupa cutremur, cu bârne orizontale (din beton armat) de grosimea 1m, ca niste cazemate !!!
MARIO
Articolul este interesant dar sunt omise anumite aspecte si anume majoritatea imobilelor enumerate anterior intra in categoria confortului 2( ca si suprafata ) , ca sa nu mai amintesc faptul ca sunt situate la demisol sau parter , handicap in piata imobiliara si la imobilele vechi. UN alt aspect cu privire la zona rezidentiala sunt calitatea materialelor dar si costurile de mentenanta ce se suprapun peste o inttretinere normala. ( paza-garaj-poolman-) As putea argumenta suficient pe marginea acestui subiect insa decizia apartine exclusiv cumparatorului. o zi placuta.
joe
Potrivit primarului general, există 400.000 de blocuri considerate noi, construite mai ales în perioada 1990-1999, pentru care datele legate de rezistenţa la seism lipsesc sau sunt false. “Despre construcţiile noi am avut un raport şi americanii spuneau despre construcţiile făcute între 1990 şi 2007 că nu se pot spune foarte multe lucruri, pentru că nu avem niciun fel de date legate de rezistenţa lor (…). Ca să încep să fac experiză la aproape 436.000 de clădiri e costisitor”, spune Oprescu.
(sursa-ziarul Gandul)
henrieta
da ma intereseaza o garsoniera la cheie cu 150000 de eurola etaj2.multumesc