Pentru o amenajare „ca la carte”, care să se potrivească personalității și gusturilor tale și care să pună în valoare punctele forte ale proprietății achiziționate, poți apela, desigur, la ajutorul unui designer interior. Dacă vrei însă se te ocupi singur de această parte, îți oferim câteva principii generale specifice designului contemporan:
1. Less is more
Dincolo de factorul estetic, designul contemporan pune un mare accent pe funcționalitate. În această privință, el este profund influențat de stilul minimalist, al cărui principiu central este exprimat prin sintagma „less is more” („mai puțin înseamnă mai mult”). Ce înseamnă asta, mai exact? În primul rând, evitarea aglomerării spațiului cu mobilier! Vremea sufrageriilor „sufocate” de biblioteci, mese, canapele și fotolii masive s-a dus: acum sunt în vogă livingurile aerisite, astfel încât să pară cât mai spațioase, și în care să te poți mișca în voie. În al doilea rând, acest principiu este exprimat prin simplitate, atât în ceea ce privește designul pieselor de mobilier integrate în decor, cât și elementele decorative.
2. Luminozitatea
Am spus deja că senzația de spațiu este foarte importantă într-o amenajare contemporană. Strâns legată de aceasta este însă luminozitatea: un influx puternic de lumină naturală poate face o încăpere să pară mai aerisită și mai atrăgătoare, în vreme ce unul slab poate transforma o cameră „normală” într-un loc întunecos și neprimitor. Ai grijă, așadar, să nu folosești doar draperii groase, care să blocheze lumina, ci și perdele care să permită pătrunderea razelor soarelui, mai ales pe timp de iarnă. Importantă este, desigur, și asigurarea unui număr suficient de surse de lumină artificială.
3. Schema de culori
Nu în ultimul rând, de o importanță deosebită este și schema de culori utilizată. Designul contemporan apelează, adesea, la un fundal cromatic deschis, ce accentuează și el impresia de spațiu: culori din sfera pământului, în combinație cu alb (contrastul cu negru este și el folosit). Finisajele și piesele de mobilier (cu aspect) de lemn sunt foarte populare, ele conferind ambientului senzația de căldură și intimitate. Se poartă și culorile vii, dar cu măsură, acestea fiind integrate, de regulă, sub forma accentelor de culoare, în contrast cu un fundal predominant neutru.
Exemple practice de amenajare găsești în secțiunea Home&Deco de pe Imobiliare.ro.