Alegerea locuinței doar pe baza prețului poate avea efecte adverse! Cum alegi corect și ce documente ceri dezvoltatorului?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 14 Octombrie 2024, Ultima actualizare: 14 Octombrie 2024

Cumpărătorii trebuie să ia în considerare șase criterii în alegerea locuinței potrivite, în special atunci când se gândesc să facă o achiziție într-un proiect aflat la stadiul de plan. Prețul nu este nici pe departe cel mai important dintre acestea, dacă vor să-și protejezi investiția și să-și asigure un viitor cu un standard de viață ridicat.

“Decizia de cumpărare a unei locuințe este una extrem de importantă, care va influența viața cumpărătorului pentru o lungă perioadă de timp. Alegerea proiectului și dezvoltatorului având la bază doar criteriul prețului poate avea efecte adverse”, ne-a declarat Despina Ponomarenco, președintele Bucharest Real Estate Club (BREC), asociație care reunește cei mari jucători din industria imobiliară.

“Cumpărarea unui apartament <off-plan> asigură un preț mai avantajos, dar și oportunitatea de a alege dintr-un număr mai mare de layout-uri de apartamente. Însă, presupune și riscuri în cadrul procesului de dezvoltare”, a mai menționat aceasta.

Cele mai importante șase criterii pe care trebuie să le aibă în vedere un cumpărător sunt:

1.Siguranța și confortul

Acest criteriu este fundația procesului de selecție a locuinței potrivite. Înainte de realizarea unei investiții trebuie să te asiguri că ai acces la infrastructură rutieră, că în zonă există străzi asfaltate și că există utilități. Nu trebuie să neglijezi nici siguranța la incediu sau la cutremur pe care ți-o oferă proiectul în care alegi să investești.

Dacă ansamblul nu îndeplinește criteriul siguranței și confortului, atunci nu ar trebui să-l iei în calcul.

2.Calitatea locuirii

Acest criteriu este definit de aspecte precum arhitectura și designul fațadei și spațiilor comune, suprafața și compartimentarea corectă a locuinței – separatea zonelor de zi de cele de noapte, precum și existența spațiilor de depozitare, accesul la lumină naturală și înălțimea liberă a camerelor, calitatea finisajelor și priveliștea. Un aspect care ar putea fi trecut cu vederea ușor, dar este important, este legat de numărul de lifturi din imobil raportat la numărul de apartamente.

3. Stilul de viață

“Zona selectată va influența stilul de viață și programul zilnic al cumpărătorului. În acest sens, el trebuie să aibă în vedere conectivitatea cu restul zonelor de interes din oraș. Alegerea unui cartier bine deservit de mijloace de transport în comun – 10-15 minute de mers pe jos de o stație de metrou, autobuze, tramvaie și troleibuze – oferă un câștig real de timp”, ne-a explicat reprezentanta BREC.

O zonă dezvoltată unde întâlnim facilități comerciale, educaționale, sportive și parcuri îi aduce beneficii cumpărătorului.

4. Sustenabilitate

“O locuință într-un proiect cu o performanță energetică ridicată asigură costuri mai mici de administrare. Folosirea unor materiale naturale, fără compuși toxici, înseamnă un stil de viață sănătos”, spune Despina Ponomarenco.

În opinia sa, un ansamblu care a primit certificarea “Green Homes” va avea o durabilitate extinsă, iar valoarea sa se va aprecia în timp.

Această certificare este acordată de Romania Green Building Council, asociație ce promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri. Peste 50 de proiecte rezidențiale cu mai bine de 10.000 de locuințe din toată țara, cu o valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, au fost certificare sau sunt în curs de a obține certificarea “Green Homes”.

5. Reputația dezvoltatorului

Poți să ai încredere într-un dezvoltator cu o reputație bună că își va onora promisiunile, iar proiectele livrate anterior pot fi un etalon pentru standardul de calitate pe care îl oferă acesta cumpărătorilor.

“Review-urile online nu fac mereu dreptate, cel mai bine ia-ți timp și vizitează câteva proiecte deja locuite, stai de vorbă cu clienții și îți vei putea face o imagine de ansamblu obiectivă”, explică reprezentanta BREC.

6. Prețul

“Prețul este lăsat la final pentru că acesta trebuie pus în raport cu toate criteriile de mai sus. Două apartamente situate la 2 km distanță pot avea o diferență de preț și de 50%, dacă vorbim de un câmp unde dezvoltatorul a făcut totul de la 0 și o zonă unde ai metrou, galerie comercială, școli, grădinițe și așa mai departe”, a concluzionat ea.

Ce documente este recomandat să ceri dezvoltatorului?

Există o serie de documentele pe care i le poți cere dezvoltatorului pentru a te asigura că investiția pe care urmează să o faci în proiectul său este una de bun augur. Iată care sunt acestea:

  • Extras de carte funciară pentru terenul unde dezvoltă ansamblul – astfel te poți asigura că cine vinde este proprietarul terenului, poți verifica dacă are credite sau alte drepturi (ipotecă legală, drepturi de superficie, etc);
  • Certificatul de urbanism, autorizația de construire, avize și memoriul de arhitectură de la DTAC;
  • Avize de la furnizorii de utilități (atenție la condiționări);
  • Avize ISU.

Citește și: Ce impact poate să aibă limitarea avansului solicitat cumpărătorilor asupra dezvoltatorilor? Exemple europene pentru reducerea riscurilor

Citește și: Mai multă siguranță pentru cumpărători. O nouă propunere legislativă limitează avansul dat dezvoltatorilor

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
nZEB între marketing și realitate. Ce trebuie să știi când cumperi o locuință nouă? – VIDEO

Dacă îți cauți în această perioadă o locuință, atunci ai auzit cu siguranță de nZEB. Dar ce înseamnă de fapt acest standard și cât de important este pentru tine...

citește mai departe
10 tendințe pe piața rezidențială – RAPORT Imobiliare.ro

Piața rezidențială din România a fost marcată, în ultima perioadă, de o serie de tendințe care și-au pus amprenta asupra evoluției sale. Putem observa, astfel, un interes în creștere...

citește mai departe
Oferta limitată de locuințe noi, principalul obstacol pe piața din Iași. Aceste zone au cel mai mare potențial pentru dezvoltări imobiliare

Încetinirea ritmului de dezvoltare pe segmentul rezidențial nou a dus la apariția unui dezechilibru pe piața imobiliară din Iași, acesta fiind și cel mai important obstacol identificat pe plan...

citește mai departe
32.000 de locuințe finalizate, în șase luni, în România

În primele șase luni ale acestui an au fost date în folosință, la nivel național, 32.077 de locuințe, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Cele mai multe...

citește mai departe
Akcent City, o investiție de 75 milioane de euro în Bucureștii Noi. Ansamblul va avea circa 800 de locuințe, plus facilități

Lucrările de construcție la proiect sunt programate să înceapă în luna ianuarie a anului viitor. Compania Akcent Development își continuă strategia de investiții pe piața imobiliară din România prin...

citește mai departe