Spațiile de depozitare pot lua mai multe „forme”, nu doar pe cea a dulapurilor clasice.
Atunci când ai la dispoziție un spațiu locativ nu foarte generos, una dintre principalele provocări constă în a crea un echilibru între aspectul practic și cel estetic. Un exemplu reușit în această privință este oferit de locuința de mai jos, prezentată pe Freshome.com:
Conceptul de design pentru apartamentul din imagini – ce se află în Moscova, Rusia – a fost realizat de biroul Int2 architecture. Întrucât locuința dispune de o suprafață utilă nu foarte generoasă – respectiv 45 de metri pătrați -, obiectivul autorilor acestui proiect a fost acela de a realiza o amenajare cu un grad înalt de funcționalitate, dar și atrăgătoare din punct de vedere estetic.
Încă de la început, se remarcă dorința designerilor de a utiliza cât mai eficient suprafața locativă avută la dispoziție. Astfel, potrivit tendințelor actuale în amenajare, aceștia conturează un ambient deschis, fluid, de tip studio, în care „pierderile” de spațiu sunt minime. Se păstrează însă o separare vizuală a diferitelor zone ale casei – cea dedicată odihnei, spre exemplu, este amplasată pe o platformă din lemn și poate fi „ascunsă” de draperii în timpul zilei, în timp de bucătăria este delimitată de living printr-un perete întrerupt, ce servește atât ca suport pentru televizor, cât și ca spațiu de depozitare în bucătărie. De fapt, întregul proiect este „presărat” cu diverse soluții inteligente de depozitare, ce ridică gradul de funcționalitate al amenajării: platforma din lemn din „dormitor” este concepută cu sertare în care pot fi păstrate perne, pături și lenjeria de pat, iar scaunele din balcon sunt, de fapt, cutii de armată recondiționate, goale pe dinăuntru.
Din punct de vedere estetic, autorii proiectului reușesc să creeze un ambient cald, confortabil și primitor. Paleta cromatică folosită – ce combină diverse nuanțe pastel pe un fundal neutru, predominant luminos (alb cu accente de negru pe alocuri) – contribuie din plin la aceasta. Elemente precum lemnul natur, pereții „îmbrăcați” în cărămidă albă, piesele de mobilier sau textilele colorate, faianța cu motive geometrice sau în formă de rebus, mesajele inspiraționale „împrăștiate” pe pereți, toate acestea se armonizează perfect, într-un decor cu adevărat original.
Sursă foto: Freshome.com
Citește și: „Amprenta” unui designer într-un apartament de 40 de metri pătrați
MUNTEAN
FOARTE INTELIGENTA AMENAJAREA SPATIULUI.