Deși condițiile de creditare pot fi considerate destul de „favorabile” în momentul de față, există persoane care fie nu sunt eligibile pentru un credit bancar, fie sunt reticente la ideea de a se îndatora la bancă pe un termen lung.
Pentru aceștia există o modalitate de finanțare alternativă în cazul locuințelor noi, anume ratele la dezvoltator. Iată particularitățile acestei modalități de finanțare:
1. Avans mai ridicat
Această soluție se pretează în general liber-profesioniștilor, ale căror venituri, deși considerabile, nu sunt totuși stabile. Astfel de persoane nu au de obicei o problemă în achitarea unui avans mai ridicat, cum ar fi, de pildă, 25% din valoarea imobilului achiziționat – sau și mai mult, în funcție de disponibilitatea de plată și înțelegerea cu vânzătorul.
2. Rate fixe
După plata avansului, sistemul presupune achitarea a ceea ce a mai rămas din valoarea imobilului în rate eșalonate fixe, pe o anumită perioadă de timp (dezvoltatorii optează, de obicei, pentru un termen mai mic de zece ani, pentru a-și putea recupera investiția). Dată fiind perioada relativ redusă de rambursare, este evident că ratele către dezvoltator vor fi, și ele, mai mari.
3. Există și o dobândă!
Într-un asemenea sistem de plată, dezvoltatorii percep și o dobândă – fapt cât se poate de normal, de altfel, având în vedere că ei au, practic, rolul unui creditor și își asumă un risc financiar pentru perioada în care clientul se angajează să achite integral locuința. Costurile acestei variante de finanțare diferă, în mod firesc, de la dezvoltator la dezvoltator, precum și în funcție de condițiile de rambursare acceptate de fiecare în parte. Nivelul dobânzii este, în general, mai mare decât în cazul unui credit, putând ajunge și la peste 8% pe an. Înainte de încheierea unei asemenea tranzacții, așadar, interesează-te care sunt, mai exact, costurile acestei modalități de finanțare!