Materialele naturale şi accesoriile ce aduc aminte de natură sunt principalele resurse folosite în decorarea unei locuinţe amplasate în apropierea unei păduri.
În ultimii ani, tendinţa de armonizare a existenţei umane cu natura a căpătat avânt şi în România, după modelul ţărilor occidentale. Acest fapt se resimte şi în sfera construcţiilor rezidenţiale, unde au început să apară tot mai multe soluţii de case ecologice. Dacă eşti un adept al acestui curent, este bine să ştii că locuinţa ta poate fi „prietenoasă cu mediul” nu doar prin modul în care este construită, ci şi prin felul în care este amenajată. Pe Freshome.com este ilustrat un astfel de exemplu:
Situată în regiunea Harkov, din Ucraina, această casă cu două nivele ocupă o suprafaţă utilă de aproximativ 120 de metri pătraţi. La parter sunt situate livingul şi bucătăria, iar la etaj cele două dormitoare. Proiectul a fost realizat de Ryntovt Design, într-o zonă înconjurată de copaci şi verdeaţă. Amplasamentul în mijlocul naturii a fost şi sursa de inspiraţie pentru amenajarea locuinţei.
În realizarea unui design „eco”, cel mai important element sunt materialele utilizate – acestea trebuie să fie, pe cât posibil, naturale. În cazul de faţă, lemnul a fost principala resursă exploatată de către designeri. Aceasta a fost folosită din abundenţă, atât pentru crearea mobilei (de la mese şi scaune la paturi şi dulapuri), cât şi pentru placarea podelelor şi a unor pereţi, la construcţia scărilor sau la tâmplăria uşilor şi ferestrelor. Toate obiectele de mobilier au un design simplu şi elegant, în deplină conformitate cu trăsăturile cadrului natural la care fac trimitere. Atmosfera de căldură şi intimitate creată prin utilizarea lemnului în tonuri deschise este sporită de amplasarea în living a unui şemineu realizat dintr-un alt material natural – lutul.
Un al doilea factor deosebit de important într-o amenajare „green” sunt accesoriile – acele detalii care fac diferenţa când vine vorba de crearea unui spaţiu inspirat de o anumită temă. În acest caz, designerii integrează în decor buşteni de copaci, pe post de scaune. Plantele ocupă şi ele un loc deosebit, un vas cu flori de câmp fiind amplasat în mod sugestiv în fiecare cameră, inclusiv în baie. La nivel cromatic, verdele folosit pentru accesoriile textile contrabalansează perfect nuanţele deschise de maro ale lemnului. Autocolantele ce reproduc imaginea ierbii (în zona bucătăriei) sau suprafeţele de sticlă în care par că sunt incorporate crengi de copaci (în baie şi dormitoare) sunt accesorii ce aduc aminte de natură într-o manieră stilizată.
Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi: Ai nevoie de un spaţiu de relaxare? 8 metode originale de a aduce natura în casa ta
tornado
ceva deosebit !!oare vom trai sa vedem macar jumatate din acest modo sa traiasca sanato!!!???
multumim !!ps trebuie sa fi facuta multa publcitate pe acest segment !!
Adriana Lefter
Ce alte informatii doriti? Aici puteti gasi articolul publicat pe Freshome.com.
viorel grigore
OK,
As dori mai multe informatii iin legatura cu casa
din mesaj.
Nota 10